Sektör mensuplarına veya ilgili kurum yetkililerine özel taşımacılığın nerelerden bu günlere geldiğini; yani geçmişini sorsanız, pek geriye gidemez!.. Fakat mesele çok gerilere dayanmaktadır!.. Hatta Cumhuriyetle yaşıt olduğu da söylenebilir!.. İlk otobüsün bile özel taşımacılık, yani halk otobüsü olduğunu söylesek, haksızlık da yapmamış oluruz!..
Özel taşımacılılığın temelleri işadamı Süreyya Bey tarafından 1927'de atıldı. Süreyya Bey gerekli müsaadeleri İstanbul Belediyesi'nden aldıktan sonra Alemdağ Halk Tranvayları şirketini 1927 kurar... Uzun uğraşlardan sonra yolcu taşımacılığıyla alakalı otobüslerin çalışma izinleri de alınır!..
Haziran 1927'de Fransa'dan alınan 4 adet Renault-Scania marka motoru önde olan ve ayakta yolcuda alabilen geniş 25 koltuklu otobüsler İstanbul'a getirilir ve taşımacılıkta hizmet vermeye başlar. Otobüs de iki ayrı kapı olduğundan iniş ve biniş kolay olmaktadır. Bu otobüsler Kısıklı - Üsküdar arasında çalışmakta, bazen yolcu varsa uzun mesafelere şehir içi gitmektedir. İstanbul halkı çok memnun kalmıştır bu otobüslerden.
1929 da otobüslerde bazı sorunlar çıkmış, Süreyya Bey bu sorunları çözemeyince aynı tarihte İstanbul Belediyesi'ne devir yapmıştır. Otobüsler 10 yıl boyunca İstanbul Belediyesi tarafından kullanılır, daha sonra 1939 yılına gelindiğinde 2645 sayılı yasa ile araçlar İETT'ye devredilir. 1942 yılında ise araçlar hurdaya verilmiştir. kaynak: (Salih Sezen- Ahmet Apaydın)
Kökleri bu kadar derin olan halk otobüsü işletmeciliği acaba kimleri rahatsız etmekte? Neden sorunları görmezden gelinmekte? Bunlar hep beynimizde soru işareti olarak kalmaktadır!.. Mevcut özel halk otobüsü işletmeciliğinin bu kadar eskiye dayanmasına rağmen halen bir kanunda yer almaması sizce de düşündürücü değil mi?
Serhat Akçakaya
E-mail: serhatakcakaya@hotmail.com