Değerli okuyucular; otobüs camiası yine elim bir trafik kazasıyla sarsıldı. Tüm Türkiye halkını üzüntüye ve acıya sevk etti!.. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diler, geride kalan acılı ailelerine de Yüce Allahtan sabır ve teselli niyaz ederim.
Bu kaza sektör için yine neler yapılmasını ve ne gibi tedbirler alınması gerektiğini akıllara getirmiştir!.. Şimdi bu trafik kazasında, medyadan edindiğim bilgi ve raporlara bakarsak; her zaman olduğu gibi ana unsur olarak yol, lastik, şoför, emniyet kemeri gibi faktörler öne çıkıyor!.. Fakat bu unsurlar içerisinde hepsinin risk oluşturduğu herkes tarafından biline gelmiş etkenlerdir.
Farklı bir boyuttan bakmak gerekirse; eğer bir otobüs firması veya şoförü, o yolu her zaman kullanıyorsa, yolun kış şartlarındaki fiziki ve coğrafi yapısını biliyordur. Kazada o firma sahibi ve kaptan asli olarak sorumluluk sahibidir!.. O bölgede, otobüsün nasıl kullanılmak gerekliliğini iyi bir kaptan bilmek zorundadır!.. Otobüsün hareketlerini hissetmek, anlamak ve ona göre sürüş tekniği kullanmak gerekir. Aynı zamanda o yolu da sürekli kullananlardansanız!.. Kaptan, kayma ve hata riskini minimuma indirebilmelidir. Burada tamamen riski düşürme, o otobüsün kaptanıyla ilgili değil midir? Tabii ki öyledir!.. Sürat kiminle ilgilidir? Tabii ki sürücüyle ilgilidir!.. Sürati minimuma indirmek kimin elindedir? Tabii ki kaptanların, sürücülerin elindedir!..
Gelelim lastik meselesine… Uygun olmayan lastik tabii ki risk faktörüdür!.. Lastikteki risk faktörünü azaltmakta kişinin, sürücünün elinde değil midir? Ya oturmazsın direksiyona ya da çok gitmek gerekiyorsa, o riskli bölgelerde ona göre yavaş bir seyirle geçersin. Tedbiri alacağız, takdiri Allah’a bırakacağız!..
Karşımıza yine bu lastik unsurunda da insan faktörü çıkıyor. Kaplama lastik konusunda bana göre çok spekülasyonlar yapılıyor. Doğruluk payı vardır ama bu sektörde ciddi bir sektördür!.. Bu tür olayları lastiğe bağlamanın çok büyük önemi yoktur. Asıl nereye bakmalıyız? Ne yapmalıyız? Şoför eğitimine bakmalıyız!.. Her firma gittiği bölgenin, gittiği yolun kara noktalarını bilmeli!.. Ona göre şoförünü uyarmalı, ciddi eğitimler vermelidir. Sürücüler, eğitime dayalı uyarılar, bilgiler almalı ve tecrübe ile birlikte donanımlarını ortaya koymalıdır. İleri sürüş tekniği işte bana göre bunlardır!.. Otobüsü tanımak… Mekaniği tanımak… Canavarı tanımak… Bu saydıklarımızı kabullenir, beyinlerimize yer edersek, riskleri minimize etmiş oluruz. Bu ülkede halen kar lastiği, yaz lastiği denemeleri yapılıyor!.. Ülke olarak, millet olarak halen bu bilince erişemedik. Yazık!.. Sonuç olarak her durum ve vaziyet direk insan öngörüsüne, insan faktörüne, kaptan faktörüne, mesleki saygıya, insana saygıya dayanıyor maalesef!.. Hoşça kalın, dostça kalın. Yolunuz açık olsun.
Turgay Saraçlı
E-mail: turgaysaracli@hotmail.com