Güncel Haber
Giriş Tarihi : 29-09-2016 18:48   Güncelleme : 29-09-2016 18:48

İETT yolgeçen hanı mı?

Duymuşuzdur geçtiğimiz günlerde Metrobüs hattında yaşanan kazayı. Bu konuda üzerini çizmek istediğim noktalar var. Şimdi burada saldıran yolcu kesinlik ile hatalı. Bunda sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz. Hatta bana sorarsanız bu konu ile ilgili en yüksek seviyeden yargılanmalı ve alabileceği en yüksek cezayı almalı. Ama diğer bir konu var ki aracı kullanan şoför.

İETT yolgeçen hanı mı?

Burada benim görüşüm; kazaya asıl sebebiyet veren, aracı kullanan personeldir! Dolaylı yoldan da İETT'nin kendisidir. Kaza anına ait bir sürü görüntü mevcut. Hemen hemen hepsini de izlemiş birisi olarak olayı sorguluyorum: yüzlerce insanın canının emanet edildiği şoför nasıl olurda direksiyon mahalini bırakıp ayağa kalkar? Her mesleğin bazı değişmeyen kuralları vardır. Gemicilikte bir laf vardır “gemiyi en son kaptan terk eder” diye! Burada da şoförün ciddi bir sorumluluğu olmasına karşın bu kişi, bu sorumluluğa aykırı bir şekilde ayağa kalkmış, kontrolü bırakmış ve kazaya sebebiyet vermiştir. Cephede mermi ile, topla, tüfek ile yaralanan asker mevzisini bırakmazken, şoför arkadaş bir şemsiye darbesi ile metrobüs yolcuları ve çevrede ki insanların canını tehlikeye atmış, kazaya sebep vermiştir.

Kaza görüntüleri ve raporlarda net şekilde görüldüğü üzere saldırı anında araç hızı 27 km/h iken, kaza anında araç 58 km/h gibi bir hıza ulaşıyor. Burada şu soru ortaya çıkıyor: İETT şoförlerini yeteri kadar eğitmiyor mu? Gereken psikoteknik eğitimi verilmiyor mu ve neden personelin emniyet kemeri takma zorunluluğu yok, var ise bu personel neden takmadı? Emniyet kemeri takılı olmuş olsa, bu şekilde bir kaza muhtemelen yaşanmayacaktı. Bu personel hakkında ceza-i işlem yapılacak mı?

İETT ve OTOBÜS A.Ş’ye ait araçların son yıllarda ki kazalarına baktığımızda bu gibi sürücü hatalarının çok fazla ğunu görüyoruz. Örneğin Kabataş’ta yaşanan bir kaza vardı. Bir genç kızın bacağı kopmuştu burada da ciddi bir sürücü hatası vardı. Aynı şekilde Sarıyer’de yaşanan kazada. Bu yaşanan olaylardan görüyoruz ki İETT personeline gereken seviyede eğitimi vermiyor ya da veremiyor. Son yıllarda baktığımızda muavin/biletçi uygulaması kaldırıldığı için sektörde kaliteli personel anlamında ciddi bir sorun var.

Sektör içerisinden personel yetişmiyor. Tabiri caiz ise çekirdekten gelme şoför zaten yok. Bunun üzerine sizde mevcut olan personeli eğitmezseniz bu ve benzeri daha çok kaza yaşayacağız gibi görünmekte. Özellikle İETT kadrosuna baktığımızda çalışan çoğunluk son alımlar ile birlikte sektör dışından insanlar. Benim birebir konuştuğum İETT şoförleri arasında mesleği fotoğrafçı, dönerci, kebapçı, elektikçi vb olan insanlar vardı. Bu insanlar bu alandan gelmiyor. Eğer iyi eğitim veremezseniz zaten tecrübesi olmayan yada az olan insanlar kları için bu gibi olaylara zemin hazırlamış olursunuz... İETT’den konu ile ilgili bir açıklama ve bildiri gerekirse, verilen eğitimlerin paylaşılmasını talep ettim. Fakat herhangi bir geri dönüş alamadım. Benim görüşümün aksine şuanda nerede ise kahraman ilan edilen bir şoför var!!!

Kaan Kaya
İstanbul Üniversitesi