Türkiye ve İstanbul’da yaşayan herkesin ortak problemi haline gelen ulaşım konusu ile toplu ulaşım kültürü, Sadi Toygar ve Seher Kılıç sunumu ile sektör temsilcilerinin katıldığı Ulaşım Dosyası programı ile her Cuma saat 19.00-20.30 arasında Mavi Karadeniz Televizyonunda dile getiriliyor. Yaklaşık 3 aydır devam eden programa bugüne kadar sektörün her kesiminden birçok davetli katıldı.
17 Mart 2017 Cuma günü yapılan programa ise bu defa sektör basını davet edildi. Ulaşım Gazetesi adına programa benim katılmama karar verildi. Programa katılma konusunda ilk başta bir çekincem ve endişem oldu. Sebebi ise; özellikle sektör basını davet edildiği için basın mensubu arkadaşlara karşı etik olarak bir sorun olup olmayacağı konusuydu. Fakat sağ olsun Sadi bey ile konuştuktan sonra bu çekincelerimin yersiz olduğunu anladım.
Hem köşe yazısı yazmam hem de ÖHO esnafı olmam nedeniyle katılmamın çok daha iyi olacağı, güzel bir programın bizi beklediğini söyledi. Ben de sektöre ait basın mensupları ile birlikte güzel bir program olacağı ümidiyle yola çıktım. İstanbul’da o gün yaşanan zincirleme trafik kazaları nedeniyle özellikle köprüden karşıya geçme konusunda çok sıkıntı yaşadım. Programa da bu yüzden biraz gecikme ile katılabildim.
Canlı telefon bağlantısı ile programa katılanlar oldu. Özel halk otobüsü esnafımız, engelli bir vatandaşımız ve 65 yaş üstü kartı bulunan bir amcamız programa katıldı. Sadi beyi cep telefonundan arayan, mesaj ile ulaşan kişilerin de katkısıyla program devam etti. Seher hanım ve Sadi bey ile çok doğal bir program gerçekleştirdik. Sohbet havasında geçen canlı telefon bağlantıları ile devam eden verimli bir program oldu.
Sektörün dertlerine canlı yayın süresince değinmeye çalıştık. Tanım yasası, KDV ve ÖTV indirimi, ücretsiz yolcu sayısının aşırı artması, 65 yaş gelir desteğinin yetersiz olması ve taşınan yolcu sayısı ile entegre edilmesi gerektiği, metrobüsün aktarma verir aktarma almaz uygulaması, yolcu – şoför tartışmaları ve nasıl önlenebileceği gibi genel olarak hepimizin bildiği veya yaşadığı olayları değerlendirdik.
Sadi bey 6 Nisan’da İçişleri Bakanı sayın Süleyman Soylu ile, 8 Nisan günü ise Maliye Bakanı Naci Ağbal ile TÖHOB ve Özel Halk Otobüsü şirket yetkililerinin bir görüşme gerçekleştirileceği müjdesini verdi. Siyasiler ile kurulan iletişimde umarım en kısa sürede sektörün sorunları teker teker çözülmeye başlar.
Sadi bey programda sektör basınına kırgınlığını da dile getirdi. Şu anda sektörün TV de haftalık yayınlanan tek programı olan ‘Ulaşım Dosyası’na sektör basının katılmaması çok ironik oldu. Özellikle programa davet edilmiyoruz diye birçok kişi Sadi beyi eleştirdiğini duyduk fakat programa davet edildiklerinde ise katılmadıklarını, bunun da ilk defa yaşanmadığını öğrenmiş oldum. Sektörün sesi olmaya çalışan bu tarz programlara veya etkinliklere katılım sağlanması hepimiz için daha faydalı olacağı görüşündeyim.
Sektörün bu tarz programlarla yetkililere ve halka ulaşması çok daha kolay ve etkili olmaktadır. Bunun için de bu tarz programların devamlı yayında olması ve yaygınlaşması gerekmektedir. Bunun için de sektörel anlamda sponsorlara ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör temsilcilerinin ve firmaların bu konuda duyarlı olacağını, bu tarz programlara destek vermeye devam edeceğini umuyorum. Ulaşım Dosyası sunucuları Sadi Toygar ve Seher Kılıç ile Genel Yayın Koordinatörü Metin Ruşen’e sektöre yaptıkları katkı ve misafirperverlikleri için ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.
Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr