Ulaşım Gazetesi ailesine katılmanın mutluluğu içerisindeyim. Bundan böyle bu köşede siz değerli okuyucularımla zaman zaman dertleşeceğim. Kalemimizin yettiği kadarıyla sektörün gelişimine ışık tutacağız. Yazılarımda da tecrübesinden faydalanacağım değerli büyüklerim elbette olacak ama şunu da belirteyim ki; en büyük destekçim aile büyüğümüz Allah onları başımızdan eksik etmesin sağlıklı uzun ömürler versin Rahim Özkaymak ve babam İrfan Kalkan'dır. İkisinin de tecrübesi yoluma ışık olacaktır. Huzurlarımızda her ikisine de ayrı ayrı teşekkürlerimi iletirim.
Otobüsçülük mesleği, bizim ATA mesleğimizdir. Çocukluğum, sektörün içerisinde otobüslerle haşır-neşir olarak geçti. Otobüsçülük, bizim için vatana millete hizmet aşkıdır. Otobüs camiasında edindiğiniz tecrübeler, okullarda asla öğretilemez. Dolayısıyla sektör mensuplarının kendini geliştirmesi açısından garajlar bir okuldur. İşte Ulaşım Gazetesi de bu noktada garajların en iyi iletişim aracıdır. Yıllardır sektörde yanlışa yanlış, doğruya doğru diyebilen tek gazetedir. Babamın da başyazarlığını yaptığı böylesine değerli bir gazetenin ekibi içerisinde yer almaktan da son derece mutluyum. Evet bu ilk yazım ve 30 Ağustos Zafer Bayramımıza denk gelmesi de benim için ikinci bir mutluluk. Türk Ulusunun 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlarım.
Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere son ve kesin darbeyi vurmasını sağlamak ve Anadolu'dan atmak için düşünülüp planlanan gizli bir harekât idi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 20 Temmuz 1922'deki oturumunda kendisine dördüncü kez olmak üzere Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa taarruz kararını Haziran ayında almış ve hazırlıkları gizli olarak yürütmüştü. Büyük Taarruz Ağustos'un 26'sını 27'sine bağlayan gece Afyon'da başlamış, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin Mustafa Kemal Paşa'nın bizzat idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanmıştı.
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıydı. Çal Köyü'nde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştır.
Süleyman Kalkan
E-Mail : kalkan23@hotmail.com