2013 yılında ihalesi yapılan Yeni Havalimanı, 42 aylık inşaat sürecinin sonunda 29 Ekim’de resmen hizmete açıldı. Havalimanı'nın adı da İstanbul oldu.
İstanbul Havalimanı, Türkiye üzerinden gerçekleştirilen transit havayolu kargo taşımacılığının hacmini büyük oranda arttıracağını düşünüyorum. Türkiye, bu projeyle Çin ile Batı arasında gerçekten bir köprü olabilir. Özellikle Almanya ve Dubai'nin e-ticaret pazar payını önemli oranda Türkiye'ye kayacağını belirtmekte fayda var.
İstanbul Havalimanı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Misal, Türkiye'de ilk kez kargo şehri uygulaması yaklaşık 1,4 milyon m2’lik bir alanda gerçekleşecektir. Kapladığı alan yaklaşık 200 adet uluslararası standartlardaki futbol sahasına tekabül etmektedir. Kargo Şehri ile birlikte gelecek en önemli uygulama, 35 adet geniş gövdeli kargo uçağının aynı anda operasyon yapabilecek olmasıdır.
Öte yandan, kargo şehri ilk etapta 2,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacaktır. Ayrıca tüm fazları tamamlandığında 5,5 milyon ton kapasiteye kadar çıkması planlanıyor. Bu kapasiteyle birlikte İstanbul Havalimanı dünyanın en büyük kargo hareketine sahip havalimanı olan Hong Kong Havalimanı da geçecektir. Hong Kong Havalimanı yılda 4,5 milyon tonun biraz üzerinde bir hacme sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor. Avrupa’da en büyük kapasite Frankfurt’ta ve o da 2 milyon ton’luk bir hacme sahiptir.
Türkiye bugün kargo taşımacılığı alanında 1,2 milyon ton ile Avrupa’da altıncı, dünyada 16’ıncı sırada yer almaktadır. Kargo taşımasının e-ticaret ile birlikte gelişmesi göz önüne alındığında önünün çok açık olduğu gözüküyor. Dolayısıyla, bu yatırımın önümüzdeki 15 yıllık plan çerçevesinde önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü kargo taşımasında en önemli husus altyapıdır. Türkiye bu yatırım ile 5–10 yıl içinde dünyada kargo taşımacılığı alanında ilk 5’e girme hedefine daha da yaklaştığını söyleyebiliriz.
İstanbul Havalimanı’nın Türk havacılığına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Sefa Ezgin
E-mail: ezgin.efe@gmail.com