Bu sene de TC Sayıştay Başkanlığı’nın Kamu İdareleri Denetim Raporları başlığının Belediyeler - Bağlı İdareler alt konu başlığına gidip İETT’nin 2017 yılına ait denetim raporunu inceledim. Bu konuya uzak olanlar için kısa bir özet geçelim. 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait denetim raporlarında İETT’nin mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştı.
2015 yılında; “Gelirler”, “Diğer Yabancı Kaynaklar” ile “Mali Borçlar” hesap alanları hariç doğru ve güvenilir olduğu, 2016 yılında ise; mali rapor ve tablolarının Denetim Görüşünün Dayanakları bölümünde belirtilen hesap alanı hariç doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştı.
İETT son 2 yıldır denetimlerde sıkıntılar yaşarken, 2017 yılı raporunda mali rapor ve tablolarının tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varıldığı açıklandı. İETT yetkililerini tebrik ederiz.
2015 yılı incelemelerinde konu başlıklarında bile direkt ÖHO esnafıyla ilgili konular dikkat çekerken 2016 yılında İETT denetim raporu yerine İBB denetim raporunda daha çok ÖHO esnafıyla ilgili konular olduğunu görmüştük. Bunun sebebinin de İETT’nin savunmalarında yaptığı uygulamaların İBB meclisi kararlarıyla alınan kararlar olduğunu ifade etmesinin olabileceğini düşünmüştük.
Bu sene de durum aynı gibi duruyor. 2017 İETT raporunda yine ÖHO esnafını ilgilendiren çok fazla konu yok. Hatta yeni konu yok dersek daha doğru olur. Çünkü 2016 raporunda yer almış olan bir konu hala raporda yer alabiliyor. Raporları inceleyenler bilir, bazı konularda ilerleyen dönemlerde incelenecektir tarzı görüş ile biten bölümler olabiliyor. Bundan dolayı bu tarz tekrarların olması normal karşılanabilir.
Bu rapor döneminde ÖHO esnaflarını ilgilendiren bölümler ve açıklamalar aşağıdaki gibidir.
Toplu Taşıma Hizmetlerinde İstihdam Edilen Şoförlerin Çalışma Saatleri Toplamının Mevzuatta Belirtilen Limitlerin Üzerinde Olması: İETT bünyesinde hizmet sunan otobüslere ilişkin olarak 2017 yılında yaşanan kazalar incelendiğinde, yukarıda yer verilen çalışma sürelerine ilişkin limitlerin üzerinde çalıştırılan bazı şoförlerin, yaşanan olaylara ilişkin tutanaklarda yer aldığı şekliyle ölü ve yaralı bulunan trafik kazalarına karıştığı görülmüştür. Konu 2016 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda bulgu konusu yapılmış, ancak mevzuata aykırı uygulama 2017 yılında da devam etmiştir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir.
Tahsisli Kullanılan Taşınmazın Protokol ile Şirkete Kullandırılması: İstanbul Otobüs A.Ş. Belediye Meclisi tarafından kendisine tahsis edilen taşınmaz İETT tarafından, İETT’ye tahsisli taşınmaz ise Otobüs A.Ş. tarafından kullanılmakta olup, her iki taşınmazda da toplu taşıma hizmetinde kullanılmaktadır. Taşınmaz tahsislerinin 5018 sayılı Kanun’un 47’nci maddesi hükümlerine göre yapılabileceği, bu sebeple de taşınmazların belediye şirketine tahsisinin mümkün olmadığı, ayrıca İETT’ye tahsis edilen bir taşınmazın başka bir idareye veya özel hukuk tüzel kişisine tahsis edilemeyeceğidir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir. Önümüzdeki sayıda da İBB 2017 Sayıştay denetim raporuna göz atacağız. Görüşmek üzere…
Dr. Ramazan Arıcı
İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi
E-Mail: ramazan.arici@istanbul.edu.tr