(Önemli not: Otobüsçülere (vd yol paylaşımcılara) uyarı; Yollarda uğranan zararlar için, devletten tazminat isteme hakları vardır.)
“Mart kapıdan baktırdı, ayıpları çıkardı!” demek, en doğrulardan biri oldu. Öylesine çok kötü trafik olaylarıyla karşılaşmaktayız ki; ben öncelikle utanıyorum, sonra mağdurlara üzülüyorum en aynı anda da “Yol Yönetimcilerine” kızıyorum. Bunlar da;
a- Yol Sahibi=yapımcısı/yaptırıcısı, bakımcısı, onarımcısı,
b- Denetleme Görevlisi Birimlerdir. Ankara B.şehir Bel. Bşk., diğer tartışmalar bir yana, önemli bir şey söyledi: “ En büyük kötü sebep, “kabak” lâstikle yola çıkılmasıdır…”
Peki, bunda caydırıcı güç kim? Trf. Yasasına göre, Trafik Polislerimiz. Hareketli ve durağan (parketmişler) denetimlerde lâstik sağlığını ve tamamlığını (yedek dahil) aramazlarsa, ceza yazmalarsa, sonuç budur. Sadece karda buzda kontrol de olmaz. Ben bir ara, sırf kamyon/treyler lâstiklerini, yedeklerini ve bunların iğreti, kopmak/düşmek üzere olan tehlike eklerini de resimlemiş ve yayımlamıştım. Esas önerim de; Trafik Denetimcilerimizin bunları görecek eğitim almaları, denetlemeleriydi.
Şu meseleyi iyice kavramak için, soru-cevap şeklinde başlayalım mı?
S: Devletin ordusu neden vardır?
C: Ülkeyi öncelikle dış düşmanlardan korumada caydırıcı, gerekirse de savunucu gücü olsun diye.
S: Polisi neden vardır?
C: Ülke içindeki tüm insanların (vatandaşı/olmayanı) can güvenliklerini iç düşmanlara (hırsız, cani vd) karşı koruyucu, suçlu ve veya adaylarına karşı caydırıcı, suçluları yakalayıcı, kovuşturmada yardımcı güç vb. olsun diye.
S: Sağlık Bakanlığı neden vardır?
C: Başta vatandaşları olmak üzere, ülke içindeki tüm insanların sağlıklarını korumak, (öncelikle salgınlara karşı vb), hasta(lanmış)ları da tedavi etmek gibi hizmetleri versin diye.
S: Devletin (Gıda ve) Tarım Bakanlığı neden vardır?
C: Ülke insanlarının sağlıklı, iyi beslenebilmeleri için, ülke ve vatandaş yararlarını da gözeterek; gıda (sebze, meyve, tahıl, kara ve deniz hayvanları ve et ürünleri) üretiminde organizatör, düzenleyici, denetimci güç olsun diye.
Buraya kadar saydıklarımızı “süs” olsun diye saymadık. Ana Bakanlığı olarak 17 adet icraat Bakanlığımızın tamamını burası almaz. Şimdi “kış şartlarında da trafik güvenliğine” gelelim:
S: Devletin Karayolları İdaresi neden vardır?
C: Ulusal karayolu ulaşım ağının güvenli hizmet vermesini temin etsin diye. (Şehiriçi yollar ve hizmetleri, il/ilçe belediyelerine aittir.)
S: Görevler tam olarak yapılmış mıdır?
C: Hayır!
S: Neden?
C:Hesap sorulmamıştır, sorulmayacaktır, ondan.
S: Kar/buz mücadelesi var mı (idi)?
C: Hayır!
S: Başka sırtaran ayıplar?
C: Yol kenarı güvenlik elemanları eksikliği= taşıtların yoldan çıkmalarına, uçurumlardan aşağı gitmelerine açık ortamlar!
Akla ziyan sorular üremede:
1. O bariyerler vardı da, çalındı mı?
2. Oralara bariyerleri otobüsçüler mi (vd yol kullanıcıları mı) dikecekler?
3. Yoksa bu gereçler, gereksiz midir?
4. Gereksizse, ülkemizde neden vardırlar?
5. Buralara konmaz da, nerelere konurlar?
6. Bunları konuşlandır(t)mak, hangi birimlerin görevidir?
7. Bir de BKGM mi kurmalıyız (Bariyer Konuşlandırma Genel Müdürlüğü)?
8. Bu BKGM yi, doğrudan Cumhurbaşkanına mı bağlasak ne?
S: Kazanç?
C: Merhum CEM KARACA’nın bir mısrasına benzer bir durum: “YOLDA KALAN, KAZALANAN TAŞITLARI EKLESEM, İSTANBUL’DAN- ANKARA’YA YOL OLUR!”=Utanç bilânçosu ve kazancı(!).
SONUÇ:
S:Devlet var mı (idi) hiç?
C: Varsa bir tek İstanbul’da, geride nerde?
İşte size sırf İnebolu-Kastamonu arasındaki “kayan” taşıtlardan, sadece 1 günlük bir tablo.
İster seyreyle, ister boya!
Faciaya Ramak Kaldı 09.03.2011 .kastamonupostasi.com Vedat İkizoğlu /
İnebolu ilçesinde meydana gelen olaylarda karla kaplı yolda iki otobüs zincir takmadığı için kayarak yoldan çıkarken çok sayıda araçta yolda kaldı. Sabaha karşı etkisini arttıran kar yağışı nedeniyle kapanan yollarda araçlar zincir takmadığı için zor anlar yaşadı. Kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücüleri Karayollarına bağlı ekipler kurtardı. İlk kaza Doğanyurt’ta yaşanırken üç kaza haberi de İnebolu’dan geldi.
