Hani kullandığımız her marka araçların bakım onarım işlerini yaptırdığımız, ikinci isimleri de tamirciler var ya işte buncalar yetkili soyguncular!.. Marka ve firmaları önemli değil!.. Bakım parça giderleri ve aracımızın garanti süresinin uzun olması ilk etapta belki hepimiz için cazip geliyordur ama maalesef tüketici olarak bizlerin değil, yetkili servislerin işine geliyor!..
Periyodik bakım aralıklarını biz tüketicilerin kendilerine bağımlı olmamızı sağlayacak şekilde düzenliyorlar. Bu sayede de kendi kazançlarını teminat altına almış oluyorlar!.. Örneğin 5- 6- 7 yıl boya kaporta garantisi veren otomobil bayileri ile 100 bin den fazla motor kilometre garantileri yazılı ve görsel basınımızda reklamları da görmek mümkündür…
Bu konuda biz tüketiciler çok hassas davranıyoruz. Aman şöyle olmasın, böyle olmasın diye korkarak bu dümenin içerisine düşüp, senelerce maalesef soyuluyoruz!.. Pazarlık etme imkanımız yok!.. İtiraz etme yok!.. Üstelik alternatif bir ortam da yok!.. Rekabet mi? O da yok!..
Servisler sanki aralarında sözleşme imzalamışlar!.. Tüketicinin söz hakkı yok!.. Tali servis için bu yetkili servislerin kullandığı tabir; “Yan sanayi efendim… Yani güven yok!.. Yan sanayi parça araçlarda uyum sağlamıyor!.. şeklindedir.
Üretici firmalar ve onların yetkili servisleri orijinal parça diye fiyat farklarını istedikleri şekilde uyguluyorlar!.. Hiç abartmıyorum!.. Yan sanayi dedikleri parçalar orijinaliyle aynı olmasına rağmen piyasadaki parçacı dükkanlarında %50lilerin üzerinde fiyat farkı da gözden kaçmadığı bilinen bir durum!.. Maalesef tüketiciler olarak yetkili servisleri bu gidişle daha çok beslemeye devam edeceğiz!.. Bir başka durum ise servislerde kullanılan bir ürünün, malzemenin pahalı olması da ille de kalitelidir (!)… Sağlamdır anlamına gelemez!.. Gelmiyor da!.. Biz tüketicilerin bilmediğimiz Avrupa Birliği uyum yasalarına göre kanunun tüketicilere hak tanıdığı blok muafiyet yasası, bu yasa 1 Ocak 2007 de uygulamaya konuyor!.. Fakat biz tüketiciler bu konularda pekte bilgili olmadığımızdan bir haberiz!..
Kısaca bu blok muafiyeti nedir? Yetkili servislerin dışında araçların bakım ve onarımı ile iştigal eden diğer teşebbüslerin ve özel servislerin yetkili servislerle rekabet edebilen bir duruma gelebilmeleri için üreticiden aracın bakım onarımına ilişkin teknik bilgiye, eğitimi ve diğer donanımları yedek parçayı temin etmelerinin sağlanması sonuç olarak özel servislerde yapılan bakım onarım işlerinin yetkili servislerdeki gibi olacak garanti devam edecek anlamı taşımaktadır diyor!.. Bu blok muafiyeti tabi özel servislerin bu tür işleri yapabilmeleri için teknik şartları yerine getirmeleri lazım. Bunlardan bir tanesi TS-12047 belgesine sahip olmaları!.. Bu durum karşısında tüketicilerin halen yetkili servislere devam edip, etmeyeceği de belli olmamakla beraber kanaatimce bu şikâyetlerinde devamı süre gelecektir. Hoşça kalın dostça kalın.
Turgay Saraçlı
E-mail: turgaysaracli@hotmail.com