Liderlik özellikleri arasında, kişinin kendini iyi ifade edebilmesi, başkalarıyla uyumlu ilişkiler kurabilmesi, toplumsal duyarlılıkları yüksek olması ve kendini karşısındakinin yerine koyabilme becerisinin oldukça gelişmiş olduğunu görürüz. Doğal olarak, kişileri peşinden sürüklemesi de zaten bu özelliklerine bağlıdır. Zaten bu yönleriyle “Yönetici” den ayrılır.
Liderin temel becerisi, kurum/şirket içindeki insanları harekete geçirip, çabalarının maestroluğunu kapsar. Bu, tiyatro yöneticilerinde, askerlerde, birimin başındaki etkili yöneticilerde ya da oyun alanında ne oynayacağına karar veren çocuklarda görülen yetenektir.
Çatışmaları engelleyen, ateşi yükselen anlaşmazlıklara çözüm bulan arabulucunun becerisi ise, Liderin diplomasi, arabuluculuk ya da hukuk alanında kariyer yapmalarını sağlayan özelliklerindendir. Bir diğer özelliklerden biri de, bağlantı kurma yeteneğidir. Bu özelliği, insan ilişkilerinin doğması ve gelişmesinde ya da kişilerin hislerini ve ilgi alanlarını farkına varıp uygun tepki vermesini kolaylaştırır.
Lider-iletişim ilişkisindeki en önemli özelliklerden biri de, insan hislerini, amaçlarını ve sorunlarını keşfetmedir. Bu doğrultuda lider, iletişim ile insanları anlamlı bir değişime yönelik olarak etkin bir biçimde güdüleyebilir. Bu nedenle, çok yönlü liderlikte iletişim olmazsa olmazdır. Lider, mahiyetindekilerini, değişimin yararına ve gerekliliğine inandırabildiği ölçüde başarılı olur. İnandırabilmek için etkileyici iletişime ihtiyaç duyar. Etkileme, bir kişi ya da grubun değerlerinin değişmesini sağlaması, onun tutum ve davranışlarında istediği değişiklikleri yapabilmesi anlamında kullanmaktadır.
Lider etkileyici ve inandırıcı iletişim yeteneğine sahip olmalı ve bu özelliğini geliştirmelidir. İnsanları etkilemek ve inandırmak amacıyla girişilen iletişimin en önemli faktörü “Mesaj”dır. Mesajın başarıya ulaşabilmesi için ise aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekir. İletişimdeki mesajlar;
- Karşısındaki kişinin konusunu ve kapsamını anlayabilecek tarzda olmalıdır.
- Konusu itibariyle alıcının düşüncelerine aykırı olmamalıdır.
- Alıcının bir takım kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olmalıdır.
- İletilen kişiye güven vermeli ve amaçları gerçekleştirebilir nitelikte gözükmelidir.
- Korkutucu ve ürkütücü olmamalıdır. Tehdit edici mesajlara asla yer verilmemelidir.
- Cezalandırmaya değil ödüllendirmeye yönelik olmalıdır.
- Üslubu sert ve onur kırıcı değil, yumuşak ve onurlandırıcı olmalıdır.
- Soğuk ve emir verici değil, ortak bir eyleme davet eder tarzda olmalıdır.
- Alıcıya güç ve enerji vermelidir.
Yönetici gücünü hiyerarşik otoriteden ve müeyyideden, Lider ise gücünü iletişim yeteneğinden alır. Ulu Önder Atatürk’ün liderlik sırlarından biri de, düşüncelerini ulusla paylaşması, ulusu dinlemesi ve popülizmden uzak durmasıdır. Atatürk Kurtuluş Savaşı yıllarında bir lider olarak milli birlik ve beraberliği sağlamış böylelikle Türk milletine tabii bir lider olmuştur. Yine onun Çanakkale Savaşları'nda en zor anların yaşandığı bir esnada yine sahneye çıkarak askere söylediği: “Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum” sözü askerimiz için görülmemiş bir manevi güç olmuştur. Kurulan iletişim ise, Çanakkale'deki kara savaşlarının seyrini ülkemiz lehine çevirmiştir. Vefatının 78’inci ölüm yıl dönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyorum.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com