Hatırlanacağı üzere eskiden Karayolları'nın belirlediği noktalarda araçlar, ruhsat üzerinde muayene edilirdi. Aracın muayene istasyonuna gidip gelmesi hak getire. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de teknoloji alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşandı. Araçlarımızın muayenesi ise yetkilendirilmiş kuruluşta yapılmaya başladı.
Ulaştırma Bakanlığı nezdinde ülkemizde TÜVTÜRK devreye girdi. Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak karşımıza çıktı. Uluslararası standartlarda periyodik araç muayenesi hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağladığını düşünüyoruz. TÜVTÜRK'ün temel değerleri ise şirket tarafından "bağımsızlık, tarafsızlık ve dürüstlük" olarak açıklanıyor. Deyim yerindeyse araçlarımıza uygunluk belgesi veriyor. Peki her şey iyi güzelde sorun nedir?
Hitap ettiğimiz kesim ağırlıklı olarak şehiriçi toplu taşıma araçları olduğu için bunun üzerinden örnekleme yaparak konuyu açıklamaya çalışacağım. Geçtiğimiz günlerde 2015 model Mercedes-Benz marka 12 metrelik halk otobüsü sahibi esnaf arkadaşım aracını muayeneye götürüyor. Araç sıra numarasını alıp, araç muayenesi ve egzoz emisyon muayenesi için vezneye iki aynı ödeme yapıyor. Egzoz muayenesini yaptırmak için ilgili alana aracını götürüyor. TÜVTÜRK teknisyeni araç üzerinde bir kaç deneme yapmasına rağmen, araç bir türlü emisyon ölçüm değerlerini vermiyor. Daha sonra teknisyen, esnaf arkadaşa gelip, aracın egzoz emisyon muayenesinden geçemediğini ve aracı dışarıda yaptırıp tekrar gelmesi gerektiğini aktarıyor. Ama araç normal muayeneden geçiyor, onda her hangi bir sıkıntı yok. Esnaf arkadaş, teknisyene egzoz muayenesinden neden geçemediğini sorduğunda aldığı cevap ile adeta şok oluyor. "Yeni araçlar 2500 devirin üzerine çıkamadığı için bizim cihazlarımız ölçüm yapamıyor. Kısacası bu teknolojiye uygun değil" yanıtını alıyor. Peki bende aynı zamanda bir araç sahibi olarak soruyorum: Bize bu uygunluk belgesini veremeyen TÜVTÜRK'e kim uygunluk belgesi verdi?
Göksal Purtuloğlu
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com