OTOBÜSLERDE ZORUNLU KOLTUK SİGORTASIZLARI VE MAĞDURLARI |
Seyahat sigortaları 0-7 yaş grubunu da kapsamazsa…
Giriş: Şehirlerarası otobüslerle yolculuk yapanların, otobüs tarafının (sürücü/otobüs sahibi ve seyahat firması) karşılaştıkları sorunların en büyüklerinden biri, sigorta sorunları başlığı altındakilerdir.
Sigorta sistemimizin/ yasamamızın mı kusurudur bilinmez; fakat bu grup, topluca mağdurdur.
Bunlar;
1.Çocuk 0-7 Yaş grubu, 2. Aile, 3. Otobüsçüdür.
Anılan yaş grubu, doğduğu andan itibaren gerçek kişi sayılırlar. (Medeni Yasada+miras hukukunda, ana karnında -kişi-lik başlar.) Kendileri ile ilgili hukuki vd. işlemlerde ve sosyal sağlık sigortalarında; “gerçek kişi”dirler. Ancak seyahat sigortalılığı açısından, fert/insan yerine konmamaktadır. Böyle bir zamanda uğrayacakları hasarlar, sigortalarca ödenmemektedir.
Bu durumu somut bir kaza örneği ile açıklamak daha doğrudur (ancak tek olay değildir):
Kars-İstanbul yolculuğu yapmakta olan bir otobüsün tüm koltukları, erişkin yolcularla doludur.
Bunlar arasında, çocuklarını kucakta taşıyabilecekler, kucakta götürülebilecek bebek-çocuk gurubundan 7 kişimiz daha vardır. Otobüs devrilir. Ölenler, yaralılar arasında bu çocuklar da vardır. Sigorta şirketi (A..-O…), koltuk sigorta bedeli v.b için 156 bin TL yi öder ve müşterisi olan otobüs firmasına rücu eder. Tahsilât için icraya gider. Gerekçe; “istiab haddi” üzerinde yolcu taşıdığı anlaşılmıştır. Dâva sürmektedir.
Bu durumda mağdur olanlar:
Tazminat al(a)mayacak, bebek/çocuk tarafı (yakınları dâhil),
Otobüs(cü) tarafı; a-Sürücü, b-Otobüs sahibi, c-Seyahat firması.
Sigorta kapsamı dışındaki tazminatlar, otobüs(cü) tarafındaki üçlüyü müteselsilen kapsamaktadır.
Olay çokluğu:
Otobüsçülük sektörü mensuplarının başlarına bu tür olaylar geldiğini, yakından bilmekteyiz.
Ayrıca medyaya yansıyan, bu tür yaşanmış olaylar kamuoyunun da, ülkemizi yöneten değerli şahsiyetlerin bilgileri dâhilindedir.
Çözüm önerileri: Trafik facialarının sayısal sıfırlanması mümkün olmadığına göre, bundan böyle mağduriyetlerin giderilmesi için yapılacakların tespiti ve yasal düzenleme altına alınması gerekmektedir. Bir anlamda bu tür risklerin; sigortalatanca satılabilmesi, sigortalayanca satınalınabilmesi sağlanmalıdır.
Hazine Müsteşarlığı ile Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, otobüsçülük sektörü temsilcileri bir araya gelerek, bu sorunu çözümleyebileceklerdir. Tabii ki bir yasal düzenleme gerekmektedir.
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com