İşletmelerin lojistik faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere; işletme dışından alınan hizmete ve yapılan bu faaliyetler bütününe 3’üncü Parti Lojistik (3PL) denilmektedir.
Bu kapsamdaki lojistik şirketleri; üretim için ihtiyaç duyulan hammaddelerin şirkete gelişi, işletme içerisindeki malzeme hareketleri ve nihai mamullerin pazarlanacak bölgelere veya şirketlere ulaştırılmasında etkin kabiliyete haizlerdir. Biraz daha detaylandırırsak; bunların tedarik lojistiği, dağıtım lojistiği, depolama ve satış sonrası destek hizmetleri olduğunu görüyoruz.
3’üncü Parti Lojistiğin temel faaliyet alanları; depolama ve taşımadır. Depolamada, malzemenin stoklanmasının yanında; sevkiyat birleştirme, montaj, satış sonrası iade edilen malzemelerin onarım faaliyetleri gibi konular yer almaktadır. Taşıma konusunda ise maliyetlerin azaltılması yönünde; yük birleştirme, ağırlık ve hacim ayarlamaları yapmak suretiyle havuz sistemi oluşturulmaktadır. 3PL şirketleri, bunun karşılığında yatırımlarını daha büyük depolara ve teçhizat donatmaya yönelterek, müşteri memnuniyetini daha
üst düzeye çıkarmaktadırlar.
Bahse konu şirketlerin özellikleri arasında; konularında uzman olması önemli bir husustur. Konularında profesyonel olması nedeniyle, her zaman aynı işleri yapmakta, bu da kendilerine gerekli olan tecrübe edinmeyi fazlasıyla sağlamaktadır. Ayrıca, müşterilerin ihtiyaçlarına göre, bire bir çözümler ve hizmetler sunmaktadırlar.
Ürün maliyetlerinin şirketler arasında birbirine eşit duruma gelmesi ile birlikte, ürünlerin tercih edilmesindeki fark yaratacak unsurun, “Müşteri memnuniyeti”nin artırılmasını öne çıkarmıştır. Bu nedenle zamanında ve istenilen yerde teslim ve satış sonrası hizmetler fark yaratan unsurlar olmuştur.
Bu durumu gören ve yaşayan şirketler, sorunun çözümünü 3’üncü Parti Lojistik hizmet alımında bulmaktadırlar. 3’üncü Parti Lojistik hizmet alımı ile; lojistikle ilgili hususlarda ilave bir para, emek ve zaman kaybına neden olmadan sadece kendi misyon ve vizyonuna odaklanmaktadır. Lojistik faaliyeti ile ilgili herhangi bir yatırım yapmadan (depo, ambar, tır/kamyon ve ambar içi taşıma araçları (forklift, el istif vb.) palet, barkot/RFID ve bunların yönetimine ait bilgisayar yazılımları gibi), lojistik maliyetlerini azaltmak amacıyla 3’üncü Parti Lojistik hizmet alımını tercih etmektedirler.
Ayrıca, satın alınan olgu “Hizmet” olması nedeniyle, hizmeti alan şirket adına müşteri memnuniyeti buradaki önemli konulardan birini oluşturmaktadır. 3’üncü Parti Lojistik şirketinden hizmet alan işletme olarak, müşteri ihtiyaçlarına daha kısa sürede cevap verebilmek maksadıyla, bu kapsamdaki kapasitesinin üstüne çıkarak oluşabilecek aksamalar ve problemlerden uzak durur. Böylece, kendi müşteri memnuniyetini sağlamış olur. Müşteri memnuniyetinin sağlanması ile birlikte, ortaklık uzun vadeli bir işbirliğine dönüşerek, hizmet aldığı lojistik şirketi ile stratejik ortaklık sağlar.
Sonuç olarak; lojistik başlı başına bir konu, bir sektördür. Lojistiğin ne kadar önemli olduğu, artık Türkiye’de de anlaşılmaya başlanmıştır. Lojistikte de süreç yönetimi, risk yönetimi, proje yönetimi, insan kaynakları yönetimi ile kendine özel bir konsept halini almıştır. Sürdürülebilirlik, izlenebilirlik, desteklenebilirlik, idame edilebilirlik ve entegre lojistik destek ile mühendislik boyutunda çalışılmaya başlanmıştır. Bu konular ve uğraşlar lojistiği anabilim dalı haline getirmiştir. “Lojistik nefese benzer, kesildiğinde anlaşılır”.
Esenlik dileklerimle…
İlhan Kılınç
Yönetici / Lojistik
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com