Bir Şair der ki: “Gülümseme, bütün dillerin üstünde bir anlaşma vasıtasıdır”. Öyle ki, bir sabah kalkmışız, işimize giderken; apartmanımızda, sitemizde, mahallemizde, sokağımızda karşılaştığımız kişilere, iş yeri sınırlarına girdiğimizde iş arkadaşlarımıza, yöneticilerimize, gülümseyerek bir günaydın demenin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Gelin hep beraber ne anlama geldiğini sıralayalım:
Gülümseyerek günaydın demek;
- Öncelikle, karşımızdaki kişinin varlığını kabul etmektir,
- Saygı duymaktır,
- Önemsemektir,
- İlgilenmektedir,
- Pozitif enerji vermektir,
- Güzel bir gün dilemektir,
- “Seni görmekten sevinç, mutluluk duydum” demektir,
- “Senin de benim gibi mutlu olmanı diliyorum” demektir,
- “Benden sonra kötülük gelmez” demektir,
- Güven vermektir,
- Olumsuzluklara aldırma, güzelliklere odaklan demektir,
- Huzur vermektir,
- Seninle barışığım demektir,
- Seninle beraber düşünüyorum, seni anlayamaya çalışıyorum demektir,
- Arkadaşlık, dostluk bağlarını kuvvetlendirmektir,
- Seni beğeniyorum, hatta seni seviyorum demektir,
- Seni takdir ediyorum demektir,
- Karşımızdaki kişinin içini dökmesine yardımcı olmaktır.
Yapılması bu kadar basit, ancak anlamı, etkileri ve geri beslemesi kat be kat büyük olan gülümseyerek günaydın demek, bizim için çok zor olmasa gerek. Ancak, bunu uygulamakta neden zorluk çekiyoruz? Bu kadar ucuz maliyet ile yüksek kazanım sağlanabilecek ve elimizde olan ender bir konuyu değerlendirmemiz gerekmez mi? Maalesef bunu yapamadığımız için bazı firmalar, konunun önemine binaen çalışanlara buna yönelik eğitimler almakta, sadece güne gülümseyerek günaydın diyebilmek için….
Çünkü güne gülümseyerek başlamak, mutlu olmanın şartlarından biridir. Mutlu olan insan, çalıştığı işten zevk alandır. Çalıştığı işi seven insan, faydalı olandır. Sinerji yaratır, çevresini pozitif yönde etkiler. Şirketinin/ kurumunun gelişmesine, dolayısıyla ülkesinin kalkınmasına yardımcı olur.
Her bir konudaki yönetimin odak noktasında insan vardır. İnsanı çözersek, tüm sistemin algoritmasını çözmüş oluruz. Diğer yazılarımda da belirttiğim üzere, insan kaynakları projelerinin başarılı veya başarısız olma nedeni, insan olgusunun duygu, his gibi birden çok unsuru ve girdilerinin olmasıdır. Gülümseme ile kilit noktadaki insana yukarıda saydığımız etkileri edebiliyorsak, o halde “Gülümseyerek günaydın demek de, bir yönetim teknolojisidir.” İşe gülümseyerek bir günaydın ile başlayalım… Ama lütfen samimi ve içten…. Gülümsemenizin eksik olmaması dileğiyle….
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com