İşaretleri, anlamlarını, tamamlayıcılıklarını biliyor mu? Biliyorsa, neden tamamlamıyor? Bilmiyorsa, ya buradan öğrensin, ya da koltuğu boşaltsın. Yeni Bakan da bunları duysun ve gereğini yapsın. (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sn. Lütfi ELVAN’ a saygı ile duyurulur.)
“Sayın” kelimesi; “saygın” saygıdeğer kelimeleri yerine, kısaltılmış ve bir “ön ek” haline gelmiş bir kelime gibi görünüyor. Amma bana göre, bunun da kıymeti vardır, korumak gerekir. Kıymetini korumak için de, lâyık olana kullanıp, olmayana kullanmamak gibi bir hakkımız vardır. Bu kelimeyi, hitapların başında kullanmamak, hakaret sayılamaz.
Yerinde kullanılmayan, yani hak etmeyene bu sıfatı kullanmak, hak etmeyeni şımartıyor, hata/kötülük davranışlarını düzeltmiyor, hattâ artırıyor. Ben de bu hakkımı, başlıktaki kişiye kullanıp; -sayın- demeyeceğim. Çünki görevini tam yapmadığını görüyoruz, kanıtlıyoruz.
“Bakan’a neden -sayın kelimesini- kullandın?” sorusuna cevabım şudur: İcraatlarını gördükten sonra –sayın- hitabı kalıcı/geçici olacaktır. Şimdi, yeni geldi. Sadece Turhan’dan ve değerli okuyucularımdan bir özrüm var; geciktim. Anonsunu vereli, 3 ay olmuş. Çünki başka konular girdi. Ha, o makale başlığı mı? Karayolları Genel Müdürü Trafik İşaretlerini Bil(m)iyor mu? Belki de, elinde defter-kalem beklemekten yorulmuştur.
Ben, ihale peşinde değil, “Trafik=Can Güvenliği” peşinde olduğumdan, sevilmek endişem olmadığımdan, yasal haklarımı, hakarete taşımadan, “Kral Çıplak” demek yükümlülüğümü yerine getiriyorum. Yazdıklarım, yayımcıları değil, beni bağlar ve mahkemeleşmelere de hazırım! İsteyen versin; güle oynaya giderim! Aslında benim için övünç ve haz verici olur, -sayın- ı hak etmeyenleri, tüm ülkeye reklâm etmek!...
Şimdi gelelim eğitimlere:
KGM (Karayolları Gn. Md.lüğü), TC mizin; Karayolu Trafik Güvenliği Hizmetleri bütünü içerisinde, kullanılan/kullanılacak kalıcı/geçici işaretlerin de literatür kaynağıdır. Bu işaretlerin tümü, anılan güvenliği yaşayarak, bozmadan, kamunun yollarımızdan yararlanması, bir anlamda yollarımızı sorunsuzca kullanması için ABD de üretilmiş, tüm dünyada benimsenmiş, bazı ülkelerde, kendi ihtiyaçlarına göre geliştirilmiştir.
Biz de KGM nin kuruluşuyla; aynı kabulü yapmışız, ama yenilikleri takip etmek yok ve bazılarını yok etmişiz (DARALAN KÖPRÜ; Daralan Yol, bunu yerini tutamaz). Geliştirmeyi kendimiz yapmadığımız gibi, mevcutları konuşlandırmayı ve kombine=bileşik olması gerekenleri de yap(a)mıyoruz.
Kim yapacak?
“Balık baştan kokar!”
“At, sahibine göre kişner!”
