Lojistik
Giriş Tarihi : 04-01-2016 00:35   Güncelleme : 04-01-2016 00:35

Omsan’ın Yıl Sonu Cirosu 620 Milyon

OMSAN Genel Müdürü Osman Küçükertan, “OMSAN, kuruluşundan bu yana müşteri odaklı hizmet anlayışı ile müşterilerine sürekli değer yaratarak küresel bir lojistik şirket olma vizyonuna sağlam adımlarla ilerliyor,” dedi.

Omsan’ın Yıl Sonu Cirosu 620 Milyon

Osman Kücükertan kimdir?
1957 yılında İstanbul’da doğan Osman Küçükertan, Deniz Harp Okulu Elektrik-Elektronik bölümünden 1978 yılında mezun olmuştur. Deniz Kuvvetleri’nde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1997-2000 yılları arasında Koç Finans’ta görev yapan Küçükertan, 2000 yılında OMSAN Lojistik’te Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlamış, 2006 yılının Kasım ayından bugüne kadar ise OMSAN Lojistik’in Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.

Küçükertan, OMSAN’ın 2015 yılsonu tahmini ciro beklentisinin 620 Milyon Türk Lirası olacağını söyledi. OMSAN’IN 2015 yılı değerlendirme ve 2016 yılı beklentileri konusunda Ulaşım Gazetesi’nin sorularını yanıtlayan Osman Küçükertan, “OMSAN, 2015 yılı içinde gerek Türkiye gerekse Avrupa’da üst üste aldığı saygın ödüllerle başarısını tescil etmiştir” diye konuştu.

ULAŞIM GAZETESİ: 2015 yılı değerlendirmesi yapar mısınız?

“OMSAN, başarılı ve yenilikçi profesyonel eğitim uygulamaları ile başvurduğu ve Avrupa’nın en prestijli lojistik ödüllerinden biri olarak kabul edilen European Supply Chain Excellence Awards yarışmasında, birçok Avrupalı rakibini geride bırakarak tek Türk finalist olmuştur. Logitrans Transport Lojistik Fuarı kapsamında bu yıl altıncısı düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması’nda OMSAN, Uluslararası Taşıma İşleri Organizatörleri (R2) kategorisinde üst üste 6’ıncı kez yılın en başarılı lojistik şirketi seçilmiştir. Ayrıca, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür.

OMSAN, Dünyanın önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden biri olan Brand Finance tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin En Değerli Markaları 2015’ araştırması sonuçlarına göre Türkiye’nin en değerli lojistik markası seçilerek, bir kez daha listeye lojistik sektöründen giren en değerli marka olmuştur. OMSAN, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü’nün çevresel katkıları sebebiyle, Fransa merkezli Otherways Management & Consulting Association tarafından geçtiğimiz Temmuz ayında düzenlenen bir organizasyonda, uluslararası düzeyde saygın bir çevre ödülü olan “The Green Era Award” ödülünü almaya hak kazanmıştır.

BOL ÖDÜLLÜ BİR 2015 YILI OLDU

OMSAN, bu ödülü kazanan ilk ve tek Türk lojistik firması olmuştur. Önemli bir müşterimiz olan Air Liquide Türkiye, operasyonlarının başlangıcından beri Air Liquide araçları ile kazasız olarak yapılan ve önemli bir kilometre taşı olarak kabul edilen 1 Milyon kilometre sınırının aşılması nedeniyle almış ğu HSE (Sağlık-Emniyet–Çevre) ödülündeki payından ve desteğinden ötürü iş ortağı olarak OMSAN’a teşekkür belgesi vermiştir. İletişim ve medya alanındaki çalışmaları ile dünyanın en önemli pazarlama ve iletişim programlarından biri olan uluslararası MarCom Ödülleri’nde OMSAN, Bütünleşik Pazarlama Kategorisi’nde Platin Ödül’e, kurumsal ilan çalışmaları ile Kurumsal Reklamcılık Kategorisi’nde ise Altın Ödül’e lâyık görülmüştür.

