Özel halk otobüsü esnafı, sabahın ilk ışıklarından gecenin sonuna kadar kentimize ve insanımıza hizmet götürüyor. İşletmecilerimiz her dönemde cefakar ve vefakar örneğini sergilemiş, üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye gayret göstermiştir.
Şuanda esnaf ciddi anlamda gelir kaybı yaşıyor. Yeni dönemle beraber talepler karşılanır, sorunları çözümlenir, çalışma şartları da iyileştirilir ise gelirleri artar. Böylelikle esnaf, refah ve huzur içinde vatandaşlarımıza daha nitelikli hizmet sunar. Mutlu olan esnaf, aracına binen yolcuya daha iyi davranır, siyasi ve bürokrasilerimiz daha rahat çalışma ortamına kavuşmuş olur. Birde vatandaşın taktirini kazanır.
Unutmayalım, bir kesimin değil, tüm toplumun mutlu olmasıyla refaha ulaşılır. Eski tarz bürokratik işlemlerle kazanılan hakların bir kenara atılması yerine, esnafla işbirliği içinde toplumun tüm kesimlerini rahatlatan hizmetler için bir araya gelinip, akıllı çözümlerle sorunları çözmek gerekir. Amacımız sorunları ortadan kaldırmak değil mi? işte o zaman hep birlikte esnafın mutluluğu için çalışmalıyız.
65 yaş ücretsiz taşıma yasası 2014 yılında çıktı. O tarihten günümüze taşınan 65 yaş ve üstü yolcularımızın sayısı tam 5 kat arttı!.. Buna paralel diğer ücretsiz ve indirimli kartların artmasının da önü açıldı. Ücretsiz yolculukların sayısı İstanbul'da elektronik yolcu sayımı göz önüne alındığında yüzde 10 gibi bir artış olmuş. Buda esnafa gelir açısından olumsuz bir yansımaya sebep oldu. 2015 yılında ilk altı ayında İstanbul da bulunan sadece özel halk otobüslerinde 23 milyon 724 bin 936 ücretsiz yolculuk var iken, 2016 yılında ilk altı ayında bu rakam 25 milyon 364 bin 333 kişiye çıkmıştır.
Bu konuda acil çözüm gerekiyor. Artık esnaf bu yolcuları taşımayı bir yana, işi bile bırakmak isteyip, aracını yok pahasına satarak çıkmaya başlamıştı. Yüzde 15'leri bulan ücretsiz yolculuklar artık esnafı ve çalışanları canından bezdirdi. Hükümetimizin verdiği yaşlılara destek parası, İstanbul için şuan çok düşük kalmakta bu rakamın en az 2000 TL'ye çıkarılması veya biniş üzerinden sınırlandırılarak 100 biniş gibi aylık binişler vererek sayının aşağı çekilmesi gerekmektedir.
Ücretsiz binişler toplumda da tepkiler çekmekte bir taraftan 2.30 TL'ye binen yolcular!.. Bir tarafta merobüs veya çift biletli hatlar 4.60 TL gibi ücretle binen yolcular, diğer taraftan sınırsız ücretsiz yolculuk yapan yolcular!.. Bu toplumda da bir tepkiye neden olmaktadır. Bunun çözümü ise İstanbul'da çok basittir. Tüm yolculukları aynı kaleme toplama ve fiyatları aşağı çekmedir. Bu esnafın hasılatını da artıracaktır. Artırmasa bile esnafta psikolojik olarak bir rahatlama, yolcu ve vatandaşlarla ilişkilerin daha da iyileşmesi anlamı doğurur. Diğer yazımda da bu konulara değineceğim. Herkese bol kazançlı günler dilerim.
Serhat Akçakaya
E-mail: serhatakcakaya@hotmail.com