Planlama, insanın özel hayatında olduğu kadar iş hayatında da çok öneme sahip bir konudur. Ancak, konu “Lojistik” olduğunda daha da bir öneme sahip olur Planlama. Çünkü lojistiğin iş süreçlerine bakıldığında her şeyin planlama üzerine kurulu olduğunu görürüz. Tedarik / satınalma, stok kontrol yönetimi, ambarlama, sevk/ transport ve diğer tüm birimler. Tüm bu süreçlerde planlamanın yeri apayrı bir noktadadır.
Bir lojistik şirketi veya bir şirketin lojistik birimi, planlamaya vizyon belirlemesi ile başlamalıdır. Vizyon belirlemenin detaylarını bir sonraki makalemde yer vermeyi planlıyorum. Ancak burada planlama-vizyon ilişkisine baktığımızda, vizyonun planlamanın altında, bir alt başlık olarak yer aldığı sonucuna varırız. Başka bir değişle, vizyon belirlemek ile aynı zamanda ileriye dönük bir planlama yapmış oluruz.
Planlamanın sadece vizyon ile bağlantısı bulunmamaktadır. Bununla birlikte planlama; maliyetleri azaltma, minimum kriz yönetiminde bulunma, etkin performans yönetimi, zaman yönetimi ve süreç yönetimi konularında son derece büyük bir öneme haiz konudur. Şirketlerin birinci amacı olan kâr etmenin; burada sözü edilen konularla doğrudan ilişkisi olduğu değerlendirilmektedir. Bu nedenle kâr etmenin yolu burada bahsedilen konulardan; Maliyet azaltma, kriz yönetimi, etkin performans yönetimi, zaman yönetimi ve süreç yönetiminden geçmektedir. Dolayısıyla doğru planlama yapmamız bizi, hedeflerimize doğru götürecektir.
Günümüzdeki özel ve iş hayatımızda iletişimin ne kadar önemli olduğu bilinmektedir. İletişimin öğeleri olan; gönderici, alıcı, ileti ve kanal hususlarının iş yerinde sağlıklı bir şekilde teşkil edilmesiyle, planlamaya mümkün olduğu en yüksek oranda yardımcı olunacağı aşikârdır. Aslında bakıldığında planlama ile iletişim arasında tam tersi bir ilişkide olduğu görülmektedir. Doğru bir planlama, doğru ve sağlıklı iletişim döngüsünü oluşturacaktır.
Doğru bir planlama ile iletişim kazalarının önüne geçilmiş olunacaktır. Tedarik/ satınalmadaki, sevk/ transporttaki planlamaları düşünelim. Eğer satın alacağımız bir ürünü zamanında ve doğru teknik bilgilerle belirleyemediğimiz takdirde, birim içerisinde ve birimler arasında krizi ortadan kaldırmak üzere bir dizi iletişim süreçleri yaşanacaktır. Bu iletişim süreçleri esnasında, insanın doğası gereği bir stres içerisine girebilecektir. Bu durumda da iletişim kazaları yaşanabilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Bu örneği, yukarıda bahsedilen maliyetlerin arttırılması konusunda da değerlendirdiğimizde; zamanında ve doğru teknik bilgilerle belirleyemediğimiz bir ürünün tedariki veya sevki konusunda, kendi durumumuz itibariyle zamana ihtiyacımız olacağından, bu durum bizi maliyetli bir satın almaya veya maliyetli bir sevkiyata doğru yöneltmesi kuvvetle muhtemeldir.
Sonuç olarak; şirketimiz için amacımız kâr sağlamak ana hedefimiz ise, doğru bir planlama yapmamız olmazsa olmazımızdır. Planlama, vizyon ile başlamalı ve tüm birimler bir plan çerçevesinde süreçlerini yürütmelidir. Tüm birimler çünkü, bir personel departmanın da doğru bir insan kaynağı planlaması yapması, bu plan çerçevesinde zamanında personel istihdam etmesi, şirketin vizyonuna ulaşmasında en az diğer departmanlar kadar önemli bir husustur. Doğru zamanda, doğru yerde olmanız dileğiyle …
İlhan Kılınç
Yönetici / Lojistik
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com