Türkiye’nin en büyük insan kaynakları sitesi Kariyer.Net tarafından her yıl düzenli olarak verilmekte olan İnsana Saygı Ödülleri kapsamında ise OMSAN’a üçüncü kez ‘İnsana Saygı Ödülü’ verilmiştir. Araçları güvenli şekilde kullanmaları, çalışmış kları şirketlere ve meslek kurallarına bağlılık göstermek suretiyle lojistik sektörünün onurunu yüceltmeleri ve imajını güçlendirmeleri sebebiyle 14 OMSAN sürücüsü IRU Onur Nişanı’na lâyık görülmüştür. 2015 yılında OMSAN, her biri kendi sektöründe öncü olan önemli firmaları müşteri portföyüne eklemiştir. OMSAN, Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye’nin en yüksek yağ işleme kapasitesine sahip firması olan BESLER’in likit ve margarin ürünleri için serbest depolama, elleçleme, katma değerli hizmetler ve dağıtım hizmetleri sunmaya başlamıştır. BESLER’in İstanbul Anadolu Yakası Pendik Tesisleri’nde bulunan toplam üç deposunda yerinde yönetim modeliyle hizmet veren OMSAN, depolarda stoklanan ürünlerin tüm Türkiye dağıtımını da gerçekleştirmektedir. OMSAN yine bu dilimi içerisinde çimento sektörünün öncü firmalarından Denizli Çimento’yu müşteri portföyüne eklemiştir.

Faaliyetleri kapsamında demiryolu taşımacılığının oranını artırmayı önemli bir hedef olarak belirleyen OMSAN; Denizli Çimento’nun Kütahya / Tunçbilek’ten, TCDD’nin Denizli /Kaklık İstasyonu’na yapılan kömür taşımalarını ve yine Denizli Çimento Fabrikası’ndan İzmir / Aliağa`ya yapılan dökme çimento taşımalarını demiryolu ile gerçekleştirmektedir. Bunun dışında OMSAN; müşterisi olan BOSCH’un ısıtma ve soğutma grubu ürünlerine ilâve olarak, otomotiv yedek parça, el aletleri ve güvenlik ekipmanlarını kapsayan ürünleri için de serbest depolama, gümrüklü depolama, elleçleme ve diğer katma değerli hizmetlerini sunmaya başlamıştır. Son olarak OMSAN, Fransa merkezli Société Générale Grubu’nun bir iştiraki olarak operasyonel filo kiralama alanında hizmet sunan ALD Automotive Türkiye için araç taşıma hizmeti sunmaya başlamıştır.

İmzalanan sözleşme kapsamında OMSAN, ALD Automotive Türkiye’nin çeşitli tip ve markalı sıfır km ve ikinci el araçlarını, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Diyarbakır, Konya, Samsun, Trabzon, Erzurum ve Malatya illerinden, ALD Automotive Türkiye’nin İstanbul’daki araç toplama merkezine taşımaktadır.”

ULAŞIM GAZETESİ: 2016 yılının beklentileri, yeni yatırımlar olacak mı? (depo, araç, iş birlikler vb. gibi)

“2016 yılını yaklaşık yüzde 20’lik bir büyüme ile lamayı hedefleyen OMSAN, müşterilerinin değişen ihtiyaçlarına hızlı uyum sağlayabilmek için yeni depo yatırımları yapmayı ve mevcut depolarında kullanılan ekipmanları modernleştirmeyi hedeflemektedir. Sürdürülebilir büyümeyi esas alan OMSAN; denizyolu ve demiryolu taşımalarının portföyündeki ağırlığını artırmayı, gemi, lokomotif ve müşterilerinin sektörlerine özel vagon yatırımlarıyla intermodal taşımacılığın avantajlarını kullanarak, Anadolu’nun her köşesindeki müşterilerini Avrupa’nın ına en rekabetçi koşullarda ulaştırmayı hedeflemektedir.

Yapılanma hedeflerini bölgesel dinamikleri göz önünde tutarak belirleyen OMSAN, Malatya’da yeni bir bölge müdürlüğü kurmak amacıyla çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’de veya Orta ve Doğu Avrupa’da sinerji yaratılabilecek şirket satınalma / stratejik ortaklıklar kurulması hedeflenmektedir.”

ULAŞIM GAZETESİ: "Arabam Tatilde" gibi projelerin OMSAN’a getirileri neler ?

“Mayıs – Kasım döneminde İstanbul ve Ankara’dan Bodrum, Dalaman, Antalya ve İzmir çevresine tatil yapmaya giden müşterilerin araçlarının bu bölgelere taşımasını gerçekleştirdiği bir hizmet olan Arabam Tatilde, OMSAN Lojistik tarafından 2010 yılında uygulamaya konulmuştur. Müşterileri uzun yolda araba kullanma derdinden, kaza risklerinden ve yüksek araç kiralama maliyetlerinde kurtaran Arabam Tatilde, aynı da 8 araç taşıma kapasitesi sayesinde yakıt tüketimi ve havaya salınan egzoz dumanı azaltılarak çevrenin daha az kirlenmesi sağlanmaktadır. 2015 yılında OMSAN, Arabam Tatilde projesi ile dünyanın en önemli pazarlama ve iletişim programlarından biri olan uluslararası MarCom Ödülleri’nde, Bütünleşik Pazarlama Kategorisi’nde Platin ödüle layık görülmüştür.

