Bunu diyen üç kişi; biri resmî, ikisi değil imiş… Sürücüler, ayağınızı denk alın, yoksa “ham” yapılırsınızmış! 09.02.2011’deki zincirleme ve öncesindeki köprüden uçma facialarını bu 2 kişi değerlendirmişler, bakalım neler demişler? (10.02.2011 Milliyet)
1. Osman Karakuş (Em. Gn. Md. Yrd. ve Trf. Hiz. Bşk.):
a- “Bursa’daki zincirleme kış şartlarından, buzlanma ve sisten dolayı yaşandı. Bunu önleyemezsiniz.” (Acaba? A.Türkoğlu)
b- “Bursa’da göle uçma olayı yaşandı. Bu kaza, kadın şoförün acemiliğindendir.” (Acaba? Sizin, “katil köprüler” diye bir kavramdan ve bunların sadece korkuluklarla savsaklandığından, aslında korkulukların, “bostan korkulukları” olmaktan öteye gidemediğinden, bu yüzden tüm dünyada yol kenarı bariyerlerle, hem de 1,5 m yükseklikte takviye edildiğinden haberiniz yok muydu? Ama belki de üstlerinize karşı böyle konuşmak baskısı altındasınız. Buna bizim o tarafta böyle durumlarda,”çarık beni sıktı, ben de çarığı” derler. Makamlar sizi sıkıştırır, siz de sürücüleri. Ancak, bu durumda o makam, “çözüm makamı” olmaktan çıkar ve çıkagelmiştir. A.Türkoğlu)
c- “Elektronik Denetleme” gereği görüşünüze katılıyorum, ama bunu basına değil, üstlerinize açıklayıp-talep etmeniz gerekmez mi? A.Türkoğlu)
d- “Yollar iyileşti, bölünmüş yollar yapıldı. Ama bakıyoruz ki; yayaya çarpma, aşırı hızdan devrilme ve tek taraflı kazalar (yoldan çıkıp uçma) yaşanıyor. Kazaların yüzde 90’ı kullanıcıdan doğuyor. Birazda yol ve trafik duruma göre şartları kaçırıyorlar, kazalar yaşanıyor.” (Acaba? A.Türkoğlu)
2. Fevzi Apaydın (Türkiye Şof. ve Ot. Fed. Bşk.):
a. Duble yollar yapıldı.
b. Yol işaretlemelerinde sorun yok. (Acaba? Yolları ne kadar dolaştınız, gözlemlediniz? Hangi göz(lük)le baktınız? Baktığınızı gördünüz mü? Gerçek durumu görebildiniz mi? A.Türkoğlu)
c. Hız sınırına riayet edilmemesi, yola yorgun çıkılması, gideceği yere bir an önce gitme eğilimi kazaların baş sebepleri. (Doğru. Ama denetim doğru olmazsa, bu kötü doğrulara mahkûm oluruz; sizin de bu olumsuz katkılarınızla. A.Türkoğlu)
d. Ne hikmetse trafik kazaları engellenemiyor. (Çünki, sadece makam masalarında oturarak yolları değerlendiriyorsunuz=yol güvenliğini tehlikeye atıyorsunuz. Maaşlarınız mı yetersiz, harcırahlarınız mı? Yoksa, size engel olan birileri mi var? Bir akademik danışmandan da yararlanamıyor musunuz? Yoksa bir yerlere hoş görünmek mi gerekiyor? A.Türkoğlu).
Her 2 şahsiyete de son sözümüz şudur: “Bir bilene sormak” ve bilmediğini itiraf ve de öğrenmek ayıp değildir!
(3. Şahsiyetin, -hukukçuluğuna rağmen- söyledikleri ise şu kapıya çıkıyor: “Akıllı bir insan, her şeyi düşünebilmeli, ama her düşündüğünü söylememeli!” Eh, bu güne kadar “söylemediklerinden” kaybı hiç olmadı. Her “salonda” kendilerini görmek mutluluğuna eriştik. Demek ki benim aklımı bir kontrol ettirmem gerekiyor, bu duruma göre… Ama ben, topluma karşı “namus borcumu” ödememiş olurum düşüncesindeyim.)
