Taksicilerle Uber’ciler arasında kavga derinleşiyor. Taksiciler Odası Başkanı'nın kameralar önünde açıkça devleti ve vatandaşı 'yakıp yıkmakla' tehdit etmesi zaten kötü olan taksici imajını iyice zedeledi. Keşke taksi sürücüleri “Biz ne yaptık da herkes Uber’i tercih ediyor?” diye kendilerine sorsalardı.
Değinilmesi gereken çok ciddi sorunlar söz konusudur. Malum, kısa mesafe almayan, yolu uzatan, tehlikeli araç kullanan, müşterisiyle uygunsuz iletişim kuran, trafik kurallarına riayet etmeyen taksici şikâyetleri çok arttı. Konu “Defolsunlar gitsinler” ile çözülecek bir durum olmaktan çoktan çıktı.
Peki, olaylar niye buralara kadar geldi? diye soruluyor. Cevabı, denetimsizliktir. Bakın, önceden bu tarz davranışlar yaşandığında sivil polis hatta zabıta denetimlerde bulunuyordu. 3 yıldan beri hiç bir denetleme yapılmıyor. Beyaz Masa’ya, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası’na yapılan şikâyetlerde bir sonuç alana da rastlamadım. Yani yaşadığınız kötü taksici deneyimlerini şikâyet edecek ve geri bildirim alabileceğiniz yer yok. İşte tam da bu noktada 2014 yılında hayatımıza giren Uber, herkese “müşteri deneyimi” hakkında farklı bir pencere açtı. Uber, ABD merkezli bir firma. Dünya çapında 83 ülkede, 632 şehirde faaliyet gösteren bir şirket. Kısaca akıllı telefonlara kurulan uygulama ile sürücüler ve seyahat edecek kişileri buluşturuyor.
Peki, neden herkes Uber’i tercih ediyor? Bir kere elden nakit transferi yok. Taksinin aksine uygulamayla, gidilecek mesafeye karşılık ödenecek miktar başlangıçta belirleniyor. Araç çağırdığınızda gelecek aracın plakası, şoför isim ve fotoğrafına kadar pek çok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Mobil telefonumdan taksi nerede, hangi yoldan gidiyorlar, kaç dakika içinde hedefe varacaklar takip edebiliyorsun. Uber'de şoföre adres tarif etmek gerekmiyor dolayısıyla dil sıkıntısı da yaşanmıyor.
En önemlisi, uygulama yolculuk sonrası sizden de yolculuğunuzu değerlendirmenizi istiyor. Yolculuk deneyiminize göre olumlu ya da olumsuz puan verebiliyorsunuz. Misal ücret, mesafe, rotaya ilişkin itirazınız var. Hemen Uber tarafından hızla değerlendiriliyor ve gerekli iade işlemleri yerine getiriliyor. Bana sorarsanız, Uber’in yarattığı inovasyon tüm engelleme çabalarına rağmen durdurulabilecek gibi görünmüyor. Şimdi dünyada, sanayi devriminden daha etkili “Dijital Devrim” yaşanıyor. Dünya yeniden değişiyor ve inanılmaz bir hızla başka bir yöne ilerliyor. Buradan çıkarmamız gereken ders şudur; eğer kendimizi geliştirip çağa ayak uyduramazsak, sadece taksicilik sektörü değil, ulaşımla ilgili tüm sektörlerde bu ve buna benzer sorunlarla karşı karşıya kalacaktır.
Sefa Ezgin
E-mail: ezgin.efe@gmail.com