DÜNYANIN BÜYÜKLERİ ARASINDA

2014 yılında ise OMSAN, ‘European Excellence Awards - Avrupa Mükemmellik Ödülleri’nde OMSAN, Arabam Tatilde hizmetine yönelik gerçekleştirdiği yaratıcı tanıtım çalışmaları ile tüm rakiplerini geride bırakarak Türkiye kategorisinde Birincilik Ödülünün sahibi olmuştur. Yine 2014 yılında OMSAN, dünya çapında en yenilikçi şirketleri belirleyen ‘Gamechangers Türkiye-Oyunu Değiştirenler Ödülleri’ kapsamında, ‘Keşfet- Pazarını Değiştir’ kategorisinde Arabam Tatilde projesi ile en yüksek oyu alarak lojistik sektöründe ‘oyunu değiştiren’ şirket olmuştur.”

ULAŞIM GAZETESİ: OMSAN’ın entegre taşımacılık faaliyetleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Yurt dışı yatırımları nelerdir ve nerelerde faaliyettesiniz?

“1978 yılında bir OYAK iştiraki olarak kurulan OMSAN Lojistik; uluslararası teknik standartlara sahip, farklı özelliklerde 1200 karayolu nakliye filosu, 340 swap body ve 205 vagondan oluşan intermodal taşıma filosu, 2 helikopteri, 30 bin DWT büyüklüğünde kuru yük gemisi, 4 bin 500 DWT büyüklüğünde pnömatik tahliye sistemine haiz çimento gemisi, 1100 onaylı tedarikçisi, yurtiçi ve yurtdışında toplam 900 bin metrekarelik kapalı ve açık alandan oluşan lojistik merkezleri ve bin 550 çalışanı ile müşterilerine entegre lojistik hizmetler sunmaktadır. OMSAN, otomotiv, demir çelik, çimento-inşaat, akaryakıt, tekstil, perakende, gıda ve iletişim sektörleri başta olmak üzere, birçok sektörün öncü firmalarına yurtiçi ve yurtdışı karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolu taşımacılığı, depolama, dağıtım, antrepo yönetimi, ev ve ofis lojistiği, gümrükleme ve sigorta hizmetleri kapsamında lojistik hizmetler sunmaktadır.

AB normlarına sahip Türkiye’nin en büyük özmal ve tedarikçi filolarından birine sahip olan OMSAN, Türkiye’den Avrupa, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika arasında tüm taşıma modlarını etkin bir şekilde birleştirerek uluslar arası komple-parsiyel taşımacılık ve depolama hizmetleri vermektedir. OMSAN’ın, İstanbul'da Genel Müdürlüğü, İç Anadolu, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve Gaziantep’te Bölge Müdürlükleri, Fransa, Rusya, Romanya ve Fas'ta şirketleri, Almanya'da irtibat ofisi, İspanya'da OMFESA adıyla ortaklığı bulunmaktadır.”

ULAŞIM GAZETESİ: Türkiye içi depo, antrepo yatırımları ve yeni yatırımlar mu?

“OMSAN, depo ve dağıtım operasyonları kapsamında, Türkiye’nin ve Avrupa’nın endüstriyel bölgelerinde bulunan depolarında sunduğu hizmetlerle sektörün lider firmalarından biridir. OMSAN’ın İstanbul Anadolu Yakası, İstanbul Avrupa Yakası, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa, Mersin, Balıkesir ve Fransa’da yerleşik toplam 220 bin metrekarelik 16 adet deposunda hızlı tüketim, otomotiv, telekomünikasyon, inşaat, petrokimya, elektronik, gıda ve tekstil sektörlerindeki müşterilerine başarılı bir şekilde depolama ve elleçleme hizmeti verilmektedir.

OMSAN, bu yıl içerisinde, İstanbul Orhanlı’da 20 bin metrekare, Gebze Çayırova’da ise 10 bin metrekare olmak üzere toplam 30 bin metrekare büyüklüğündeki yeni depo yatırımlarını müşterilerinin hizmetine sunmuştur. Ayrıca 2016 yılında, İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin metrekarelik yeni bir deponun kurulması da plânlanmaktadır.