İletişim, en az iki insanın bulunduğu ortamlarda oluşan ve hayatın idamesinde olmazsa olmaz olan bir olgudur. Bu yönü ile bakıldığında, insanlar bulunduğu ortamda anlaşabilmek üzere bir iletişim kurarlar. İletişim, yazılı olabileceği gibi, sözlü, hatta görsel de olabilir.
Şirket ve kurumlarda da iletişimin, şirketin büyüklüğüne, yapısına, teşkilatına göre farklılıklar gösterebilir. Aslına bakıldığında bu iletişimin de yapısını şirket yöneticileri belirlemektedir.
Doğal olarak her seviyedeki yöneticinin iletişim konusunda bir öngörüsü vardır. Bu durumda, mahiyetindeki çalışanları ile yatay mı, dikey mi yoksa çapraz iletişim kuracak, kendisi belirlemektedir.
Şirket ve kurumlarda çalışanların en sıklıkla karşılaştıkları husus, yöneticilerin yapılacak işlerin doğrudan işi yapacak şahsa iletmesi durumudur. Bazı yöneticiler; “Ben bir alt kademedeki müdüre söyleyeceğim, O bir alttaki müdüre, diğeri bir altındaki yöneticiye, bunun yerine doğrudan işi yapana söyleyeyim” diyerek, doğrudan işi yapan ile iletişim kurabilirler.
Yukarıda bahsettiğim üzere, bu senaryonun birçok avantajı olduğu gibi birçok da dezavantajı bulunmaktadır. Bahse konu avantajlar ve dezavantajlar öyle bir halde kalmışlardır ki, halen iş dünyası iletişimin dikey mi yoksa yatay veya çapraz mı olacağı hususunu tartışmaktadır. Yönetici olarak dikey eksende iletişimi seçtiğimiz takdirde; mesajımız kademeler arasında geçerken en alt kademeye ulaştığında mesajın değişikliğe uğrayabileceğini, o nedenle mesajın deformasyona uğramaması için iletişimin yazılı olarak yapılması gerektiğini, bunun da zaman kaybına yol açacağını göz önünde bulundurmamız gerekir. Aynı risk, aşağıdan yukarıya doğru yapılan iletişimlerde de geçerlidir. Aşağıdan gelecek herhangi bir teklif ve öneri yukarıya çıkana kadar değişiklik gösterebilir, belki de hiç ulaşamayabilir. Yönetim bu durumun önüne geçmesi için astlara daha rahat iletişim ortamı hazırlamalıdır.
Yatay ve çapraz eksende iletişimi tercih edersek; birimler ve bölümler arasındaki koordinasyonu en hızlı bir şekilde sağlamış oluruz. Bu iletişim yöntemi, genellikle uzmanlığın ve bölümler arası fonksiyonel yetki ilişkilerinde görülmektedir. Ancak bu tür iletişimin olumsuz yönü ise, bölümler arasında oluşacak rekabet yatay ve çapraz iletişimin etkinliğinin azalmasına sebep olur.
Her şeyin başı iletişim. O nedenle iletişimin çok hassas bir konu olduğunu hepimiz iyi biliyoruz. Yönetici olarak iletişimimizi, zamana, konuya ve durumumuza göre kuruyoruz. İşe başlangıçta daha birinci adımda olabilecek iletişim kazalarından uzak durmamız bizim her açıdan lehimize olacaktır. Ben burada sadece iletişimin yönü konusunda bir durum analizi yapmaya çalıştım. Karar sizin….
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com