Kentiçi toplu taşımacılıkta İETT, Türkiye'nin en köklü kurumları arasındadır. Kurulduğu 1871 yılından bugüne verdiği hizmetlerin yanında bünyesinde bir çok sanatçı, siyasetçi, edebiyatçı gibi önemli şahsiyetleri de yetiştirdi... Böylesine köklü bir kurumda istikrarın devam etmesi gerek İstanbul halkı, gerekse özel halk otobüsçüleri için son derece önemlidir.
İETT, filosundaki 2789'u özel halk otobüsü olmak üzere toplam 5848 otobüs ile günlük ortalama 3 milyon İstanbulluya ulaşım hizmeti veriyor. Filodaki araçların büyük bir bölümü ise engelli taşımasına uygun alçak tabanlı... Gerek özel halk otobüs işletmecileri, gerekse İETT yaptığı araç yenileme çalışmalarıyla bu filonun hep genç kalmasını sağlıyor...
Akademisyen kimliği ile ön plana çıkan Hayri Baraçlı, görevde kaldığı 5 yıl boyunca otobüs taşımacılığının gelişim ve değişimine ışık tuttu. Yeri geldi otobüslere yolcu gibi binip akbil bastı. Otobüs içinde bir yandan şoför denetimleri yaparken, bir yandan da araç içerisindeki yolcuların nasıl bir taşıma hizmeti beklentisinde olduklarına kulak kabarttı... Ekibiyle bir çok önemli projeye imza attı. Yaptığı çalışmaların mükafatı ise İBB'nin genel sekreterliği görevi... Baraçlı'nın İBB Genel Sekreterliği görevine atanmasıyla birlikte boşalan koltuğa ise yine kurum içerisinden Mümin Kahveci getirildi. Hatırlanacağı üzere daha önceki yazımda İETT'nin genel müdürlük görevine Mümin Kahveci'yi kastederek genel müdür yardımcılarından birinin bu göreve getirilmesinin daha uygun olacağını yazmıştım. Şimdi dışarıdan bir atama yapılmış olsaydı; Gelen müdür yeni bir ekip kuracaktı... Yeni bir tarz, yeni bir düşünce, yeni bir sistem ve kurumun işleyişini çözmek için zaman!.. Bu da en az İETT'nin 6 aylık kaybı demekti!..
Evet, şimdi çiçeği burnundaki Trabzonlu hemşerim Mümin Kahveci'ye yeni görevinin hayırlı uğurlu olmasını diliyor, özellikle özel halk otobüs işletmecilerinin sorunlarına daha fazla ağırlık vermesini arzuluyorum.
Taşıma ücretlerine yüzde 10 zam yapılacağı söylentileri dolaşmaya başladı. Aynı zamanda bir otobüs işletmecisi olarak, bu yüzde 10'u ben zamcık olarak görüyorum. Gelirler azalıyor, giderler artıyor. Yine bunun yanında hat ve saat ayarlamaları yeniden yapılmalıdır. Eskiden 20 dakikada bir otobüs kaldırılırken şimdi bu 3 dakikaya düştü. Haliyle esnaf bırakın para kazanmayı, günü kurtarmanın peşinde!.. Birde otobüs alımları konusu var. Özel halk otobüs işletmecilerinin araç değişimlerinde faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. İETT'nin çiçeği burnundaki yeni müdürü Sayın Kahveci'nin kucağına 3 konu koyduk ve çözüm bekliyoruz. Bu sayede kazanan hem esnaf hem de İstanbul halkı olur.
Göksal Purtuloğlu
Cep: (0533) 422 22 77
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com