“Ya devlet başa, ya da kuzgun leşe!” benzeri sözlerden de anlaşılır ki; KGM Mehmet Cahit Turhan’ın orada oturduğu yıllar; yollara güvenliği tam getirmemiştir. (Bölünmüş Yollar, Cevat AYHAN projesidir, uygulayan, genişleten hükümettir. Kendisine çıkaracağı tek pay; bu yolların da kaliteli yapılmasına dahi sahip ol(a)mamaktır. Bu makamda 1 yıldan az oturanlar da olmuş. En çoğu 8 yıl ve kesintili. (Atalay Coşkunoğlu- Başka “yolsuzluk” la mahkemeler, hapisler, gel-gitler yaşadı. Türkiye'yi 370 milyon dolar zarara (87 trilyon lira) uğrattığı iddia edildi. ‘‘Karayolları genel müdürlüğü sırasında servetinde 14.6 milyar liralık artış olduğu’’ raporu vardı. Oğlunu da trafikle kaybetti.
C.Turhan; 1985 den beri (KTÜ İnş. Mimarlık Fak. İnş. Böl. Mezunu-1981) okuldan çıkma karayol’cu, 2003 de Karayolları Genel Müdür Yrd. 2005 de Gn. Md. Vekili, 2006 dan beri de Karayolları Genel Müdürü… 11 yıldır hâkim mevkide yani…
• Daha öğreneceği şeyler mi var?
• Onları mı beklemeliyiz?
• Ölmeye, yaralanmaya, sakatlanmaya, maddî+manevî zararlarımıza devam mı?
Bence 2 iyilikten birini seçmelidir:
1- Görevini tam hakkıyla yapmak,
2- İstifa edip-gitmek!
Meselâ olmayan işaretlerimiz:
1. Kamyon Çıkabilir,
2. İş Makinesi Çıkabilir,
3. Askerî Taşıt Çıkabilir gibi…
KAMYON GİREMEZ (kırmızı yuvarlak içindeki kamyon) işareti; İBB şantiyelerinin önünü nasıl süslüyor, biliyor musunuz? “KAMYON ÇIKABİLİR!” diye… Gençlerin kendi aralarındaki argo kelimelerini çağrıştırıyor ve KGM Cahit TURHAN’ a soru yağıyor! “Oradaki bulunuş sebebin insanlara hizmet mi, hezimet mi?” Bu yaptığın/sunduğun yol mu, “yol’suzluk” mu?
Şimdi gelelim levhalı eğitimlere:
KGM nin özellikle şehirlerarası yollardaki levha yanlışlıkları, eksiklikleri; ”evlere şenlik” in tam tersi; “evlere keder” olarak dönüyor.
1- Viraj, Keskin Viraj, Rüzgâr Levhaları:
a- Bunlara hangi hızla gireceksiniz? Altında hız sınırı da olmalı. Ve üstünde şemsiye/kar-buz işareti yoksa, kuru zemin için geçerlidir.
b- Yağış için tekrarı yok. Yağış türü ek işaretli, daha düşürülmüş hız sınırı gereklidir. Örnek: Kuru zemin için 70 km/sa. ise, yağış/kar-buzda, rüzgar olduğunda, bu hız 5o km gibi olmak zorundadır.
2- Yaya Geçidi+Okul Geçidi Yaklaşım ve Geçit Belirtme Levhaları
a-Kırmızı Üçgen içinde olanları; geçitlere yaklaşıldığını gösterir:
Verdiği mesaj şudur: Yaklaşıyorsun! Yavaşla! Durup-Yol Vermen Gerekebilir! Durmaya Hazır Ol!
Altına yazacağın kısa mesaj şudur: Yaklaşıyorsun! Yavaşla!
b- Dörtgen Mavi Zemin İçindeki Beyaz Üçgen; geçidin yerini gösterir: Verdiği mesaj şudur: Geldin! Geçit Burasıdır! Geçmek için bekleyeni/geçeni gördüğünde, sonuncusu da geçene kadar bekle! Yol Ver! demektedir yani. Altına yazacağın kısa mesaj şudur: Geldin! Dur! Geçsinler!
Bu günlük, bu kadar… Yer kalmadı çünki… Devamı var. Anlaşıldı mı; K.yolları Genel Müdürü Mehmet Cahit TURHAN? “Hâmile Göbekleri” ile felaket hamileliklerini de kaçırma, önemli derslerdir…
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu55@gmail.com