4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumunda sunulan çok değerli bildirilerden, tanıttığımız birini, projeci bir karayolları mühendisi (Mahir Demir) gözüyle sunmayı başlatıyoruz.
Bu bildiride birçok soru ve cevapları var. (Sözde) kaza sonralarında, tutanak için ve mahkemelerde o yolun projesini istemek, hiçbirimizin aklına gelmezdi, artık gelecek. Bunları da bize değerli Karayolcu mühendislerimizden Sn. Mahir Demir öğretiyor. Kendisine candan teşekkürler.
Yollarımızın hepsi projeli mi, olan projelere uyuluyor mu?
Aslında, ulaşımı sağlayan her yolun, bilimsel olduğu sanılsa da, gerçek böyle değildir. Yapım için projelendirme ve bunlara yol yapımı esnasında uyulması; ülkelerin bilimsel anlamda gelişmişlikleriyle paraleldir.
Yollar kimin?
Genelde yollarımızı şehirlerarası ve şehir içi olarak 2 ye ayırırız. Şehirlerarası yollar ve bu yolların şehirlerden geçen kısımlar Karayolları Genel Müdürlüğünce yapılan yollardır. Şehir içi yollar ve köy yolları, belediyeler ve il özel idarelerince yapılan yollardır.
Karayolları’nca Yapılanlar
Ana güzergâhlar Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Bu güzergâhlar kullanılarak uzun mesafeler aşılabilir. Hızın yüksek tutulabilmesi için standartlar yüksek tutulmalıdır. Bu nedenle belediye ve il özel idarelerine göre iyi durumdadır.
Devlet ve İl Yolları
Karayolları Genel Müdürlüğü kontrolünde olan bu yollarda proje çalışmaları yapılarak imalatlar buna uygun yapılmaya çalışılmaktadır. Ancak hem proje ama daha çok imalat ve işletim aşamalarında sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunlar öyle küçük sorunlar da değildir.
Trafik düzenini bozan sorunlar aslında aşağıda maddeler halinde yazılan sorunlardır:
1-) Projelerin, Devletin tasarrufu amacıyla standartların altına düşürülmesi. (Özellikle bölünmüş yol yapılırken, eskinin yanına, tıpatıp eski yol gibi bir yol daha yapılması sonucu, standardı bozuk 2. yol)
2-) Yol üstyapısında halen sathi kaplama kullanılması ve üzerinde 110 km/saat hıza izin verilmesi. (Birçok yol için geçerlidir.)
Resim 3 Projenin ve güvenliğin katledildiği bir kaçak geçiş ve Karayolları’mız da levhalarla meşrulaştırmaya kalkışmış.
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu34@gmail.com