İstanbul’da özel halk otobüsleri belediyeye bağlı Trafik Müdürlüğü denetiminde çalışırken, 1985 yılında UKOME kararıyla İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü`nün yönetim, yürütüm ve denetimine verildi. Ve o günden beride İETT’nin tamamlayıcı unsuru olarak İstanbul halkına kaliteli toplu ulaşım hizmeti vermenin mücadelesi içerisindedir!..
Gerek devletten gerekse yerel yönetimden hiçbir destek almadan tamamen kendi öz sermayesi ile İstanbulluyu taşıyan özel halk otobüs işletmecileri, tarihi boyunca yaptığı yatırım ve hizmetleri ile ulusal basının gündemine etkin olarak giremedi...
Ramazan Bayramı’nda meydana gelen tarihsiz 3 kaza haberi Türkiye’nin gündemine oturdu. Bir anda tüm oklar özel halk otobüs işletmecilerinin üzerine çevrildi!.. Ulaştırma Bakanı’nın, Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, İETT Genel Müdürü’nün özel halk otobüs işletmecilerini görebilmesi için illâki böyle bir kaza mı olması gerekiyor?.. İstanbul’da bir özel halk otobüsü gerçeği var ve tüm dünya bunu kabul ediyor, bizim bürokratlarımız ve konunun uzmanları hala görmezden geliyor!..
Daha önceki makalelerimde de gündeme getirdiğim gibi; özel halk otobüs işletmecileri yardımcı unsur olarak kayıtlara geçmelidir. İstanbul’un gerçek taşımacısının plakası tanımlanmalıdır. Bu insanlar çalıştıklarının karşılığını almalıdır. Karşılığın alınmadığını, şirket yöneticileri defalarca yetkililere anlatmaya çalıştı. Şirketler tarafından hazırlanan dosyalar gerçekten incelenseydi zamanında tedbirler alınacak ve bugün bu kazalar belki yaşanmayacaktı!..
Bugün 2800 halk otobüsü ile hizmet veriliyor ve bu araçların büyük bir bölümü eski!.. Şimdi diyeceksiniz ki kaza yapan araçlar yeni!.. Evet araçlar yeni ama ne şoförün ne de otobüs sahibinin kafası rahat!.. Şoför evine ekmek götürmenin, otobüs sahibi de aracının taksitlerini ay sonunda nasıl ödeyeceğinin hesabını yapıyor!.. Esnaf sıkıntı da!.. Derdi başını aşmış, düşünüyor lakin çözüm bulamıyor!.. Oysaki gelir-gider dengesi İETT’nin elinde ama çözüm üreten yok!..
Bir çift sözümde ulusal basının çalışanlarına olacak. İşinizi doğru yapın ve emeğe saygınız olsun!.. Türkiye’deki tüm kazaları üst üste koyun!.. Trafikteki yapılan tüm hataları üst üste toplayın ve göreceksiniz ki bir yıl içerisinde özel halk otobüsleri ve de şoförlerinin kaza oranları çok düşük. Nereden biliyorsun diye soracak olursanız; İstanbul’da özel halk otobüslerinin yüzde 80’inin kasko ve trafik sigorta poliçeleri şirketimiz ULAŞIM SİGORTA tarafından kesilmektedir. Uzman ekibimiz tarafından bir yıl boyunca otobüslerin trafikteki tüm kayıtları raporlanmaktadır. Yine bunun yanında kendim de 30 yıldır özel halk otobüs işletmecisiyim. Dolayısıyla ortada bir eksiklik varsa, bu sadece özel halk otobüs işletmecilerinin eksiği değildir. Olaya bir bütün olarak bakmak gerek!..
Sayın Başbakanımız bir takım sözler verdi. Şuan bu sözler muallakta!.. Bu sözlerin akıbetini tartışacağımız yerde bir anda kaza haberi ile sarsıldık. İnşallah bundan sonra gerekli tedbirler alınır ve özel halk otobüs esnafının kafası rahat eder. Tüm özel halk otobüs camiasını derinden üzen kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar dilerim.
Göksal Purtuloğlu
Cep: (0533) 422 22 77
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com