Günümüzde, dikkatler 'akıllı fabrika' (smart factory) kavramı üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ancak tedarik zinciri konusunda bu kavram nasıl bir karşılık bulmaktadır? Nesnelerin interneti, lojistik konusunda nasıl bir etki alanı oluşturmaktadır?
Endüstri 4.0 olarak da bilinen nesnelerin interneti, aslında 4. Endüstri devrimini işaret etmek için ilk olarak Alman mühendisleri tarafından bir kaç yıl önce kullanılmıştır. Birbiri ile iletişim halinde olan dünyada, kurum ve kişiler üretim ve lojistikte daha iyi sonuçlara ulaşmak için akıllı iş sistemlerini hayata geçirmek olarak özetleyebiliriz.
Bu bağlamda, dünya lojistik sektöründeki pek çok firma, işlerinde büyük bir dönüşüm ve değişikliğe yol açacağına inandıkları bu yeni teknolojiyi yakından takip etmiştir. Artık Lojistik 4.0 teknolojisi tamamen sektörün bir parçası olmaya hazır hale geldiğini söyleyebiliriz. Türkiye'deki bazı firmalar da bu değişimden etkilenmekte ve sistemlerini hatta logolarını yeni teknoloji çerçevesinde güncellemektedir. Lojistik 4.0 ile başlayan değişimin en önemli hedefleri; verimliliği arttırmak, rekabette bir kaç adım öne geçmek, müşteri ihtiyaçlarına daha hızlı cevap vermek ve daha hızlı, esnek, düşük maliyetli, verimli üretim süreçlerini gerçekleştirmek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Nesnelerin interneti uygulamaları, depolama ve yük dağıtım merkezlerinin gelişimi konusunda umut vaad etmektedir. Lojistik 4.0 teknolojileri, depolama etkinliklerinin kendi sistemleri içerisinde önemli değişikliklere kolayca adapte olmasını sağlamaktadır. Örneğin, bu durum depolama alanında stokta azalmakta olan veya son kullanma tarihi yaklaşmakta olan ürünlerin takibi, gerek görülmesi durumunda tekrar sipariş verilmesi gibi tedarik uygulamalarına katkıda bulunacaktır. Yük taşımacılığında ise, izleme ve takip daha hızlı, doğru, güvenli bir biçimde yapılabilecektir.
Yük taşıyan araçların birbiri ile iletişim kurması sayesinde filo yönetimi ve bakım takvimleri otomatik olarak yapılabilir. Buna ilaveten, dijitalleşen tedarik zinciri, müşteri hizmetleri açısından da önemli avantajlar sunmaktadır. Bunu yaparken, hizmet sektörünün bir kolunu oluşturan lojistik sektöründe fark yaratmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu yüzden, şirketler için müşterilerine sundukları bilgi akışının hızlı ve kesintisiz olması büyük önem taşımaktadır. Bunu yaparken de en son teknoloji neyse, onu alıp kullanmak kaçınılmaz hale gelmiştir.
Bütün bu bilgilerin ışığında, büyük balığın küçük balığı değil, hızlı balığın yavaş balığı yuttuğu bu süreçte, bütün sektör firmaları teknolojik devrime hazır olması ve bu devrimin gerektirdiği teknoloji ve insan altyapısını kurumsal yönetim ilkeleriyle bütünleştirmeleri gereklidir. Bu yüzden, şirketlerin IT yapıları, süreç, yönetim, satış, pazarlama yazılımları ve donanım gibi teknoloji konusundaki yapılanmalarının tamamen gözden geçirilmesi, değişmesi, yenilenmesi gereken yıllar başlamıştır.
Sefa EZGİN
E-mail: ezgin.efe@gmail.com