Bir yılın daha sonuna gelindi. 2015 yılı, iyisi ve kötüsüyle geride kalıyor. Her yeni yıl, yeni umutlar demek. Umarım 2016 yılı yurdumuza barış ve huzur, esnafımıza da bol kazanç getiren bir yıl olur.
Ulaşım sektörü açısından geride kalan 2015 yılı, bir şeyler getirecek umudunun üst seviyede olduğu bir yıl oldu. 16 Şubat 2014’te dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezinde İstanbul özel halk otobüsleri buluştu. Burada yaptığı konuşmada: “Gerek KDV, gerekse ÖTV'lerle ilgili inşallah Maliye Bakanıma bir çalışma yaptıracağız ve bu çalışmadan sonra da inşallah İsmail Bey kardeşimizle de irtibatları kurmak suretiyle gerekli adımları da en kısa zamanda inşallah atmış olacağız…” dedi. 2015 yılının 12 ayı KDV ve ÖTV düzenlemesi beklentileriyle geride kaldı!.. Bu sözün üzerinden tam 22 ay geçti hala bir gelişme maalesef sağlanamadı!..
Ücretsiz taşımaya devlet desteği verilmesi ile ilgili olarak 6637 sayılı kanunda değişiklik yapılarak 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı ve yürürlüğe girdi. 6 aylık süre sonunda resmi olarak ödemelerin yapılması gerekirken, 600 TL gibi komik bir rakam 7 ay sonra telaffuz edildi. Üstelik bu rakamda taşınan kişi sayısının hiçbir önemi de yoktu!.. Esnaftan gelen tepkiler sonrası tekrar bir ücret belirlenmeye çalışılıyor. Kişi bazlı ödeme ile ilgili olarak kart sisteminin şeffaf olmadığı ve bu yüzden resmi yetkililerin bunu istemediğine dair açıklamalar gelmekte. Devlet yetkililerinin güvenmediği, usulsüz kullanıma çok açık, resmi denetlenmesi yok dediği sistemden İstanbul esnafı senelerdir şikâyetçi. Ve bu sistem üzerinden hak edişlerini alıyor!.. Seslerini duyan yok… Güler misiniz, ağlar mısınız?
Karayolları trafik kanununa özel halk otobüsü tanımı ekleneceği söylendi. Torba yasaya giriyor, girdi, meclis açılsın geçecek, seçimlerden sonraya kaldı, seçim tekrar edildi vs derken bu konuda da tam anlamıyla bir ilerleme sağlanamadı!.. Sonucunun ne olduğu da şu anda muamma… Usulsüz kart kullanımlarında adeta patlama yaşandı. Defalarca söylenmesine rağmen validatörlerden şoförün kartları iptal edebilmesine yönelik işlemler daha birkaç ay öncesinde üstelik birçok eksiklikle tamamlanabildi.
İstanbul’da eskiden okulların açılacağı ayın başında veya 15’inde toplu ulaşım ücretlerine zam yapılırdı. Bu düzen son 10 senedir çok sekteye uğradı. 3 seneye yakın süre zam alınmadığı oldu. İstanbul için en son zam 14 Haziran 2014 tarihinde yapıldı. Bu sene de aynı zamanlarda yine zam yapılacağı söylendi sonra Ağustos ayında TÖHOB Başkanı İsmail YÜKSEL adına, tüm esnafa zam geldiğine dair SMS atıldı. Sonrasında tekrar seçim olacak diye iptal edildi denildi. Seçimler bitti UKOME’den geçti bu hafta sonu olacak diye 2 aydır her hafta esnaf kulaktan duyma sözlerle beklentiye sokuldu. Bu ay içerisinde önce İzmir sonra da Bursa gibi iki büyük şehirde ulaşıma zam yapılacağı resmi olarak duyuruldu. İstanbul’da ise henüz resmi açıklama yok ama esnafa yılbaşında zam yapılacağı söylenmeye devam ediyor. Umarım bu defa doğrudur…
2015 yılına baktığımızda esnaf adına sadece Ücretsiz taşımaya devlet desteği verilmesine yönelik çıkan ama hala uygulanamayan bir yasa var.
-Ulaşım ücretlerine yapılacak düzenleme
- Karayolları trafik kanununa özel halk otobüsü tanımının eklenmesi
- KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi
- ÖTV’siz akaryakıt sağlanması.
Esnaf tarafından önümüzdeki yılda önceliği olan konular bunlar. Yetkililere duyurulur… Bu yıl böyle gelip geçti, esnaf için beklentiler yine yeniden yeni yıla kaldı… Umarım 2016 yılı esnaf için daha çok kazanım sağlanan ve maddi durumunun daha iyileşeceği bir yıl olur… Herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl dilerim.
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr