Günümüzde yönetici olmak artık çok kolaylaştı. Örnek verecek olursak bir sivil toplum kuruluşunda 8 kişi bir araya gelip, bir baş olabiliyor. Veya bir kaç kişi bir araya gelip, şirket kurarak yönetici oluyorlar. Ben bu tür arkadaşlara şunu sormak istiyorum. Önemli olan baş olmak mı, başarılı olmak mı?
Bir kişinin yönetici olabilmesi için belli bir kriter, potansiyel ve vasfı olması gerekmektedir ki, bulunduğu kurum ve kuruluşu yükseltip, yüceltebilsin. Benim yöneticilik anlayışımda aslında her yönetici adayı kendi çapında başarılıdır. Kimse başarısız olmak için bir adım öne çıkmaz!.. Burada kimseye taş atmıyorum lakin bazı yöneticiler küçük olsun benim olsun mantığıyla hareket ediyorlar. Bu konuyla ilgili makalemi niçin kaleme aldığımı şimdi açıklıyorum:
Sevgili okuyucular ve esnaf dostlarım; Pazar günü (16 Kasım 2014) İstanbul'da muhteşem bir Avrasya Maratonuna imza atıldı. Görünüşte herşey mükemmel gibi görünse de burada İETT, özel halk otobüsleri ve Büyükşehir Belediyesi, yolcu bilgilendirme noktasında son derece eksik kaldı. Diyeceksiniz ki nasıl yani? Önce Büyükşehir'e!.. Bu tür organizasyonlarda bünyesinde bulundurduğunuz İETT ve özel halk otobüs işletmecileri ile vatandaşları çok daha iyi bilgilendirmeniz gerekmekteydi. Gelelim İETT ve özel halk otobüsü tarafına!.. Avrasya Maratonu yapılırken yol güzergahı çok öncesinden belliydi. Otobüsler Cuma gününden Pazar günü için ne şekilde ve nasıl çalışacağı bilgilendirilmeliydi. Bu bilgilendirmeler yapılmadığı için Pazar günü Avrasya Maratonu'nun gittiği güzergah ve metrobüste tam bir keşmekeş hakimdi!.. Örnek verecek olursak; Bünyesinde yaklaşık 50 küsur araç bulunduran Rumeli Hisarüstü Otobüs Durağı'ndan sabah kalkan ilk otobüslerin şoförleri yolun nereden kesileceğini bilmediği için yolcuyu da bilgilendiremedi. Metrobüse gelen otobüs şoförleri bir gördü ki, trafik ekipleri tarafından Beşiktaş istikameti kalalı!.. Buna ek Ortaköy-Beşiktaş istikameti kapalı!.. Şişli istikameti kapalı!.. Eminönü-Kabataş istikameti kapalı!.. Taksim-Tarlabaşı istikameti kapalı!.. Kapalı da kapalı!.. Şoför yolucuya in der, yolcu inmez, "biz nasıl gideceğiz" diye şoförle kavga eder!.. Bu olayın birinci ayağı!..
Yol metrobüsten kesildiği için otobüsler saatinde duraklara yanaşamadı. Yığılmalar meydana geldi. Oysaki zamanında yöneticiler tarafından önlem alıp, o hatlardaki otobüs sayıları azaltılsaydı bu sorunlar hiç yaşanmazdı. Bunun içindir ki, yöneticilik sorumluluk ister. Koltuk sevdasında olan halk otobüs yöneticileri, koltukları eskimesine rağmen bir türlü kendilerini yenileyemediler. Üç olan şirket, bugün 7'ye ulaştı. Sorunlar ise hala kartopu gibi büyüyerek gidiyor. Esnaf ise kime inanacağına şaşırmış vaziyette. Bu gidişatla, yakın bir tarihte çalışacak otobüsçü bulunamayacak!.. Nedenine gelince, potansiyeli düşük yöneticilerin, esnaf için önemli projelere imza atamaması ve esnafında başta ücretsiz taşımalar olmak üzere yaşadığı ekonomik kayıplar ve gelir-giderin bir birini dengeleyememesi sonucu otobüsüne yakıt alamayacak duruma düşecek. Ey esnaf; fazla söze ne hacet. Nasıl istersen öyle yönetilirsin.
Göksal Purtuloğlu
Cep: (0533) 422 22 77
E-Mail: purtuloglu_61@hotmail.com