(Resmî ve sivil 3 şahsiyetin değerlendirmelerini içeren haber)
Yollar iyileşti ama kazalar bitmiyor 10 Şubat 2011 Milliyet: Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Osman Karakuş, kazaların niteliğinin değiştiğini belirtti.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı Osman Karakuş, kazaların niteliğinin değiştiğini belirterek şöyle konuştu:
ÖNLEYEMEZSİN: Bursa’daki kaza kış şartlarından kaynaklanıyor, buzlanma ve sisten dolayı kaza yaşandı. Bunu önlemeyezsiniz. Ancak, gecen pazar bir ilk yaşandı. Pazar gecesi 24.00’den Pazartesi gecesi 24.00’e kadar Türkiye genelinde ölümlü kaza olmadı. Geçen yıl içinde bu rakamı bire kadar indirdik ama sıfır hiç olmamıştı. Ama bundan sonra Bursa’da göle uçma olayı yaşandı. Bu kaza kadın şoförün acemiliğindendir. Karşılıklı çarpışma değil.
ELEKTRONİK SİSTEM: Denetimleri çoğaltarak devam ediyoruz. İnsanların başına polis dikme olamayacağına göre, dünyanın uyguladığı elektronik denetim sistemi gereklidir. Bu neticeye ulaşan bir projedir. Elektronik denetim sistemleriyle insanlar her yerde ve her zaman denetlendiklerini hissettikleri anda kurallara uyacaklardır. Eğitim, çok zor ve uzun vadeli bir iştir. Bu treni kaçıranlar için konuşuyorum, tren kaçmışsa elektronik sistem hâkim olacak. Trafik kurallarına uymak insanların beyinlere işlemiş olacak. Bunlar yapılırsa sonuç mutlaka iyi olacaktır. Kısa vadede, mevcut sistemle götürüyoruz. 23 bin trafik polisiyle her 30-40 kilometreye düşen ekipler var. Şehir içinde ise MOBESE sistemi tam işlediği takdirde etkili olacaktır.
Hitay Güner-4 temel neden: Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Genel Başkanı Hitay Güner, istatistiklere girmeyen, son 2 yıldır sürücülerin kendi aralarında anlaştığı maddi hasarlı kazalar da eklendiğinde, Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon trafik kazası meydana geldiğini söyledi. Güner “Kaza mahallinde ölenlerin yanında, hastaneye yaralı olarak kaldırılan ve orada hayatını kaybeden ama istatistiklerde ‘yaralı’ olarak geçenleri de eklersek, ölüm sayısı 10 bini buluyor. Seneden seneye değişse de yaralı sayısı ise 200 bine yaklaşmakta” dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün her yıl kaza istatistiklerini yayınladığını ve 25-30 kaza nedeni sıralandığını hatırlatan Güner “Ama bunlardan dördü olan ‘hız limitine uymama’, ‘hatalı sollama’, ‘öndeki aracı yakın takip’ ile ‘alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanmak’ kazaların başlıca nedenleri olarak öne çıkıyor” diye konuştu.
Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın-Kazalarda artış var: Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fevzi Apaydın: Trafik kazaları artış eğiliminde. Bayramlarda ve tatillerde kazalar yüzde 40-50 oranında artıyor. Kazaya yol da neden olabilir ancak sürücü faktörü daha önemli. Sürücülerin hız sınırına riayet etmemesi, yola yorgun çıkmasın, ticari araç kullananların gideceği yere bir an önce gitme eğilimi kazaların baş sebepleri. Yol işaretlemelerinde sorun yok. Duble yollar yapıldı. Ne hikmetse trafik kazaları engellenemiyor. Hız sınırları artırıldı ancak kural ihlal eden 90 kilometreyle giderken de, 100’le giderken de eder.
Resmi tablo-Trafikte 4 bin ölü
2010’da ülke genelindeki trafik kazaları rakamları şöyle:
- Ölen: 4 bin 41 kişi
- Yaralanan: 211 bin 34 kişi
Polis ve jandarma bölgesindeki trafik kazalarında;
- 2009’da 4 bin 300,
- 2008’de 4 bin 236,
- 2007’de 5 bin 7,
- 2006’da 4 bin 633,
- 2005’te 4 bin 505 kişi yaşamını yitirdi.
Trafik kazalarının nedenleri sırasıyla şöyle:
- “Araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak,
- Kavşak, geçit veya kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak,
- Dönüş kurallarına uymamak,
- Takip mesafesine uymamak,
- Şerit ihlali yapmak,
- Aşırı hız yapmak,
- Alkollü araç kullanmak, (Alkollü sürücü demek istemiş… A.T.)
(Zorunlu ama sorumsuz resmî görüşlere ve rakamlara göredir. A.T.)
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com