Şehirlerarası karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcileri, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün mecburi olması nedeniyle bir araya geldi. Sektör temsilcileri; gidiş-gelişte 130 km fazladan yol yaparak maddi zarara uğradıklarını belirtti. Sektör temsilcileri seyahat süresinin tekrar kısalması ve zararlarının telafisi için her iki köprüden de geçiş hakkı istediklerini dile getirdi.
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Merkezinde düzenlenen toplantıya TOFED Başkanı Birol Özcan, IPRU Başkanı Fatih Tamay, TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan ve TOF adına Tahsin Yücefer ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. STK’lar adına açıklamayı ise TOFED Başkanı Özcan yaptı.
OTOBÜSÇÜ SIKINTIDA
Köprü açılış öncesine kadar herhangi bir karar olmadığının altını çizen Birol Özcan, daha sonra UKOME tarafından alınan kararla otobüslere Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçişin yasaklandığını söyledi. Özcan, “Şehirlerarası karayolu yolcu taşıması yapan otobüslerimiz, 26 Ağustos 2016 tarihinde açılan Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçişi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan kararla zorunlu tutuldu. İstanbul Avrupa Yakasında bulunan otogarımızdan yaz aylarında günde ortalama 1500 otobüs, kış aylarında ise günde ortalama 900 otobüs çıkış yapmaktadır. Şuanda 3’üncü köprü zorunluluğu sadece şehirlerarası otobüsleredir. Turizm otobüsleri ise her 3 köprüyü de kullanmaktadır. Onlarda yolcu taşıyor, bizde yolcu taşıyoruz. Bizim sadece 8500 otobüsümüz var. Yeni köprü ile birlikte ciddi sıkıntıya girdik” .
MALİYETLER ARTTI
Güzergâhın 130 km uzamasıyla günlük akaryakıt maliyetlerinin 125 TL arttığını belirten Bİrol Özcan, buna ek olarak köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin de yüksekliğinden dem vurdu. Özcan şöyle devam etti: “Yavuz Sultan Selim Köprüsü bize fazladan 130 km yol yaptı. Düzce, Sakarya, Kocaeli Yalova gibi illerden günde iki kez sefer düzenleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçiş yapacak bir otobüsün akaryakıt maliyeti ise ikiye katlanarak günlük ortalama 250 TL . Bu fazladan ve gereksiz yere yapılan mesafenin otobüs yıpranma oranlarını arttırması da kaçınılmaz . Ayrıca, Yavuz Sultan Selim Köprüsü yolunu kullanan otobüslerin köprü ve otoban geçişi nedeniyle geliş ve gidiş olmak üzere günde 70 TL tek seferde, iki sefer düzenlenmesi halinde ise 140 TL geçiş ücreti ödenmektedir. Bu fiyatlar karşısında Bursa’ya sefer düzenlemek bile artık akıl kar işi değildir.”
ULAŞIM HİZMETİ PAHALI
Mevcut durumun seyahat süresini artırmasının yanında, ulaşım hizmetinin pahalılaşmasına yol açtığına dikkat çeken Birol Özcan, “Bu kapsamda her bir otobüs için Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanılması nedeniyle, gidiş ve geliş olmak üzere aylık 5 bin 750 TL tutarında maliyet arttı. Sefer süresinin uzamasına bağlı olarak taşıma mevzuatı gereğince otobüslerde kaptanların dinlenme ve otobüs kullanma süreleri dikkate alınarak yolcu taşıma hatlarında fazladan bir kaptan çalıştırma zarureti doğdu. Bu doğrultuda köprü geçiş ücretlerinin pahalılığı ve yakıt gibi diğer maliyetlerin artması yolcu bilet fiyatlarına yansıyacak. Kamusal nitelikte toplu taşıma hizmeti veren sektörümüzde ulaşım ücretleri artacaktır. Bu durum köprü ve yolların yapılış amaçlarından olan , mesafe ve yakıt tasarrufu sağlanacağı ilkeleri ile bağdaşmamaktadır” diye konuştu.
HAKSIZ REKABETE YOL AÇTI
Yavuz Sultam Selim Köprüsü’nün ulaşım modları arasında haksız rekabete yol açtığını da vurgulayan TOFED Başkanı Birol Özcan, şöyle devam etti: “Havayolu, tren ve denizyolu yolcu taşımacılık sistemlerinde kapasite artışı yaşandı. Dolayısıyla bu sektör ile karayolu yolcu taşıma sektörü arasında hizmet ve yönünden bir rekabet yaşanmaya başladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden zorunlu olarak yapılan geçişlerle birlikte yol mesafesinin tek yönde 65 km/ bir buçuk saat uzaması sonucunda, yolcular tren ve hava yoluna yönelecek aleyhimize haksız rekabet yaşanacaktır. Zira yolcularımız şimdiden yolun uzaması nedeniyle şikâyet etmeye başladı. Bu nedenle yolculuk süresince huzursuzluklar yaşanmaktadır. “Biz binlerce kişiye ekmek sağlayan büyük bir sektörüz. Bu sektörün temsilcileri olarak, otobüslerimizin Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerini birlikte kullanma haklarına sahip olması kanaat ve görüşünde ğumuzu ve uygulamasının bu yönde yapılması hususunda gerekli düzenlemenin yapılmasını talep etmekteyiz.”
Yavuz Sultan Selim dayatılmasın!..
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasının ardından TIR’lar ile birlikte otobüslerin de Fatih Sultan Köprüsü’nden geçişi yasaklandı. Maliyetlerin arttığını dile getiren TOFED Başkanı Birol Özcan, “Turizmciler 3 köprüden de geçerken neden bize 3’üncü köprü dayatılıyor. 3’üncü köprü ile fazladan 130 km yol yapıyoruz. Bu yanlıştan biran önce dönülmelidir” dedi.