Vizyon; bir kurumun, şirketin veya topluluğun insanlarını ortak bir hedefte birleştirerek, hâlihazırda bulunduğu durumdan, arzu edilen geleceğe taşımak üzere oluşturulan hedef belirleme sürecidir. Vizyon nerede olmayı hayal ediyoruz? Sorusunun cevabını vermektir. Vizyon; ucu açık, kolay elde edilemeyen ancak ulaşılabilir hedefler olmalıdır. Ulu Önder Atatürk’ün dediği gibi, “Muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak”.
Belirlediğimiz vizyonlar uzun vadeli hedefler olmalıdır. Uzun soluklu, hemen ulaşamayacağımız, ama gerçekçi, biraz da zor. Başka bir değişle, hayal ile gerçeklerin bütünleştiği bir hedef olmalıdır. Öyle bir vizyon oluşturmalıyız ki, yönetime ve çalışanlara ilham vermeli, onları itici yönde motive etmelidir.
Vizyonumuz, çalışanlarla yönetim, birlikte oluşturulmalıdır. Beyin Fırtınası tekniği buna uygun olabilir. Sadece yönetimin belirlediği vizyon, çalışanlar tarafından benimsenmezse, içlerine sindirmezlerse, bu uzun yolculukta, iletişim sağlamada sıkıntılar ile karşılaşılabilir ve aynı mantalite ile çalışmak çok güç olabilir. Ayrıca, çalışanların katkısı, çalışanlarda kendilerine değer verildiği hissini oluşturacaktır. Şirketin hedeflerine ulaşmada çalışanların büyük katkısı olduğu aşikârdır. Bu nedenle, kendilerinin de katılımı ile belirlenen vizyon, daha inandırıcı ve sahiplenilmiş olunacaktır.
Vizyon yapısının; iş yerindeki her bir bireyin ortak olarak belirlediği, açık ve sari olarak deklere edilmiş, insan odaklı, gelişmelerin gözle görülebilir olması, tüm bireylerin aklında kalabileceği şekilde belirlenmiş ve bir rehber niteliğinde olmalıdır. Organizasyon içinde herkes tarafından paylaşılan ve aynı şekilde anlaşılan bir vizyon olması, çalışanların aynı amaçlar doğrultusunda hareket etmelerini ve öğrenmelerini sağlar. Birlikte öğrenmek, paylaşılan bir vizyonunun temel olgusudur. Paylaşılan bir vizyon olmazsa, öğrenme belirli kriz dönemlerinde gerçekleşir, kriz sona erdiğinde öğrenme de durur.
Vizyoner liderlik açısından baktığımızda, liderin öncelikle bu ortamı oluşturması, buna uygun bir ortam hazırlaması gerekmektedir. Bu güzel başlangıçtan sonra, ikinci aşama bu hedef doğrultusundaki kararlılığını göstermesidir. Belirli zamanlarda yapılan toplantılar ile durum değerlendirmesi yapması, geri bildirimde bulunması, hedeflenen istikamet ile gidilen istikametin muhasebesinin kıymetlendirilmesi vizyoner liderlik vasıfları arasında yer almaktadır. Heintel´e göre vizyonun örgütteki astlara etkileri arasında “Hatırlama yeteneğini geliştirme” bulunmaktadır.
Vizyoner liderler; çalışanları ile işbirliği ve fikir birliği içerisinde çalışır, çalışanlarını peşinden sürekler, her seviyedeki çalışanı ile iletişim içinde olur, etkili dinleme becerisi ile çalışanlarının söylemlerine kulak verir, uygulamaya odaklanmıştır. Çalışanların istekli olarak çalışmaları için onların duygularını harekete geçirir, çalışanlarını manevi olarak motive eder, enerji yaratır ve risk alır.
Vizyoner liderliği; bir hedef çerçevesinde rota çizmek, kararlılıkla bu rotada ilerlemek ve çalışanları arkasından sürüklemek suretiyle bu yolu kat etmek olarak özetleyebiliriz. Hayallerinizi kurarken uzun vadeli düşünmeli ve dikkatli olmalıyız. Çünkü belirleyeceğimiz vizyonun boyutu oranında geleceğimize yön vereceğiz. Özetle, büyük düşünmek durumundayız. 2015 yılında doğru zamanda ve doğru yerde olmanız dileğiyle …
İlhan Kılınç
Yönetici / Lojistik
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com