Facianın eşiğinden dönüldü: Edinilen bilgiye göre, İstanbul’dan Kastamonu istikametine yolcu taşıyan Gürsu Turizm’e ait 34 BT 4618 plakalı Ahmet Ergül (48) idaresindeki otobüs, yoğun kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yoldan çıkarak kaza yaptı. Dün gece İstanbul’dan yolcularını bindirdikten sonra İstanbul istikametine doğru hareket eden Ahmet Ergül, İnebolu’nun Erkekarpa Köyünde kayarak yoldan çıktı. Ergül, son anda direksiyonu yolun üst kısmına kırarak aşağı uçurum olan yolda himayesindeki 50 yolcunun da canını kurtararak olası bir faciayı da önlemiş oldu.
Yolcular araçta sıkışıp kaldı: İstanbul’dan İnebolu’ya yolcu taşımacılığı yapan Aksakal Seyahat firmasına ait otobüs de kara hazırlıksız yakalanarak kayganlaşan zeminde yoldan çıktı.
Çuha doruğu geçtikten sonra Solugan mevkiinde L. A. (35) idaresindeki 34 UB 6592 plakalı otobüs karla kaplı yolda sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu kayarak yoldan çıktı. Araçta sıkışan yolcular, dışarı çıkartılarak firma tarafından temin edilen başka bir araçla İnebolu’ya getirilirken otobüsü bulunduğu yerden çıkarmak yine Karayollarına düştü. Karayolları 125. Şube Şefliği tarafından otobüsün arkasına bağlanan halat ile çekmek mümkün olmayınca bu sefer otobüsü kurtarma çalışmaları için başka yol denendi. Otobüsün ön tarafına bağlanan halat çevre köylerden gelen vatandaşların yardımı ile uzun uğraşlar sonunda bulunduğu yerden çıkartıldı.
Hasta bırakan Ambülâns’a da kar engeli: Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait Hasta Nakil Ambülânsı da kar engeline takıldı. Emrah Zorlu (30) yönetimindeki Ambülâns, İnebolu Devlet Hastanesine hasta bıraktıktan sonra dönüş yolunda İkiçay mevkiinde zincir takmadığı için yoldan çıkarak duvara çarptı.
Cenaze dönüşü kaza Çiçekyazı Köyü’nden cenaze dönüşü iki araç çarpıştı. İnebolu’dan Kastamonu’ya gitmekte iken Birol Kürekçi (26) yönetimindeki 37 EP 932 plakalı otomobil ile Çiçekyazı Köyünden cenazeden dönen Ergün Saygı (36) idaresindeki 37 EN 297 plakalı minibüsle Solugan Mevkiinde çarpıştı. Kaygan zeminde direksiyon hakimiyetini kaybeden Birol Kürekçi, karşı yönden gelen içi yolcu dolu Ergün Saygı’nın kullandığı minibüse çarptı. Kazada hafif şekilde yaralanan Birol Kürekçi’nin kaşında açılma olduğu için İnebolu Devlet Hastanesine götürülerek dikiş atıldı.
341 köy yolu karla kaplı: Aralıksız devam eden kar yağışı tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu’da da hayatı felç etmiş durumda. Kastamonu-İnebolu karayolunda yoğun tipi ve buzlanma sebebiyle çok sayıda araç mahsur kalırken yolda kalan araçlara Karayolları 152. Şube Şefliğine bağlı ekipler yetişti. Ayrıca karayollarına bağlı ekipler yollardaki tuzlama ve yol kürüme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Hava sıcaklığının -5 dereceye kadar düştüğü Kastamonu-İnebolu karayolunda yüksek kesimlerde 1.5 metreyi bulan kar kalınlığının alçaklarda yarım metreye ulaştığı ve giderek artması bekleniyor.
Yoğun tipi ve buzlanma nedeniyle yolda mahsur kalan araç sürücüleri, zincir takmalarına rağmen rampayı çıkamadıklarını söylediler. Buzlanma nedeniyle çok sayıda araç sürücüsü karayollarından yardım beklerken sürücüler, çaresiz kaldıklarını, karayolları araçlarının kendilerini kurtarmaya gelene kadar araçlarında bekleyeceklerini ifade ettiler.
Kastamonu’da sabaha karşı başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle Kastamonu merkez ve ilçelerinde 341 köy yolu kapalı bulunuyor. 81 köyü bulunan İnebolu’da 62 köy yolunun kapalı olduğu öğrenildi. Kapalı köy yollarının açılması için İl Özel İdare ve Karayolları ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Okullara kar tatili: Kastamonu’nun İnebolu, Bozkurt, Küre ve Çatalzeytin ilçelerinde “taşımalı eğitim” verilen okullar kar yağışı nedeniyle tatil edildi. Edinilen bilgiye göre, Kastamonu genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 300 köy yolu ulaşıma kapanırken, kar kalınlığının birçok bölgede 1.5 metreyi geçtiği bildirildi. Kastamonu Valiliğinin aldığı kararla, “taşımalı eğitim” verilen İnebolu, Bozkurt ve Küre’deki okullar bir gün, Çatalzeytin’deki okullar ise iki gün tatil edildi.…