Çalışma hayatımızda önümüzdeki işleri bir yığın olarak görür, dolayısıyla altından kalkamayacağımıza kanaat getiririz. Ford der ki: “Ufak parçalarına ayırabildiğimiz takdirde halledilemeyecek hiçbir problem yoktur."
Aslında mantığımız bizlere aynı şeyi söyler… Fakat iş hayatındaki tatbike gelince, problemlerin çoğu bizi yutacak devler kadar büyük görünür, onları parçalamaya vakit bulamadan, bizlerin önüne korkunç tablolar çıkartır, işe başlamadan bizleri diskalifiye eder. Peki Neden?... Psikolojik olarak önyargılarımızdan kurtulamıyoruz. Uzmanlar bunu iki sebebe bağlıyorlar:
1. Biz o problemi çözebileceğimize şahsen kendimiz de inanmıyoruz,
2. O problemin çözülmüş olmasının bile karşımızdaki daha güç ana problemleri çözmeye yaramayacağına o kadar kesin bir şekilde inanıyoruz.
Bir şirketteki Genel Müdür Yardımcısı bir gün kendine bağlı tüm şube müdürlerini toplar. Hepsi rahat iskemlesine oturuyorken “Arkadaşlar ”ben buraya geleli çok az bir zaman oldu. Bu süre içerisinde bir yeni ve çeşitli problemlerle karşılaştım. Yalnız dikkat ettim ki, bunların bir kısmı çok eski ve şimdiye kadar çözülmüş olması gereken konular.. Ben şuna kani oldum ki, bu konuları kendi dairelerimiz değil, bütünü müssese çapında ele alır devler ve hepsine topluca bir bakabilirsek, göreceğiz ki, bu ufak devler birer birer oltaki balıklara dönecekler. Şimdi benim bir teklifim var. Herkes sıra ile hatırına gelen ve önemli addettiği problemleri söylesin ve şu kara tahtaya yazalım” der.
Tahtaya kırk küsur problem yazılır ve bunların dikkatle gözden geçirilince görülmüş ki, sekiz problem başka şekillerde ifade edilmesine rağmen birbirinin aynıdır. Bütün problemler böylece beraberce çözülmüş ve işler de diğer müesseselere örnek olacak bir şekilde ilerlemeye başlamış. Beraberce alınan bu kararlar o müessesenin o konulardaki politikası olmuş.
Sorunları takımlar halinde paylaşmak veya sorunları parçalara bölerek çözüme ulaşmak bir yönetim taktiğidir. Çalışma hayatında karşılaşmışızdır; bazı yöneticiler her bir sorunla birebir ilgilenmek ister veya sorunlara topyekün bir çözüm bulmaya çalışır. Yönetici olarak sorunları paylaştırmak; sonuç odaklılıktır, çözüm odaklılıktır, zaman yönetimidir, süreç yönetimidir. “Akıllıca bir tembellik, budalaca bir çalışkanlıktan iyidir.”
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com