Türkiye’nin Lojistik alandaki sürekli ve istikrarlı tek yazılı basın argümanlarından olan “Ulaşım Gazetesi”ndeki yazılarıma 8 Aralık 2014 tarihi itibariyle başladığımın ardından tam bir yıl geçti. Bir başka değişle, Türkiye’nin en büyük sektörlerinden biri olan “Lojistik” Dünyasına “Ulaşım Gazetesi” ile ulaşmaya başlamamın ardından tam bir yıl geçmiş oldu.
Lojistiği, en büyük sektörlerinden biri olarak tanımlamamın nedeni, Lojistiğin Türkiye’deki sektör sıralamasında; tekstil, konfeksiyon, gıda, turizm, ticaret, tarım, kimya ve otomotivden sonra geldiği içindir. Aslında baktığınızda saydığım bu sektörlerin ya başlangıç ya da sonuç süreçlerinden her birinde mutlaka lojistik süreçlerin yer aldığını görüyoruz. Konuya bu anlamda yaklaştığımızda, sayılan tüm bu sektörler kendine özgü bir sektör oluştururken, lojistik sektörü her bir sektörün içerisinde bulunmasıyla, lojistiğin hızla büyümeye açık bir sektör olduğu, tüm sektörlerdeki yeri ile büyük bir sektör konumunda olduğu ya da yakın bir gelecekte aday olduğunu görmekteyiz.
Türkiye, lojistik kavramını Türk Silahlı Kuvvetleri ile tanımıştır. Bunun da en büyük nedenlerinden biri, lojistiğin “ihtiyaçların doğru, zamanında, istenilen yerde ve ekonomik olarak karşılanması” olarak yapılan tanımındandır. İhtiyaçların doğru, zamanında, istenilen yerde ve ekonomik olarak karşılanması Türk Silahlı Kuvvetleri için ne kadar önemli ise, şirketler açısından bu önem derecesinin artması ile lojistik kavramı Türkiye’de de yerleşmeye başlamıştır.
2005 yılında ilk lojistik okulu olan Lojistik Anadolu Meslek Lisesi kurulduğunda, lojistik meslek hayatımın 14’üncü yılını tamamlamış bulunmaktaydım. Bunun yanında, 1994 yılında yazmış olduğum Lojistik Terimler Sözlüğü ile tüm dokümanları tarama fırsatı buldum. Girmiş olduğum Toplam Kalite Yönetimi Proje çalışmalarındaki Takım Eğitmenliği ile Lojistiğin gereklerinden olan “Takım olma” kriterini, süreçlerde uygulama olanağını buldum. İletişim konulu çalışmalarım ile özellikle insan ilişkilerinin önemli bir yeri olan lojistik hayatında, çalışanları işe başlangıçtaki oryantasyon eğitimlerinden, motivasyon ve aidiyet yaratma, dikey ve yatay iletişim tekniklerini uygulama ve iletişim kazaları ile başa çıkma fırsatı bulundum. Yüksek lisans eğitim tezinin sonucunda ortaya çıkardığımız (Sayın Doç. Dr. Gazi UÇKUN ile) Koçluk ve Mentorluk Uygulamaları ile ilgili kitap çalışmamın neticesinde lojistik alandaki süreçlerde, Koçluğun getirdiği soru sorma sanatını uygulama fırsatı buldum.
Tüm bu çalışmalarım sonucunda elde ettiğim tecrübelerle birlikte yoğurarak konu bazında özellikle örnek olaylarla desteklemek suretiyle yazdığım yazıları, bir yıl boyunca siz değerli Ulaşım Gazetesi okuyucuları ile paylaştım. İlk yazılarımdan itibaren okunma ve paylaşma sayısının nabzını tutmaya çalıştım. Gördüm ki, lojistik haricindeki YÖNETİM MODELLERİ konularının sizler tarafından daha ilgi duyulduğunu değerlendirdim. Bunun sonrasında 1-15 Nisan 2015 tarihli Ulaşım Gazetesi’nde “Neyin Önemi Var?” konulu yazımı yayımladım. Bu yazım üç haftada 21.000 kez okunma sayısı ile en çok okunan makalem oldu.
Burada da belirttiğim üzere, her bir lojistik firması bir şekilde süreçleri yönetir, asıl olan “İnsan”dır. Yazılarımda da her daim “İnsan” kavramına dikkat çekmeye çalıştım. “İnsan” kavramını çok iyi kavramak ve hissetmek gerekir. Çünkü bizim her şeyimizdir İnsan… Çalışanlarımızı dinlemek, onlara fırsatlar vermek, fikirlerine değer vermek, bunlardan bir kaçıdır İnsanı anlamak adına…. Sizler okudukça ben de daha büyük bir zevkle yazmaya çalıştım. Bana ilham verdiniz, beni motive ettiniz. İlgi gösteren tüm okuyucularımıza teşekkürlerimi sunarım.
Geçen bir yıl içerisinde sizlerle birlikte olmak benim için bir onur, bir keyifti… Önümüzdeki sayılarımızda da lojistik veya yönetim ile ilgili farklı bakış ve örneklerle sizlerle birlikte olmaya çalışacağım… Tüm soru, görüş ve değerlendirmelerinizi aşağıdaki e-posta adresime gönderebilirsiniz. Doğru zamanda, doğru yerde olmanız dileğiyle….
İlhan Kılınç
Lojistik Alanda Yönetici
E-Mail: kilincilhan@yahoo.com
www.linkedin.com