Koçluk ve Mentorluk (Akıl Hocalığı), 1990 yılında kavram olarak ortaya çıkmış, 1995 yılında ise profesyonel meslek dalı olarak insan kaynakları literatürüne girmiştir. Koçluk ve Mentorluk genel olarak gerek iş ve kariyer hayatında, gerekse özel yaşamında insanların elinden tutacak, onların genel olarak önünde oluşabilecek engeller için farkındalık yaratma sürecidir.
Çalışma ve özel hayatta beyaz ve mavi yakalı tabir edilen çalışanların gün boyunca çok yoğun olarak birden fazla iş konusu ile uğraşır ve hepsine cevap vermeye çalışırlar. Ancak, önümüzdeki engeller ve işe bakış açımız nedenleriyle elde ettiğimiz sonuçlar istediğimiz şekilde ortaya çıkmaz ve sonucunda da düşük performanslı veya başarısız çalışanlar oluruz.
Performans artırmanın dolayısıyla başarıya ulaşmanın yöntemleri arasında “Koçluk ve Mentorluk” bulunmaktadır. Sporcuların etkinliklerinin artırılması amacıyla kullanılan koçluk, artık iş dünyasında da yaygın olarak uygulanmaktadır. Birçok şirket hızla değişen dünyamızda eğitimli iş gücünün geleneksel yöneticilik modeliyle idare edilemeyeceğinin bilincine varmış durumdadır. Bu da liderlik kavramı ile birlikte koçluk ve mentorluk kavramını beraberinde getirmektedir.
Koçluk ve mentorluk yeni kavramlarmış gibi Türkiye’de iş dünyasına girmeye çalışsa da, bu kavramların aslında “kirve”, “Sağdıç” gibi terimler ile “Ağabey - Ablalık” ve “Usta – Çırak” müesseseleri ile mevcut olduğunu görüyoruz. Akıl hocası görevini üstlenen bireylerin oluşu, küçük toplumlarda danışman niteliğindeki yaşlı bilge kişilerin “Koçluk ve Mentorluk” adı ile olmasa da bu işi bedelsiz yapıyor olmaları, koçluk ve mentorluk kavramlarının Türkiye’de bugüne kadar köklü bir yer almamasının ve göze gözükmemesinin nedenleri olarak yer almaktadır.
“Coaching” kelimesi, İngiltere’de değerli malların bir noktadan diğerine taşınması için kullanılan bir ulaşım aracına verilen isim olarak, ilk kez 1500’lü yıllarda kullanılmış bir terimdir. Günümüzde de bu kelimelerin kullanım alanını, kelimenin çıkış yılları ile aynı konseptte olduğunu görmekteyiz. Koçluk en kısa ve öz anlatımla istenen performansa ulaşmak için koç ve danışan arasında kurulan planlı bir gelişim ilişkisi olarak tanımlanabilir.
Amacı, danışanın kendi belirlediği hedefe, koçun desteğiyle ulaşması ve sorunların üstesinden tek başına gelmeyi öğrenmesidir. Süreç boyunca danışan kendisini daha iyi tanır, potansiyelini keşfeder ve hatalarından ders alarak yetkinliklerini geliştirir. Koçluk, bu hizmeti alan danışanın, özel ve profesyonel yaşamda gelişmesinin sağlanmasını hedefleyen ve tümüyle güven ve gizlilik esasına dayanan bir süreçtir. Koçluk uygulayan kurumlar ise çalışanlarının kişisel vizyonları ile organizasyon vizyonu arasındaki uyumu sağlar. Böylece bireysel performansları artırarak kurumsal hedeflerine kolaylıkla ulaşırlar. Koçluk ve mentorluğa genel olarak bir girişten sonra, önümüzdeki sayıda bu konuyu biraz daha irdelemiş olacağız. Kurban Bayramlarınızı şimdiden kutlar, kazasız ve belasız bir Bayram geçirmenizi dilerim.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com