Toplu taşıma görevlerinin yerine getirilmesi için yapılan çalışmalara da; genellikle modern çağın gereği olan programlama dizayn ve uygulamaların gerçekleşmesi için akademisyenler tarafından sunulan raporların dikkate alınıp, bunun üzerinden dizayn çalışmaları hızlanmalı. İBB ve İETT Genel Müdürlüğü bürokratlarından sempozyum, fuar ve seminerlerde dinlediğimiz konuşmalar da hep sürdürülebilir bir toplu ulaşımın nasıl yapılacağı, nasıl Avrupa standartlarına varılacağı vurgulanıyor. Bu konuşmacılar arasında akademisyenler, bürokratlar, siyasiler ve sivil toplum kuruluşları mevcut. Geçen konular kısaca şöyle;
-Ulaşım sektöründeki bilgi paylaşımının sağlanması,
- Teknolojilerin ve yeniliklerin yakından takip edilmesi,
- Toplu ulaşım kültürünün oluşturulması,
- Halkın toplu ulaşıma olan ilgisinin artırılması,
- Kent içi toplu taşıma standartlarının oluşturulması ve geliştirilmesi,
- Altyapı ve konfor koşullarının iyileştirilmesi,
- Kent içi toplu ulaşım ile ilgili yasal düzenleme ihtiyaçlarının tespit edilmesi,
- Özel otomobil kullanıcılarının toplu ulaşımı kullanmaya yönlendirilmesi.
Toplu ulaşım da bu gelişimleri maddeler olarak değerlendirirsek; başta ulaşım sektöründeki bilgi paylaşımının sağlanmasını ele elmamız gerekir. Bunu da üçe ayırabiliriz: Bir, yolcuların bilgilendirilmesi. Toplu taşıma araçlarının orer saatleri, hat ve durak bilgileri, tarife bilgileri ve kart bilgilerinin önceden yazılı şartları belirleyip ilan etmek. İki, hizmetiçi çalışanların ve destek olan birimlerin bilgilendirilmesi. Mevcut toplu taşıma işini yapan personellerin iş tanımlarından, hat bilgilerine çalışma koşullarından ve alacakları tarifeye kadar bilgi verilmesi şeklinde olabilir. Üçüncü maddemiz ise kamu ve tedarikçilerin bilgilendirilmesi yönünde olmalıdır. Yapılan programda alınan kararlar açık açık maddeler halinde yazılmalı!.. Bu konuda şeffaf olunmalı ve tüm elde edilen veriler ilgili merciler ile paylaşılmalı.
Biraz da teknoloji ve yeniliklerin yakından takip edilmesine değinelim. Mevcut bir Ar-Ge birimi oluşturup, yeni standartlar belirlenmeli!.. Yeni uygulamalar bu merkezde incelenip, toplu taşımada hayata geçirilmelidir. Bunun yapılmasıyla birlikte teknolojik çalışmaların sektöre ne katacağının tespitleri de ortaya çıkacaktır. Amacımız özel halk otobüs işletmecilerinin bir yandan gelirlerini yükseltmeye çalışırken diğer yandan da daha kaliteli hizmet nasıl verilir onun yollarını hep birlikte bulmaktır. Bir sonraki makalemde sektörün gelişimine ışık tutacak konuları maddeler halinde işleyeceğim.
Serhat Akçakaya
E-mail: serhatakcakaya@hotmail.com