Günümüzde kentin çeşitli noktalarında yer alacak bu cep depolarının kullanılmaya başlanması depolama tarzlarının artık yavaş yavaş şekil değiştireceğini göstermektedir. Mesela Avrupa'da 500 m2 ’ye kadar olan cep depoları sayesinde e-ticaret sektöründeki şirketler aynı günde hatta saatler içinde teslimat hizmetini sağlamaktadır. Buna ilaveten, 500 – 3,000 m2 arasındaki küçük aktarım merkezleri ile yoğun sirkülasyonu olan perakendecilerin ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir.
Dünya'da bunu en iyi uygulayan firma olarak Amazon Prime servisini örnek gösterebiliriz. Amazon Prime'in 500 m2'lik cep deposu sayesinde Manhattan’a, Brooklyn’in bazı bölgelerine ve Long Island’a bir saatten kısa sürede teslimat yapabilmektedir. Böylelikle, dondurmadan tutun da son dakika doğum günü hediyesine kadar satılan her ürünün teslimatı gerçekleşmektedir. Ama önemlisi de 1 saatten kısa sürede teslimat sözünün verilebiliyor olmasıdır.
Ticari gayrimenkul üzerine profesyonel ve finansal hizmetler sunan ve başkanlığını Avi Alkaş'ın yaptığı JLL Türkiye, 2017 Mayıs ayında “Gelişen Şehrin Artan İhtiyaçları: Kent Lojistiğinde Son Trendler” başlıklı son derece önemli bir rapor yayınladı. Rapor, 15 milyon nüfuslu ‘Mega Şehir’ İstanbul'da kritik öneme sahip olan lojistik ve depolama konularını mercek altına almaktadır.
Özellikle, JLL((Jones Lang LaSalle) Türkiye raporunda belirtilen İstanbul'un merkezindeki çok sayıda ticari gayrimenkul binalardaki atıl veya boş alanların cep depo ve hatta aktarma merkezlerine ev sahipliği yapabileceği fikrine tamamen katıldığımı belirtmeliyim. Aslında bu fikre katılmamak elde değil, çünkü İstanbul'da depoların birbirine uzak mesafede yer almasından dolayı trafiğe her gün 800 bin kamyon ve/veya kamyonet eklenmektedir. Kamyonetlerin artması demek, şu anda en büyük sorunumuz olan trafik probleminin büyümesi anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, cep ve kısa mesafeli depolar İstanbul'a büyük katkı sağlayabilir.
Rapora göre, İstanbul’un kendine özgü lojistik ihtiyaçları için şehir içi dağıtım depoları en uygun çözüm olarak görülmektedir. İstanbul gibi metropollerde, en azından trafiği azaltmak için cep depo ile aktarma merkezleri kurularak yenilikçi bir çözüm geliştirilebilir. Önümüzdeki dönemde, 2008’den bu yana %35 artışla büyüyen e-ticaretin aynı hızlı ilerleyeceğini düşünürsek cep depolarının öneminin de artacağını söylemek yanlış olmayacaktır.
Sefa EZGİN
E-mail: ezgin.efe@gmail.com