Yaklaşık bir ay önce, bir şirkette stok yönetiminde çalışan arkadaşıma işyeri ziyaretinde bulundum. Arkadaşımla birlikte lojistik üzerine konuşurken, masasının üzerinde bulunan bir anket formunu göstererek, iş yerlerindeki sosyal faaliyetlerin çalışma motivasyonuna etkisinden bahsetti. Ancak arkadaşım bir şeylerden rahatsız olmalı ki, anket formunu olumsuz yönde dolduracağını söyledi.
Peki neden diye sordum … Arkadaşım anlattı anlattı…. Uzun uzadıya… işin özeti; işyerinde kurulmuş olan Sosyal Dayanışma Sandığı’na daha önceden üye imiş. Ancak, şirkette değişen yeni yönetim ile kendisi ve kendisi gibi orta düzeydeki çalışanların fikirlerinin alınmadığını, koordinasyon toplantılarında kendilerine yer verilmediğini, böylece kendisine değer verilmediğini düşünmekteydi. Bu nedenle anketi olumsuz yönde dolduracağını, Sosyal Dayanışma Sandığı’na da üye olmayacağını söyledi…
Şirket ve kurumlarda Sosyal Dayanışma Sandıkları, bir tüzük ile oluşturulmuş, aylık çok cüz-i aidatı olan, üyelerinin doğum günü ve evlilik yıldönümlerinde, çocuğu doğanlara, evlenenlere ve birinci derece yakınının ölümü halinde çelenk gönderilmek üzere faaliyet gösteren, her bir konu için ayrı ayrı bir meblağ toplanmaktansa aylık düzenli olarak yapılan ve takım ruhu ve beraberliği simgelemek üzere oluşturulan birlikteliklerdir.
İşte, bir yandan birliktelikler oluşturalım derken, diğer bir yandan çalışanlarımıza gereken ilgi ve önemi göstermemek ile onları istemeden de olsa işyerine karşı küstürebilmekteyiz. Çalışanın bu durumunu doğrudan yönetime aktarması, rahatsız olduğu konuyu gündeme getirmesi oldukça zordur. Bu durumdaki çalışanlar, işini kendisine laf getirmeyecek seviyede yapar ancak, kendisinden böyle faaliyetlere katılım talep edildiğinde olumsuz cevap verir. İnsan sosyal bir varlıktır. İnsan ilişkileri her yerde olduğu gibi iş yerinde de önemli bir yer tutar. Nitekim günümüzün en uzun zamanını iş yerlerimizde geçirmekteyiz. Dolayısıyla, beraber çalıştığımız iş arkadaşlarımızın iyi ve kötü günlerinde birlikte olmak bizim sosyalliğimiz açından da önemlidir. İnsan, her şeyden önce önemsenmek ister. “Ben önemli değilsem, peki benim sosyal faaliyetlerde ne işim var?” şeklinde yaşadıklarından bir sonuç çıkarır.
Netice olarak, bu tip faaliyetler çalışanları birbirine kaynaştırır, birlik ve beraberliğe ortam hazırlamasına yardımcı olur. Çalışanın samimi ve tam bir sorumluluk anlayışı ile konuya bağlanmasını sağlar, takım arkadaşlarını daha iyi tanıma fırsatı verir. Küçük gibi görünen ancak, bu kadar önemli bir konuda kendimize soracağımız “Neden bu faaliyetlere katılım az?” sorusuna yapacağımız anketlerle cevap bulabiliriz. Böylece, çalışanlarımızın düşüncelerini dikkate almış olur, çoğunluk olarak talep edilen hususların hayata geçirilmesini sağlayabiliriz. Ayrıca farklı algılanan veya yanlış anlaşılan konuları da bu vesile ile aydınlatabiliriz. "Bir kişi bir grupla temas kurduğunda ve başka insanlar için sorumluluk hissettiğinde, bu amaç ve anlam duygusu kendisine daha iyi bakmasını ve daha az risk almasını sağlıyor." Prof.Dr.Julianne Holt-Lunstad / Brigham Young Üniversitesi
Sağlık ve esenlik dileklerimle…
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com