Yazımız, neden sürecek?
Olan/süren otobüs yangınları ve bunlar içerisinde Mercedes fazlalığı, yeni yangınlar olduğundan. Hedefimiz, bir markanın karalanması ya da –Anti Germenizm/Almanizm(=Alman düşmanlığı)- değildir.
Zihniyeti, geçmişi sorgulamak, ‘etiği’ bulmak
Dönemin TC Hükümeti’ni de ( Ecevit ) takmayan Mercedes’in Türkiye Genel Müdürü Alman şahsiyetin, Almanya’daki genel müdürün davranışları, konuşmaları, dönemin Adalet Bakanı’na (Prof. Hikmet Sami TÜRK, ki kendisini de çok sever, sayardım) -yasadışı- yaptırımlar uygulatarak; Türk Milletiyle, Devletiyle, Hukukuyla alaylar da etmiş olan zihniyetlerini, tartışmaya –sürdürülebilir ve- somut sonuca kilitlenmiş TOFED Kurucu Başkanı Sn. Galip ÖZTÜRK’ü ve şimdiki Başkanı Sn. Mehmet ERDOĞAN’ı –sadece sektörce değil, milletçe- candan kutlamak gerekir.
“Meşenin yaprağı deliktir delik, ben senin kalbini biliktir bilik”
Otobüsçülere ve yolu kullanan, trafiği paylaşan herkese –esas- babalık budur. Yani, “taşıt (burada otobüs) yanmalarını âdeta bitirmek” çabası başlatıldı, sürdürülüyor. Ben de Türk-Alman İlişkilerine, tarih, siyaset, ekonomik açılardan, görünen ve görünmeyen/gösterilmeyen yönleriyle ortaya koymaya çalışalım ki, -ağaç gibi- ruhtan yoksun yaşamayalım. “Meşenin yaprağı deliktir delik, ben senin kalbini biliktir bilik” olalım.
Osmanlı İmparatorluğundan-Alman Ekonomisine 1. Kan=Bağdat Demiryolu
Diğerlerinden çok gecikmeli de olsa, 1884'ten itibaren Avrupa dışında sömürgeler kurmaya başlayan Almanya; Sultan Abdülhamid’ in Bağdat Demiryolu Projesini haber alınca, soluğu İstanbul’ da almış (1889), bunun yapım hakkını koparmış, -silâhsız/savaşsız- ekonomik ve siyasi bir sömürme/semirme imkânını da yakalamış idi (1903). Hattın 20’şer km sağı-solu da her tür maden arama/işletme (=petrol ana hedef) kaymağı da dâhil. (Nasıl buldunuz, bu ticârî zihniyeti?)
İlk ve büyük Alman sanayi kalkınması böyle başlamıştı. Raylar, trenler; KRUPP firmasınca sağlanıyordu. Bu firmanın büyümesi, faaliyet kapsamını da genişletiyor, “ekmekten-toplu iğneye, raydan-lokomotife kadar” sloganı yaratıyordu.
(sürecek)
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com