Tanınmadığınız bir toplum içerisine girdiğiniz de giyim ve kuşamınız ile karşılanırsınız. Bilginiz ve alçak gönüllülüğünüzle uğurlanırsınız. Fikir ve düşünce özgürlüğü, varoluşsal ve üzerinde tartışılamaz bir hak özgürlüktür. Bu açıdan bütün düşüncelere saygı göstermek, yeterli derecede bütünsel düşünen her kişi için sıradan bir düşünsel yaklaşımdır.
Nasıl çocuğun düşünceleri saçma olduğu halde değer veriyor isek, bize göre yanlış, bize göre eksik, hatalı, kusurlu ve de anlamsız düşüncelere de varoluşsal anlamda saygı duymak zorundayız. Saygı göstermelik bir nezaket değil, hayata bakışı belirleyen temel bir yaklaşımdır.
Şunu da belirteyim ki, siyaset bir dini oluşum değildir. Yani insan, hangi partiye ilgi duyarsa, gider onu destekler. Dolayısıyla insanların siyasi görüşleri de farklı olabilir. Saygı duymak gerekir. Muhalefet, doğruyu bulmanın en yakın yoludur. Siyaseten de kimse, kimseden üstün olmadığı için de hoşgörüyü elden bırakmamak gerekir. Senin düşüncelerini desteklemiyorum diye de kusura bakmayın da hakaret etme yetkinizi de elinizde bulunduramazsınız.
Bir ağabeyimizin, düşüncesi kendinden olmayanlara hakaret varı konuşmalarına şahit oldum. Tabi ortamda ben de boş durur muyum? Bu ağabeyimize münasip bir lisanla terbiyemiz dahilinde cevabını verdim. Açıkça belirteyim ki; bu ağabeyimize tabiri caizse u dönüşü yapmayı da yakıştıramadım.
Yıl 2018!... O tarihte bahsi geçen ağabeyimiz malum partinin seçim masasındaydı. Astığı astık, kestiği kestikti o günlerde. Gel zaman, git zaman derken bugünlere gelindi. Demek ki ağabeyimizin menfi bekleyişleri yerine gelmedi ki, bugün taraf değiştirmiş. Ona da saygı duyarım amma bana ve fikrime hakaret ederse, hakaretin de okkalısını yüzüne yer, bu böyle biline!..
Fikre saygı göstermeyip, tahammülsüzlük yaparak çatışma çıkartmanın bir anlamı yok.
Başka fikirlere de saygı gösterilirse, ortaya güzellikler çıkar. Benim fikrim doğrudur diretmesi yanlıştır. Nasıl ki hepimiz başka başka fiziki yapıya sahipsek, fikirlerimiz de başka olacak. Bundan doğal ne olabilir ki? Hoşgörülü ve saygılı olmak her zaman büyüklüktür. Saygı dahilinde fikirler tartışılırsa, doğru yol bulunur. Aksi takdirde yanlış yolda ilerleyerek karga ile arkadaş olunur.
Hayrettin Yağız
E-mail: avemreyagiz@outlook.com