Bariyerin adı; “Yol Kenarı Güvenlik Elemanı” değil midir? Peki neden yoktur? Peki neden hemen Aksaray faciası sonrası, bariyerlemeyi başlattın? Otobüsün devrildiği yere daha 200 m. Eksiğini de gördüm. Seni harekete geçiren, ille de büyük facialar mı olacak?
Bir haftadır yollardayım. Manisa, Aksaray, Şereflikoçhisar, Bingöl… Ne için mi? Otobüslü faciaların olay yerlerini incelemek, yol sunum ve denetim kusurlarını tespit için. Bingöl’ deki ve Manisa’ dakifaciazede firmamız, aynı. Diğerleri değişik. Dördünde de aynı kusurları tespit ettim. Hele Aksaray’da KGM suçüstü yakalanmış durumdadır. Açıklayacağım. Peşin söyleyeyim: Sürücü kusurlarımız da vardır.
Ancak; Yol iyi sunulmuş olsaydı, Yol sunumu güvenliği denetlenmiş olsaydı, bu olaylar, çok daha az taşıt hasarlarıyla atlatılabileceklerdi. İrdeleyelim:
1) Manisa’ daki durum (Akhisar’ dan-Manisa’ya 10. Km de Yeniceköy girişi, Lukoil benzinci karşısı): Bölünmüş yoldur. Ortada 2 m refüj vardır. Refüj çevresi; sadece bordürlüdür. Yol her 2 yönde sağlara belirgin yatıklıktadır.(Aynı yerde,daha önce Manisa yönünden gelen bir özel otonun, bariyeri aşarak, karşı yönden gelen TIR ın altına girmesiyle, içindekiler de otoyla birlikte parçalanmışlardır. Yani refüjler de bariyerlenmelidir. Yokluğu da yol sunum kusurudur.) Sürücü, bir şekilde kontrolü yitirir, otobüs sağa doğru gider. Bariyer ve engellemesi olmadığından, kolayca yoldan dışarı çıkar. Banket 50 cm kadar düşüktür. Daha sağda dere, kamışlık vardır. Oraya doğru sürüklenerek, sağına yatar. Aşağıda görüldüğü gibi;
2) Aksaray’daki faciazede firmamız da; ülkemizin en az faciazede olan firmalarındandır. Kadroları deneyimlidir, sürücüler dahil. Aksaray’ a 20 km mesafededir.
Şekil İnsanların arasından görülen manzara:Bariyer yokluğu ve banket derinliği il otobüsün düştüğü derinlik... Orayı incelediğimizde de Manisa’ daki benzerliği gördük. Hem buradaki banket düşüklüğü daha derin idi. Sürücü davranışı da benzerdir. Burada da sürücünün hatasını=yoldan çıkmayı önleyecek bariyer yoktur. Yukarıda da değindiğim gibi, hemen bariyerlemeyi başlatmış, olay yerine 200 m kadar yaklaşmış. Bu da suçüstü durumudur. Yokluğu, faciada etken olunca; “hesap sorarlar” diye “bu olay için delil karartma”, “şimdiden itibaren güvenlik getirici” olan gerekli bariyerlemeyi başlatmış.
3) Şereflikoçhisar’ da (bir kol ve bir bacak kaybı da yaşanmıştır)yol kusurları ve sürücü davranışları aynıdır. Tek fark; otobüsün düştüğü derinliğin 2 otobüs yüksekliğidir, Tuz Gölü kıyısıdır.
4) Bingöl’de de yol sunum kusuru vardır. Otobüs sürücüsüne olsa olsa % 20 kusur verilebilir. Otobüsümüz Muş yolu 12. Km ye geldiğinde, sağındaki tali yoldan, önüne bir otomobil fırlamıştır. Ondan kaçmak için sağa kırarken, otoyla birlikte solundaki bariyer son uç kısmına da sürtünerek araziye girmiş, aşağıdaki 2 otobüs derinliği çukura yuvarlanmıştır.
Burada 2 belirgin yol kusuru vardır. Tali yoldan-anayola çıkacaklar için DUR levhası yoktur. Her 2 yoldaki sürücüler, birbirlerini –âdeta göremesinler diye- tam yol ağzına yakın yüksekçe bir toprak yığını konuşlandırılmıştır.
SUÇÜSTÜ VE DELİL KARARTMA
Burada da vardır. DUR levhası, yeni konulmuştur., Direğine, cıvatalarına varana kadar gıcır gıcırdır, anahtar izleri parıldamaktadır. Tıpkı olay yerinin bir altındaki yol ağzında olduğu gibi… Şekil Kendi makinalarımdaki resimleri; teknik sorundan alamadım, haftaya inşallah.
LPG Lİ FACİADA YANAN OTOBÜSLERİN DURUMU
Yol, anarşik sebeple kapalı olduğundan, gidemedik. Diyarbakır’dan da, Bingöl’den de girilemiyor. Sonra özel gideceğiz. Burada da yol kusurları olması halinde, KGM ve Trafik Denetim Zabıtası hakkında suç duyuruları ve tazminatlar gündeme gelecek.
***
Yol sunumundaki kusurlar ve dolayısıyla facialara gebeliği giderilsin isteniyorsa, ki istenmelidir; Son söz: Yolu iyi sun, KGM Cahit! Yol sunumu güvenliğini iyi denetle; Trafik Denetim Zabıtası!
Ahmet Türkoğlu
E-mail: ahmetturkoglu55@gmail.com