Değerli okuyucular; öncelikle sektörün öncü lideri duayen Sayın Saffet Ulusoy’u ve Sayın Ali Galip Vural beyi rahmetle anıyor, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah kimselere acı vermesin. Bu duygularla küçük yaşlardan bu tarafa kaptanların beden dilleri ve karizmaları, onların tarzları aklıma geldi. Becerebildiğim kadar, günümüz koşullarına dek süregelen kaptanların karizmalarını bir görelim.
Karizma, kaptan saatinin geldiğinin ilk dakikasından itibaren doluluk iyiyse yavaştan havaya girmeye başlar. Otobüse biner, direksiyona geçer. Şöyle inceden koridordan yolcuyu süzer, çaktırmadan ilk hareketi indirir. Sonra yine inceden o beyaz apoletli gömlek ve kravatıyla karizmatik gözlükler takılır. Vites değiştirme hareketleri, motor freni kullanmaları bile bir başka hareketledir. Yani karizmatikle kullanırlar. Sonra istiflerini hiç bozmadan telefonla hostu çağırırlar.
Sektörün otobüste host ve muavinlerinde gelişen modernizasyona ve kaptan karizmasına artı bonus kazandırmış, altında çalışanlara iş yaptırmanın keyfini vermiştir. Bunların tamamı yolların en kral karizmasının karşılığıdır. Bir başka hareket tarzları ise molaya giriş şekilleri ve anons yapılırken dikiz aynasından yolcuyu süzmeleridir.
Peron yapar, hemen otomatik kapı tıs diye açılır. Kimisi dirsekler direksiyonda yolcunun inmesini bekler, kimisi hemen iner eller belde şöyle komple otobüsü bir süzer. İşte o uzun uzun süzen belki de mal sahibidir. O izlenim verilir. Sonra mola yerlerindeki o her şeyin beş on katı olan yeme içme wc giderleri araç yıkama bunlarında beleş olması kaptanların haklı karizmalarıdır. Moladan sonra yine tüm bu karizmayla uzun parlament ve metal çakmak şak diye çakılır. O havayla içilen sigaranın tadı ve dumanı da bir hoş gelir onu seyredenlere.
Otobüs karizmatik şoförlerinin bir özellikleri de küçük çocuklardaki etkisi çok büyüktür. Çünkü onların bile o karizmaları anlamaları, çocukların hayallerini süsleyip ileride bende böyle olabilir miyim duygusuna kapılmalarıdır. Otobüs kaptanlarının aileleri, çocukları da çok duyguludur. Onlarda mahallede farklı yaşam tarzlarıyla sevilir, sayılırlar.
Bir başka izlenimde geçmişte ve şimdi yine adlarından çok bahsedilen firmaların karizmaları ise kaptan şoförlerine gücün simgesi, kötünün düşmanı, iyinin dostudur. Bu entelektüel firmaları zamanla diğer firmalar, tarzlarını taklit etmişlerdir. Çünkü bunların kendi garajları vardır. Elit yolcuları vardır. Dinlenme tesisleri farklıdır. Örneğin bu ULUSOY’dur. VARAN ve KAMİL KOÇ’tur. Çok eskiye dayanır kökleri. Çoktur yollara, yıllara, millete hizmetleri. Nice uzun yıllar ve yollar temennisiyle tüm karizmatik kaptanlara ve bu yazıda benimle fikirlerini paylaşan kaptan ADNAN ARSLAN arkadaşıma ve tüm kaptanlara iyi yolculuklar diliyorum.
Turgay Saraçlı
E-mail: turgaysaracli@hotmail.com