Ulaşım esnafının sıkıntıları günden güne artarken sunulan çözüm önerileri maalesef sadece günü kurtaracak şekilde oluyor. Bunları defalarca köşe yazılarımda şahsen dile getirdim, başka gazete ve dergilerde de dile getiriliyor. TÖHOB, esnaf odası ve şirketler gerekli girişimleri yaptık bürokrasi malum yavaş işliyor diyor, yakında düzelecek yakında düzelecek diye diye gidiyoruz.
Tüm illerin ortak sorunları olan 65 yaş ödemesi olayı maalesef esnafı hiç memnun etmeyen şekilde kör topal devam ediyor. KDV indirimi beklentisi %1,5 olarak telaffuz edildi, en erken uygulanabileceği tarih 1 Ocak 2019 eğer o tarihte yürürlüğe girmezse otomatikman en erken bir sene sonraya sarkıyor. Bu konunun lütfen takipçisi olunsun, 65 yaş ödemesi gibi kör topal devam etmesin.
Sayıştay raporlarında dile getirdiğim belediyelerin elini bağlayan ücretsiz ve indirimli taşımaya yönelik gelir desteği meclisten geçti,artık yerel yönetimler tarafından da bu desteklemeler verilebilecek. Bunu 65 yaş ödemesi yapılırken belirtmiştim; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu ödemeyi tüm ücretsizler için yapmıyor, yasada bahsi geçen kişiler için yapıyor bu da 3-4 kalem diye nitelendirilebilir, geri kalanları belediyeler yapmalı yoksa ücretsiz taşıma yapılmamalı diye. Nihayet bu konuda resmi olarak da sorun kalmadı. Bununla ilgili ilk haber Bursa’dan geldi. Bursa’da tüm ücretsiz binenlerin ödemesi belediyece yapılacak. Vatandaşın mağdur edilmemesi için de otobüslerde denetimler arttırılacak. Darısı tüm illerin başına…
Çoğu ilde artan giderler ve enflasyon farkına rağmen seçim nedeniyle ücret tarifesinde düzenleme yapıl(a)mıyor. Memur ve emekli %8 gibi enflasyon farkı nedeniyle zamlı maaşını aldı, 6 ay sonra yine alacak. Bazı iller zamsız ikinci yıllarına doğru gidiyor. Bu ücret tarifesi konusunun standart hale getirilememesi sektörle alakalı herkesin suçudur.
Ulaşım esnafı maalesef yıllarca, günü kurtarsınlar yeter, sesleri zaten çıkmıyor, sesleri çıktığında da nasıl olsa bir şekilde bunları idare ediyoruz şeklinde yönetildi, çoğu ilde bu şekilde de devam ediyor. Artık bunun bitmesi ve düzenli bir sistem kurulması şart.
Siyasiler, belediyeler, şirket başkanları ve bu sektörle alakalı her kim var ise; artık ne olur bir yol haritası çizilsin, bazı şeyleri düşünmek zorunda kalmasın bu esnaf. Direksiyonda rahat rahat çalışsın, hizmetini aklında sorular olmadan yerine getirsin…
Dr. Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr