Otobüsçü; trafikzede olmaya gör! Hayatın kararır!
Yol kusurlu da olsa; “sürücü suçlu” gösterilir! Çünkü görevini yapmayan devlet, arsızlık yapar, tazminat ödemekten kaçar! Bunun adı hukuk mudur, guguk mudur?
10 .07.2012, gece haberleri: “TORTUM’DA OTOBÜS KÖPRÜDEN UÇTU, 6 ÖLÜ, 40 YARALI”
Görüntüler:
“Derede yan yatmış bir otobüs, kan revan içinde insan kurtarma çabaları ve kısmen kırılmış bir köprü korkuluğu...”
(...)
“Katil Köprü!” diye seslenmişim. Evdekiler, “Ne oldu?” diye sordular. Haberleri izlettim ve korkuluktaki yırtığı gösterdim. O haberi indirip, resmini işleyip, “makaleyi kurtarmak” da vardı, ama yapamazdım. Anında pek çok telefon sonunda, Tortum Jandarmasından, firmamızın adını öğrendim, otogardaki yazıhaneden firma yetkilisine erişebileceğim telefonları aldım, buldum; hemen olay yerini fotoğraflamalarını istedim, ben gelene kadar değişiklikler yapılmasından önceki fotolar önemliydi.
Firma sahiplerinden ve TOFED’e üye derneklerimizden birinin de başkanı olan (T.K.), o anda bana, şahsıma ve TOFED’e teşekkürler ederken; olay yerinin çok sabıkalı katil kombinasyonu olduğunu ve mutlaka incelememi, kusurlarını da düzeltmeye katkılarımız olmasını rica ve talep ile vurguladı.
“VENİ, VİDİ, VİCİ” DEN ÖTESİ
Romalı komutan-imparator; “geldim-gördüm- yendim” demiş, ama bizimkinde son kelime; “yandım” olabilir ancak...
KATİL ÜÇLÜ?
Evet, aynen böyledir.
Olay yeri: Tortum-Oltu/Ardahan-Artvin kavşağı.
1-Yol: 14 km boyunca tehlikeli iniştir(%7), Oltu yönünden bu kavşağa kadar.
2- Kavşak: “T” biçimindedir. Alt çizgi; Oltu, sağ taraf; Artvin, sol taraf; Tortum/Erzurum yönleridir.
3- Köprü: Tam bu kavşağın inişte karşısındadır.
...
YOL KUSURLARI:
İniş başlangıcında bir uyarı levhası (yaklaşık 100x70 cm); siyah kenar, sarı zemin, içinde; “TEHLİKELİ İNİŞ %7” işareti ve altında ’14 km’ yazısı var. Kavşağa kadar bu uyarı unutulabilir, tekrarlanması gerekir.
İmdat Rampaları yok, her 2-3 km de bir olması gerekirken... Yolun sağına yapılan bu rampalar, tam imdat olur. Frenleri tutmayan, hızı kontrol edilemeyen taşıtlar, hemen bu sağda ve birden çok dikleşerek, taşıtı aniden ve -0- tehlikeyle durdurur. Bunları yapmak için, arazi müsaittir. Maliyeti de çok düşüktür.
Hız yönetimi kötüdür. Taşıtları, cinslerine göre hızlarını belirten levhalarla ve ışıklı panolarla yönetmek: -0- (sıfır). Ve yine ışıklı baş üstü panolarla, olması gereken ile taşıtın o an mevcut hızını göstermek:-0-.
YOL KENARI GÜVENLİĞİ (bariyer) çok az.
Azami hız sınırı levhaları yetersizdir: Kavşağa 1000, 500 m kala 2 adet 50 km, 200 m kala da 30 km levhaları konmuştur.
KONTROLSÜZ=TEHLİKELİ KAVŞAĞA YAKLAŞIM (kırmızı üçgende siyah çarpı) işareti yoktur; buna 300, 200 ve 100 m kala. Hele burada, 1000, 500 m kala verilmesi gerekirdi, hem yön bilgileri ile birlikte.
...
2- KAVŞAK:
Oltu yönünden buraya gelişe; DUR levhası konmuş, hem de tehlikeli inişe! Buradaki yolların “Trafik Sayımları” yapılmadan ve buradan inenlerin durma güçlüğü dikkate alınmadan.
Birkaç saat yaptığımız gözlemde; Oltu/Ardahan yönündeki trafik, Artvin/Uzundere tarafındakinden çok daha fazla görülmüştür. Bu hesaplama; bir yol yönündeki il/ilçe/köy sayılarına göre değil; YOGT (Yılda Ortalama Günlük Trafik) ölçütüne göre yapılır.
Kaldı ki burada, -durumun önemine binaen- deyimi ‘CUK’ oturmakla, buradan inişi durdurma güçlüğü dikkate alınmalı, buradan kavşağa giriş DUR’ uşsuz olmalı, Tortum- Artvin yönlerini kullananlara DUR verilmesi gerekir.
3- KÖPRÜ:
‘Katil Köprü’lerdendir; sadece parmaklıklıdır, ek olarak bariyer konulmamıştır.
‘Katil Köprü’ dür; ortasında 30 cm kadar gereksiz bir yarık vardır. O yarığı korumak için de ortaya yine 2 kenarda parmaklıklar konulmuştur.
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com