Zeki Müren’in oynadığı bir filmi, gençliğe ilk adım yıllarımda izlemiştim: “Gardiyan”. O, şarkısıyla yakarıyor, ağlıyordu: “Gardiyan! Gardiyannn! Etme beni ziyannn! Haber aldım, karım doğurmuşşş! Nurtopu gibi oğlum olmuşşş! Bırak beni de gideyimmm! Onları bir görüp geleyimmm!...”
Ben de haber aldım;
Devletim bir toplantı yoğurmuşşş. Nurtopu(!) gibi tespitleri/buyrukları doğurmuş. Toplantı, aslında ders gibi olmuş. Yakınlarda yanan otobüsten hemen sonra, demek ki umursamazlık yapmamış, tedbir almış (olmuş). “Allah kabul etsin!” denebilir mi, denmez mi, bakalım…
Toplantının görünümü: Trafik (aslında otobüs) Güvenliği.
Çağırdıkları tüzel kişiler: Otobüsçüler ve trafikle ilgili bir de dernek vb.
Çıkan sonuç: Talimatlar
İçerikler:
1- Sürücülere eğitim!
2- Sürücülere denetim!
3- Yakıtlara denetim! Her sefer başında, yakıt örneği alınacakmış, sahte yakıtsa (10 numara… denilen şey kullanılıyor mu? Kullanılıyorsa, seferden men!)
…
Görüyorsunuz; devlet boş durmuyor. Suçu da, suçluyu da, çözümü de buldu!
Peki devletin, karayolu ve trafiği güvenliği için görevleri yok mu? Demek ki yokmuş! Çünki ne sormuş; “Eksiklerim var mı?” diye, ne de kendi görmüş ve “Düzeltmek için, şu tedbirleri alacağım!” demiş. Demek ki pîr-ü pak imiş.
…
Şu sorularla gidelim:
1- Devlet bu olaya müfettiş göndermiş mi? –Hayır.
2- Yakıt kontrolü yapmış mı? - Hayır.
3- Peki yapamaz mı? Yanmış depo, bitmiş yakıt ile kontrol mümkün mü? _Elbette!
4- Nasıl? -Motordaki yakıt filtresindeki, pompasındaki, enjektörlerdeki kalıntılardan örneklerle! Yeter ki sen candan iste!
5- Yakıt için devletin kanaati? - Tek kelimeyle; 10 numara!
6- Nasıl yani? - 10 numarayı not olarak devlet hak(!)ediyor; araştırma yapmadan, kendi kusurunu, otobüs üretim kusurunu ve üretici kusurundaki kendi rol kusurunu görmeden/göremezden gelerek.
7- Yakıttaki 10 numara için kanaati? - Kesin gibi. Raportörleri medya olmuş âdeta.
8- Medya yanlış mı bilgilendirdi? - Elbette! Hangisi, hangi uzmanlığıyla, neyi tespit etmiş ki? Genelleme yapıp-içine bu olayı da sokmuş. Heyecan yaratmışlar, kendi heyecanlarıyla, hafiyelik tutkusuyla.
9- Sence yakıt nasıldı, gördün mü? - Elbet gördüm. Karadeniz hattında; 10 numara yağın solventle inceltilmesiyle yapılan, tutuşma saniyesi mazottan çok daha kısa, bu sebeple daha tehlikeli, sahte yakıt kullanılmıyor. Yakıtı 0.70 TL/litre daha ucuza alabildikleri yer(ler) var, gördüm.
10- Peki, bu faciadaki etkenler? - 3’ lü zincir kusurundan. 1.Sürücü kusuruyla direksiyon kontrolü yitirilse de, otobüs yoldan çıkamamalıydı. YOL KENARI GÜVENLİK ELEMANLARI(= bariyer) olsaydı; otobüs yoldan çıkamazdı. Otobüste de OTOMATİK YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ olsaydı, yangın büyümezden, söndürülürdü. Patlamanın sebebi de, yakıt depolarının, ön dingil önünde=öne en yakın yerde olmasıdır.
11- Nerede olmalıdır? - Diferansiyelin önünde. Ve böyle otobüsler de var.
12- Devletin bu üretimdeki kusuru? - Bugüne kadar benzer olaylardan da ders alması, depoları güvenli yere aktarması talimatları vermemekle.
13- Niye aldırsın? - Çünki kafadan, kafa kafaya çarpışmalarda, darbelere, patlama risklerine en yakın yer, şimdiki konumudur.
14- Abdest, namaz ilişkisi? - Trafik Güvenliğini Kurmada/Korumada -0- gibi olan devletin, “dövletleşerek”; kendi eksiklerini giderecek= kurallı karayolu sunacak yerde, yolu kullananları suçlaması, ancak böyle dillendirilir!
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com