Asya ile Avrupa kıtasını deniz tabanının altından karayoluyla birleştirecek Avrasya Tüneli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda yabancı konuğun katılımıyla hizmete açıldı. Tünelin kullanımı, ilk etapta saat 07.00 ile 21.00 saatleri arasında 14 saat olarak gerçekleşecek. Tünelin tam lı olarak 30 Ocak'tan sonra hizmete alınması planlanıyor.
TSUNAMİYE DAYANIKLI
Avrasya Tüneli, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında kesintisiz yolculuk sağlayacak. İleri tasarım, teknoloji ve mühendislik ürünü olan tünel, deprem ve tsunami risklerinden etkilenmeyecek yapıda yapıldı. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artıracak. Tünelin iki katlı olarak inşa edilmesi, yol güvenliğine sağladığı katkı sayesinde sürüş konforunu da olumlu yönde etkileyecek.
ABDULHAMİD'İN HAYALİ
Asya ile Avrupa kıtası deniz altında ikinci kez birleşiyor. Sultan II. Abdülhamid Han'ın 1876 yılında Tünel-i Bahri adıyla gündeme getirdiği ancak dönemin karışıklığı nedeniyle gerçekleşemeyen projesinden esinlenilen ve dünyada örneği az bulunan tarihi proje Avrasya Tüneli ile bugün hayata geçti.
İLK ETABDA 15 TL
Asrın projesi Avrasya Tüneli'nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İstediğiniz kadar terör estirin, istediğiniz kadar alçakları bir araya getirin bu milleti bölemeyeceksiniz. 80 milyon biz tek milletiz, onları çıldırtan bu” . Tünelin ücretini de açıklayan Erdoğan, “Yeni yıla kadar diyoruz ki buranın ücreti 15 TL olsun. O a kadar bu rakam Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na yönelik şehitler hesabında toplanmış olacak. Yılbaşından sonra ise resmi rakam ilan edilecek” ifadesini kullandı.
İNSANLIĞIN ESERİ
Töreninde Başbakan Binali Yıldırım ise şöyle konuştu: “Bugün de karadan gemileri yürüten ecdadımızın şanına yakışır bir projeyle huzurunuzdayız. Fatih gemileri karadan yürüttü, onun torunları da arabaları trenleri denizin altından geçiriyor. Bugün dünyanın en derin tünelin açıyoruz. 4,5 milyarlık proje 2 katlı olarak yapıldı, bir kat gidiş, bir kat geliş. Deniz altından geçiş sadece 4 dakika. 120 bin araç günde karşıya geçmiş olacak. Tünelin hizmete başlamasıyla birlikte 1 yılda sadece yakıt tasarrufu 160 trilyon, tasarrufu 52 milyon saate ulaşacak. Tünel 24 saat hizmet verecek. Doğal afetlerden etkilenmeyecek. Hayırlı uğurlu olsun. Bu büyük eser önce İstanbul'un sonra Türkiye'nin ğu kadar insanlığın eseridir.”
DUALARLA AÇILDI
Yapılan konuşmaların ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından köprünün açılış duası yapıldı. Duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, konuk cumhurbaşkanı ve başbakan, bakanlarla birlikte tünelin açılış kurdelesini, “Avrasya Tünelimiz İstanbul’umuza, İstanbullulara, tüm insanlığa, dünyamıza inşallah kıtalar nasıl birleşiyorsa gönüllerin de birleşmesine vesile olsun diyoruz” diyerek kesti.
Törenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuk devlet adamları, TBMM Başkanı Kahraman, Başbakan Yıldırım, Bakanlar ve devlet erkânı ile birlikte tünelden ilk geçişi gerçekleştirdi. Tünelin en derin noktasında durarak incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yetkililerden bilgi aldı.