İETT’nin önderliğinde Transİst 2011 İstanbul Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri düzenlendi. Adeta fuar havasında geçen etkinlik çerçevesinde konun uzmanları kentiçi toplu taşımacılığı masaya yatırırken otobüs üreticileri de teknolojiyle donatılmış araçlarını sergiledi.
Özel halk otobüs işletmecileri ve yöneticilerinin de Ulaşım Sempozyumunda bulunması da bir gelişimdir. Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri çerçevesinde tüm İETT yöneticileri de oradaydı. Bu da oradaki özel halk otobüs yönetici ve esnaf için bulunmaz bir fırsattı.inşallah onlar icin tarihi bir fırsat olan bu buluşmada gerekli bilgi alış verişler yapılmışdır.
Bende etkinlikler çerçevesinde hem seminerlere katılıp ayrıntılı bilgi sahibi oldum hem de fuarda sergilenen araçlar hakkında firma sahiplerinden teknik bilgiler edindim. Ayrıca yöneticilerimiz ve esnaf dostlarım ile de karşılaşıp birlikte olmanın mutluluğunu yaşadım. Yine bir seminer önce İETT Genel Müdür Yardımcımız Sayın Mümin Kahveci ile de ayaküstü sohbet etme fırsatım oldu. Genel Müdür Yardımcımız Sayın Mümin Kahveci, sohbet esnasında “esnaf ve yöneticiler değişim ve gelişimin gerisinde kalmasın” dedi. Bu söz çok hoşuma gitti. Özel halk otobüs esnaf ancak 2 kelime ile bu kadar güzel anlatılabilirdi. Gelişim… Değişim…
Erguvanların piyasaya girmesiyle beraber halk otobüsleri bir trend yakaladı. Özel halk otobüslerinin artık her türlü değişim ve gelişime ayak uydurması gerekiyor. Görünüm olarak, tip olarak, şoför eğitimi ve düşünce olarak, dar kalmaması için buna ayak uydurması lazım. Tabi ki Genel Müdür Yardımcımız Sayın Mümin Kahveci bu mesajı verirken, altının doldurulması gerektiğini vurguladı. Bunun altı nasıl dolar?
Örneğin otobüs değişimlerine girersek; esnafın kazancı belli!.. Otobüslerin değişiminde esnafın gelirinde bir miktar iyileştirme gerek. Otobüs alımlarında teşvik kredileri sunulmalı. Halk otobüsleri diğer ticari araçlar gibi değil! Adı üstünde halkın otobüsü. Yani amme hizmeti yapılıyor. Ücretsiz seyahat kartlarıyla gazilerimizi, polisimizi, zabıtamızı, basımızı ve diğerlerini ücretsiz taşıyor. İETT’ye bağlı olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne toplu ulaşım hizmeti veriyor. Esnafımız bu hizmetin devamını da kendi imkân ve kaynaklarını kullanarak yerine getiriyor. Burada esnafa araç değişimlerinde sağlanacak sıfır faizli kredi ile büyük olanaklar sunulmuş olacaktır. Olmaz diye bir şey yok!.. Yapılacak bazı çalışmalarla bu sağlanabilir!.. Aksi takdirde bankaların ağına düşen esnaf, her çırpınışta biraz daha batağa saplanır!..
Sonuçta İstanbul’da 2050 tane özel halk otobüsü var. 1500 tane yeni gelecek otobüsü de düşünün bugün bir otobüsün değeri ortalama 400 bin TL. Bu rakam banka kredileri ile birlikte 600 bin TL’ye çıkıyor. Dehşet bir rakam!.. Buna bir çözüm bulunmalı!..
Dedim ya panellere katıldım diye işte katıldığım bir panelde karşılaştığım tablo beni oldukça gururlandırdı. Bir tarafta TÖHOB Başkanı İsmail Yüksel, diğer tarafta da İETT Genel Müdürü Sayın Dr. Hayri Baraçlı vardı. Esnaf olarak düşündüğümde bu gurur verici bir olaydı!... Bu bir değişim. Nasıl bir değişim? Bugün halk otobüsleri her şeyin içinde var. Eğitim olarak, kafa yapısı olarak, toplu taşımayı daha ileriye getirecek kadroların kurulması olarak düşünüyorum!..
İnsanların gelişmesinin yanında teknolojiye ayak uyduracak araçların alınması konusuna gelince: Bu kısmen yapılıyor ama bunun özendirilmesi noktasında bahsettiğim cazip alım koşullarının oluşturulması gerek. Yani bunun için sağlam bir alt yapı gerekli. Bu kendi kendine olacak bir şey değil. Öte yandan İETT’nin halk otobüslerine ekstra verebileceği de ortada.
Araçların alçak tabanlı olması, biletçilerin kaldırılması, çift şoförlerin görev yapması, araç personelinin sosyal hakları, akbil hak edişlerinin bir düzene oturtturulması, İstanbul kartın kullanılmaya başlaması gelişim ve değişimdir. Aldığım bir duyuma göre halk otobüs şoförleri bir dernek kurmuş. Bu da bir gelişimdir. Yavaş yavaş çağa ayak uyduruluyor. Gerçi hayat şartları da oraya getiriyor ama bunları hızlandırmak üzerimize düşen bir görevdir.
Biletçilerin kaldırılıp, İstanbul kartın kullanılmaya başlamasıyla birlikte özel halk otobüslerinde havuz sistemine geçilmesi son derece halk arasında otobüslerin saygınlığının kazanılması yönünde bir değişimdir bence. Bu değişim ve gelişimde büyük katkıları olan başta İETT Müdürümüz Sayın Dr. Hayri Baraçlı ve ekibine hem bir halk otobüs esnafı olarak hem de İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olarak sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.
Göksal Purtuloğlu
E-mail: purtuloglu_61@hotmail.com