Bir ülke var: Yüzölçümü 2.3 milyon km2. Nüfusu;39 milyon. Kişi başına geliri; 838 Dolar. Ülke, bizim 3 katımız büyük. Nüfusu yarımızdan biraz fazla, amma geliri bizden yaklaşık 10 kat geri.
Bununla birlikte, çok ilginç bir şey yapmışlar. Aslında, yaptıkları çok eskiye benziyor da, haber dünyaya yeni yayılmış. Çünkü, yapı oldukça eskiye benziyor. Yani haberi yapanlar da yeni uyanmışlar anlaşılan. Yeni de uyansalar, bunu bizimle ne zaman paylaştılarsa, bizleri –henüz- uyandırdıkları için şükran borçluyuz: “Vay, dünyada hayvan koruma amaçlı olarak, neler oluyormuş/yapılıyormuş, beeee!...” dedirtiyor bizlere ve düşündürüyor.
Bu haber, insanı hazin hazin gülümsetiyor. Gülümsetmesi; fillerin can güvenliği yanısıra, taşıtlar da korunmuş oluyor. Bir düşünün, bir otomobil 4-5 tonluk bir fil kütlesine çarparsa, taşıt ve içindekiler ne olur? O bakımdan, bu çalışmayla, 1 taşla 2 kuş birden vurulmuş olmaktadır.
Gülümsemenin hazinliği ise; bizim ülkemizde, insanlarımızın –yol- güvenliği için bile hiçbir şey –tam- olarak yapılmıyor. Bu -yapılmama – bazen “hiçbir şey” olmaktadır. Kolaylıkla ve pek az maliyetle yapılabilecek pek çok düzenleme, tesis, yapı vb varken yapılmıyorsa -ki yapılmıyor- hazince gülümseten işte budur. Yani, insan canına, hayvan kadar da kıymet vermemektir. Bu durumumuz; ‘ELHAMDÜLİLLâH FASLI’ ndan mıdır? Değil ise, hangi din anlayışına sığmaktadır? Bu durumumuz, insanlığımıza olduğu kadar İslamiyet’e de hakaret değil midir?
Mevcut yaya geçitlerimiz mi dediniz?
1- Kırmızı ışıkta durması, yayaya (ve/veya taşıtlara) yol vermesi -gerekirken, “durmak yerine vurmak” bizde değil mi?
2- Işıksız (sinyalizasyonsuz ve aynı zamanda çizgili) geçitler mi? Hâlbuki buralar –otomatik yaya üstünlüğü- olan yerler değil midir aslında? Hattâ Trafik Yasasında ve Yönetmeliğinde ve dolayısıyla Sürücü Eğitim Kitaplarında yazılı değil mi?
3- Şehiriçi hemzemin karayolu kavşakları mı? Bunlar da aynı o çizgili ve ışıksız geçitler statüsünde değil mi?
Peki bunları vatandaşımız (yayamız, sürücümüz ve trafik polisimiz) ne kadar biliyor? Bilgi bütünlümüz ve uyma zorunluluğumuz devletçe sağlanıyor mu?
En başta, devletimizi (trafik güvenliğini teslim ettiğimiz polislerimizi) ne kadar yetiştiriyor muyuz? Onları yetiştiremezsek, trafik paylaşımcılarımızı nasıl uyumlu edeceğiz=trafik güvenliği ortamını kuracağız ve zarar vermeden/görmeden yaşayabileceğiz?
BURADA GÜVENSİZ YAŞAYACAĞIMIZA, GÜVENLİ YAŞAMAK İÇİN KENYA YA GİDİP DE FİL Mİ OLALIM?!
Haber ve fotoğraf:
Filler için altgeçit NAİROBİ AA - 29.01.2011 zaman Doğu Afrika ülkesi Kenya'da fillerin yolun karşısına geçmesini sağlamak için altgeçit yapıldı. Kenya Dağı yakınındaki bir anayolun altına inşa edilen geçit ile hayvanların yaşam alanlarını işgal eden insanlarla fillerin karşı karşıya gelmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Uzmanlar, hayvanların yaşam alanlarındaki insan yerleşimleri yüzünden ortaya birçok sorun çıktığına dikkat çekerek, bu tür sorunları hafifletmek için benzeri çözümlere ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com