Türkiye 2012 yılında 151.9 milyar dolar ihracat yaptı. Bu Cumhuriyet tarihimizde bir rekordur. Bu rekorun gerçekleşmesinde ise her türlü ayak oyunlarına rağmen en büyük pay lojistik sektörü ve uluslararası nakliye firmalarımızındır.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2013 yılı ihracat hedefini orta vadeli program da 158 milyar dolar olarak belirlendi. TİM Başkanı ise 2013 yılında 160 milyar dolar ihracat yapılacağını ifade ediyor. İlk 10 aylık ihracatımız ise 124.4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Her şeye rağmen dünya ticareti olumlu koşulları barındırıyor. Türkiye olarak bizde bundan en iyi şekilde yararlanmaya çalışıyoruz. Alternatif pazarlarda genişleme sürecimiz devam ediyor. Ortadoğu, Afrika ve BDT ülkelerinde yeni açılımlar yapıyoruz. Avrupa pazarında etkinliğimizi korumaya çalışıyoruz. Ancak orada da mallar serbest dolaşırken TIR’larımız, şoförlerimiz gözünün üzerinde kaşın var diyerek engellenmeye çalışılıyor. Tüm bunlara rağmen lojistik ve nakliye firmalarımız, yüzünün akıyla ihracatımıza katkı sunuyor.
Öte yandan yabancı plakalı araçlar, Türk nakliyecisinin kanayan bir yarasıydı. Ülkeye boş girip, dolu çıkan ve Türk nakliyecisinin rekabet avantajını kaybettiren yabancı araçlar için Ulaştırma Bakanlığı bir çalışma yaptı ve bu araçların önü kesildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bu girişimi sektörde sevinçle karşılandı. Ekim 2013 de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Büyükçekmece’de yeniden inşa edilecek olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü yeni tesislerinin (Lojistik Merkezi) temelini attı. Yapılan hizmetler takdirle karşılanır!.. Böylesine insanın yüzünü güldüren gelişmeler olurken, Türkiye'nin en büyük iç gümrüğü olan Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nde TCDD memurlarının işgüzarlığı sonucu istediğinde kapıyı kapatabilmesine bir mana veremiyorum. Gümrük memurları, gümrükte iken kapı kapatılıyor, ihraç mallarımızın yüklü olduğu Türk TIR’ları gümrük işlemlerini yaptıramıyor!.. Ortalama bir TIR'ın 8 ila 12 saat sırada beklemesi, bu sürede şoförlerin çalışma sürelerinin dolması, şoförlerin psikolojik durumlarından tutun da yakılan mazotun, iş kayıplarının ve en büyüğü de ülke ekonomisinin zara uğraması böyle pamuk ipliğine bağlı olmamalı!.. Kapıyı kapatan ve gümrüklü sahada trafiği yönlendirmeyen arkadaşlar; siz dost musun düşman mı? Söyleyin bana siz hangi mantığa hizmet ediyorsunuz?
İşin vahim tarafı ise amir, memuruna söz geçiremiyor!.. Ortada bir otorite boşluğu var. Yıllık 50 milyar dolaklık işlem hacmine sahip Halkalı Gümrüğü’nde TCDD bu işi layıkıyla yapamıyor. Km.lerce araç kuyruğu oluşuyor!.. Gümrüğe giren her araçtan 15 TL park ve 15 TL de kantar olmak üzere 30 TL ücret alıyor!.. Buna rağmen iyi bir hizmet verildiğini düşünmüyorum. TCDD burada yeniden yapılanarak iyi bir kadro ile hizmet vermeli ya da burası özel sektöre devredilmeli!..
Caner Tan
E-Mail: caner.tan@tanlogistics.com.tr