Halk otobüsçüler arasında “esnaf dostu” olarak bilinen FSM Demirbaş Otomotiv, önceki yıllarda olduğu gibi 2016’da da esnafın ilk tercihi oldu. İstanbul’da yüzde 64 pazar payına sahip firma, yeni yıla da hızlı giriş yaptı. 2016 yılında kamyon ve otobüs olarak toplamda 854 araç satışı yapan FSM Demirbaş Otomotiv, 188 milyon TL’lik ciro elde etti...
FSM Demirbaş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demirbaş, 2016 yılında satış adeti olarak iyi bir başarı sağladıklarını belirterek, 2015 yılında 835 adet olan araç satışının, 2016 yılında 854’e yükselttiklerini söyledi. Demirbaş, “Ankara, Kocaeli ve İstanbul merkezli satışlarımız ile 2016’yı başarılı bir şekilde geride bıraktık. Yıl içerisinde ki toplam satışlarımız sayesinde 188 milyon TL’lik ciro yaptık. Araç satışlarımızı sınıflara göre ayırdığımızda 276 adet otobüs, 271 adet kamyon ve 307 adet ise ikinci el araç sattık. Ancak 2015 yılına göre sıfır otobüs satışlarımızda kayıplarımız . 2015 yılında toplamda 361 adet sıfır otobüs satarken, 2016 yılında rakam 276 adette kaldı. Bu düşüşteki neden ise önceki yıl birçok büyükşehir belediyesinin araç dönüşümünü lamış olmasıydı. 2015’te bu illere yaptığımız toplu otobüs satışları sayesinde yüksek rakamlar yakalamıştık. 2016’da ise böyle bir satışımız olmadı. Tamamı bireysel müşterilere tek tek satıldı” .
2016 yılı içerisinde İstanbul’da halk otobüsü olarak toplamda 305 adet otobüs satışı gerçekleştirdiklerini belirten Mustafa Demirbaş, şöyle konuştu: “2016 yılında satılan otobüs değişimlerden 171 ani FSM Demirbaş Otomotiv yaptı. Geriye kalan 134 araç ise diğer firmalar tarafından satıldı. İstanbul pazarında 2016 yılı içerisinde toplamda yüzde 64 pazar payı yakaladık.
“BU ARAÇLAR KEYFİ DEĞİL”
Bizim sattığımız araçlar, şehiriçi otobüsleri. Bu sektörde kimse kafasına göre araç sayısını yükseltemez. Sektördeki araç sayısı bellidir. Araç satışları, otobüslerin yaş haddini drmasına ya da eskimesine bağlıdır. Halk otobüsü esnafı, kazanç durumuna göre otobüs değişim yapar. Belediyelerin esnaflara verdiği sözler veya yaptırımlar değişimi artıran ya da azaltan etkenlerdir. Bu sektörde 3-4 yılda bir araç değiştiren esnafın oranı yüzde 10’u geçmez. 20 yıllık sektör tecrübemizde bunu gördük.
Sektörde bireysel otobüs satışlarının dışında bir de illerdeki dönüşümler ile satışlar yapılabilmektedir. Önceki yıl Balıkesir, Muğla ve Aydın’da önemli değişimler . Bu illere yüksek oranda otobüs sattık. 2017 yılında böyle bir dönüşüm bekliyoruz. İlk etapta Bursa’da bir değişim çalışması var. Şu anda Bursa üzerine çalışıyoruz. Yakın da Antalya’da da bir dönüşüm çalışması başlamıştı. Özellikle ikinci el satışlarımız da yılın son döneminde otobüs pazarının hareketlenmesini Antalya sağladı.”
“438 OTOBÜS SATTIK”
2016 yılında 162 adet ikinci el otobüs satışı yaptıklarını belirten Mustafa Demirbaş, toplam otobüs satışlarının ikinci elle birlikte 438 a yakaladığını belirtti. Sektörde takas olmadan satış yapılamayacağını belirten Demirbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim sıkıntımız ikinci el araçların az satılması. Özellikle satışlar değişim üzerinden döndüğü için takassız otobüs satış imkânı yok. Esnaf 50 bin - 100 bin TL değerindeki aracını takasta değerlendirmek istiyor. Yoksa eldeki imkânlar ile araç değiştirmesi mümkün değil. Sıfır araç satışlarımız ikinci el satışlarımızın daima gerisinde kalıyor. Bu durum tüm bayileri sıkıntıya sokuyor. Şuan da ikinci el pazarı doymuş durumda. İkinci el otobüs değerleri fazlalıktan dolayı daima düşüyor.”
“2017’Yİ BELEDİYELER BELİRLEYECEK”
Engelli yasasının uygulanmasının otobüs satışlarında artışa neden olacağını belirten Mustafa Demirbaş, şunları söyledi: “2017 Ocak ayı ile beraber birçok belediye engelli yasasını uygulamaya başladı. Ocak ayından itibaren hemen her belediye otobüs esnafını engelliye uygun otobüs alması konusunda uyarıyor. Bu uygulama ne kadar hayata geçer bilemeyiz. Eğer yasa uygulanır ise değişmesi gereken çok otobüs var. Şehiriçi otobüs satışları yerel yönetimlerin tutumlarına bağlı. Engelli yasası uygulanırsa, 2017 yılında otobüs satışları yüksek olur. Eğer yasa uygulanmaz ise satışlar 2016 ile aynı düzeyde kalacaktır. Toplu taşımayı özendirmek gerekiyor. Bunun için de tek taraflı ucuz fiyatla değil de araç kalitesi ile ve işletmecilikle sağlanmalı. İşletmecinin eğitilmesiyle, sıfır araçlar ile toplu taşıma artırılabilir. Bunlar yapılırken çalışanın hakkı da verilmelidir. Esnaf bu hizmeti verirken maddi anlamda da mutlu olmalıdır...”