REHBERLER VE ŞOFÖRLER |
Sektörümüzün ulu çınarı değerli ALİ OSMAN ULUSOYU yad ederken, geride kalanlarına sabır diliyorum. Ruhun şad, mekânın cennet olsun büyük insan. Kısada olsa sektör olarak bayram tatilini geride bıraktık. Bayram hareketliliği ile yaz sezonunu da birlikte kapatmış bulunuyoruz. Sektör mensupları olarak siz işletme sahipleri, organizasyon yapan tur şirketleri, şehirlerarası yolcu taşımacıları ile turizm taşımacıları olarak ülke ekonomisine ve de kendi işletmelerinize, çalışanlarınıza katkı sunmak adına bu sezonda acısıyla tatlısıyla kapattınız.
Kış sezonuyla birlikte de yine karamsarlık başladı. Lakin unutulmaması gereken bir gerçek var, o da hayat ve iş yaşamı devam ediyor!.. Bu nedenle geçmiş yıllarda yaşanan hatalar gözden geçirilmeli, hangi aşamada daha iyiye nasıl gidebilirizin cevabı aranmalıdır. Yeri geldiğinde de kendinizi eleştirmelisiniz.
Bu meyanda dikkatimi çeken, yaşayıp, bizzat tanık olduğum bazı olaylar var. Rehberler, şoförler, taşıyıcı firmalar ve tur şirketleri arasındaki ilişkiler nasıl yürüyor? Statüleri nedir? Kim nerede, hangi aşamada kime ne görev düşüyor? Kime hangi sorumluluklar düşüyor kriterleri nelerdir? Şoför - rehber ilişkisi nedir? Rehber kimdir? diye merak ediyorum!..
Çalışma saatleri yönünden en uzun olan ve aşırı derecede özveri isteyen meslek, evet bu rehberlik!.. Sigortası olmayan, iki üç dil bilen Türkiye ve dünya coğrafyasını bununla birlikte birçok olasılığı ve olguyu bilenlerdir rehberlik meğerse!.. Her yeni güne güler yüzle başlamakmış meğerse!.. Her güne ayrı bir heyecan katmakmış rehberlik meğerse!.. Aldıkları parada bile herkesin gözü olanmış rehberlik meğerse!.. Türkiye'nin turizm temsilcileriymiş rehberlik!.. Peki ya turizm şoförleri?...
Şoförlerinde çalışma saatleri uzun ve düzensiz!.. Çok yoğun çalışma temposundalar. Belki aralarında bilgi birikim donanım açısından farkları vardır ama her ikisi de emekçidirler!.. Şoförlerin onlardan en önemli özellikleri, sigortalı olmaları!.. Hizmet yönünden rehber, şoför eşittir!.. Hizmet, memnuniyet ve güven unsurudur!.. Hal böyle iken, nedir mesele? Tamamen ikili arasındaki küçük rant kavgası!.. Seyahat boyunca yenilen içilen, işletmelerden ve dinlenme tesislerinden alınan bahşişlerin tabiri caiz ise avantanın paylaşım kavgasıdır bu!..
Kavga, seyahatin birinci gününden turun bitimine kadar devam eder!.. Tabi bu kavgalarda otobüs içerisinde veya dışarıda tamamen yolcular ikili arasındaki olumsuzluğu hissederek araya giriyorlar. Maalesef Türkiye'de rehber - şoför ilişkileri hiç de iç açıcı değil!.. Çünkü kim nerede ne yapacağını, neyi paylaşacağını bilmezse bu işler böyle devam eder!.. Her ne şart ve şekilde olursa olsun, rehber - şoför ilişkileri ele alınmalı, bir statüye kavuşturulmalıdır!.. Başlı başına sorun görünmeyebilir fakat asıl sorun bu ya zaten!.. Bu konuda bazı tur firmalarını ve taşıyıcı firmaları da tenzih ediyorum. Şunu da tekrar söylüyorum: tur şirketleri, acentaları, turizm firmaları şoför ve rehber ilişkilerine acilen bir düzen ve sistem getirmeleri elzemdir. hoşça kalın dostça kalın.
Turgay Saraçlı
E-mail: turgaysaracli@hotmail.com