Türkiye’de internet kullanan her 3 kişiden 1’i online alışveriş yapıyor. Yalnızca 7 yıl geriye gittiğimizde yüzde 6 orana sahip olan akıllı telefon yaygınlığının şimdilerde yüzde 65’e ulaşmıştır. Bu rakamlar Türkiye’nin e-ticaret konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor.
İç pazarın büyüklüğü, genç nüfusun fazlalığı ve giderek artan kişi başına tüketim harcamaları da sektörü daha da büyüyeceğinin göstergesidir. Artık insanlar mağaza mağaza dolaşmak yerine, "tıklama ve sipariş”i tercih ediyor.
Çok hızlı bir şekilde gelişen e-ticaret sektöründe, lojistik bir omurga görevi görmektedir. Satışı tamamlanan ürünü önce tedarikçiden ya da üreticiden toplayacaksın sonra depoya getirileceksin ve müşterine eksiksiz/hasarsız teslim edeceksin. Aslında çok basit gibi görünüyor. Fakat bu sürecin kusursuz işlemesi için ciddi bir organizasyon yapısına sahip olmak gerekiyor.
Lojistik, e-ticaret firmalarının başarısında öyle kilit bir rol oynuyor ki; Eğer, ideal bir lojistik süreci sağlanıyorsa, müşterinin alışveriş yaparken o platformu bir daha tercih etmiyor. Hatta yaptığı yorumlarla başkalarını da etkileyebiliyor. Bu durum direkt olarak işletmelerin marka itibarlarını ve tabii ki satışlara yansıyor.
Bugün, ürün kargoya teslim edildikten sonra bir gün içerisinde pek çok noktaya teslim edilebiliyor. Fakat yeni nesil tüketici, kargo için tüm gün evde beklemek istemediği gibi teslimat zamanını ve yerini de kendisi seçmek istiyor. Aynı gün ve pazar günü teslimat seçeneği için ek ücret ödemeyi kabul edenlerin de sayısı bir hayli fazla.
Yani artık tüketiciler satın aldıkları ürünlerin teslimatı için bekleyerek zaman kaybetmek istemiyor. Bu durum, değişen tüketici beklentileri doğrultusunda lojistik firmalarının, “aynı gün teslimat, kurye ile hızlı teslimat, gece teslimatı, belirlenen gün ve saatte teslimat, click & collect ve online sipariş toplama noktaları” gibi modellerini gündeme almalarını zorunlu hale getirecektir.
O yüzden, şayet e-ticaret firmalarına hizmet veriyorsanız yenilikçi seçeneklere açık olmalısınız. Çünkü bugün ticareti yeniden biçimlendiren elektronik ticaret bir kabuk değişimi sürecindedir. Artık klasik alışveriş deneyimi yerini hem süratli hem de kusursuz bir alışveriş deneyimine bırakmaktadır.
İlerleyen yazılarımda, dünyadaki e-ticaret lojistiği uygulamalarına da ayrıntılı bir şekilde yer vereceğim.
Sefa Ezgin
E-mail: ezgin.efe@gmail.com