Biz önce bir şeyler düşünürüz. Bu düşüncelerimiz davranışımızı, davranışlarımız ise zamanla alışkanlığa dönüşür. Alışkanlıklar da karakterimizi belirler. Dolayısıyla, o zaman diyebiliriz ki, büyük bir sonuç almak istiyorsak daima büyük düşünmek zorundayız.
Dr. Davit J. Schwartz’ın “Büyük Düşünmenin Büyüsü” adlı kitabında ilginç bir tespit aktarılmaktadır. “ Amerika’da büyük bir şirketin işe alma bölümüne başvuruların durumu çok çarpıcıdır. Şirketin yılda 10 bin dolar ödediği işlere başvuruların sayısı, yılda 50 bin dolar ödenen işlere başvuruların sayısından 50 ile 250 kat fazladır. İnsanların çoğu ucuz işlere başvuruyorlar. Bunun manası açık: Yola yüksekten başlamaya cesaret edilemiyor.”
Ancak ne var ki, Biz Türk Milleti olarak büyük düşünmeye ve büyük işler başarmaya çok alışkınız. Atalarımızın ortaya koyduğu büyük düşünce ve büyük işlere bütün Dünya tanıklık etmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in genç yaşta gemileri karadan götürerek İstanbul’u elde etmesi, İbn-i Sina’nın, yazdığı tıp kitaplarının Avrupa Üniversitelerinde çok uzun yıllar okutulması, Atatürk’ün Çanakkale ile başlayıp Milli Mücadelenin İnkılaplarla taçlandırdığı Türkiye Cumhuriyeti, bu büyük düşünmeye verilebilecek en çarpıcı örneklerden…
Büyük düşündüğümüz takdirde ortaya koyacağımız eylemlerin ve bu eylemlerle üreteceğimiz sonuçların da büyüyeceğini göreceğiz. Küçük düşünmeye başladığımız andan itibaren eylemlerimiz de buna göre küçülecektir. Hedefimize doğru ilerlerken çıktığımız yolda rakiplerimiz varsa, kader kimin daha çok istediğine ve daha fazla düşündüğüne bakacaktır.
Her yıl 7 milyona yakın öğrenci üniversite sınavlarına girmektedir. Bunların çok azı iyi bölümlere yerleşmektedir. Kazananlar genellikle: iyi bir bölüme girmek kendisi için çok önemli bir mana ifade ediyorsa, öğrenci bir yıl boyunca sürekli kazanmayı düşünür. Kazanma düşüncesine iyice odaklanan bir öğrencinin davranışları değişir; Daha az uyumaya başlar, televizyonunun karşısında zamanını öldürmez, eğlenceye daha az zaman ayırır. Düzenli ve yoğun olarak çalışmaya başlar. Sonuçta öğrenci kazanmayı ne kadar çok istiyor, ne kadar çok düşünüyorsa, davranışları o yönde değişecek ve kazanma ihtimali o kadar çok artacaktır. “Harikulade şeyler, ancak içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesaretini gösterenler tarafından yapılmıştır.” Barton
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com